Новини :: Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ

«Атлет» (Київ): 6 місце Групи 2 на проміжному етапі

«Атлет» (Київ): 6 місце Групи 2 на проміжному етапі

Столична ДЮСШ «Атлет» (Київ) добре відома завдяки підготовці гравців. Низка атлетівських вихованців, у числі яких – Олександр Кучер (захисник «Шахтаря» та збірної України), Андрій Пилявський (захисник/півзахисник «Зорі» та збірної України), Олександр Андрієвський («Динамо»), Богдан Леднєв («Динамо» та «Зоря») – зуміли пробитися в великий футбол. Нинішнє покоління прагне того ж, і навіть граючи в складній центральній групі з титулованими суперниками намагається змагатися за місце в п’ятірці.

Головний тренер «Атлета» Дмитро Мурашенко розповів нам про формування оновленої команди, досвід роботи з легіонерами та можливе посилення досвідченими вихованцями столичного футболу.

«Атлет» (Київ): 6 місце Групи 2 на проміжному етапі
Д.К.Мурашенко

- Як проходила відпустка для представницької команди ФК «Атлет»? Як хлопці вийшли із святкового ритму та що за роботу плануєте?

- Так, була відпустка до 15 січня, потім почали збиратися. Втягуючий період був до 25 січня, потім вже у нас розпочався підготовчий період.

- Чи є в планах участь у зимових турнірах?

- Заявилися на Кубок Мунтяна, який проводить Федерація футболу міста Києва. І плануємо на взяти участь у Меморіалі Кірсанова вже ближче до відновлення змагань у Чемпіонаті України серед дорослих аматорських команд.

- У якому складі працюєте? Наскільки буде відрізнятися ця команда від того складу, що ми бачили восени?

- Поки що, порівняно з першим колом, основу вдається зберегти. Тому сподіваюся, що змін буде небагато. Нам на сьогодні дуже важлива стабільність – на відміну від минулого сезону, коли в міжсезоння у нас відбулося 11 змін. Важкувато все заново будувати. Тому зараз більше націлені на те, щоб зберегти те, що було.

Зараз тренується в нашій обоймі 30 чоловік. В порівнянні з першим колом, у нас великих змін немає, всі в складі. Із молодих Андрущенко може піти на підвищення у команду Прем'єр-ліги Зоря U-21, але поки що це питання вирішується. А один із наших нападників теж зараз на фінішній прямій у перемовинах з клубом Національної дивізії чемпіонату Молдови. На жаль, закінчив з футболом Хоменко, хоча він і не був не гравцем основи в минулому чемпіонаті.

- Команда збереже свій задум як досить молода, де лише кілька гравців старші молодіжного віку?

- Так, це наша філософія. Може, підсилимося, адже є на перегляді досвідчений крайній захисник, але в нього теж є варіанти з Туреччини та Білорусі, тому поки він з нами тренується, але не впевнений, що буде грати навесні на аматорському рівні.

«Атлет» (Київ): 6 місце Групи 2 на проміжному етапі
Єгор Твердохліб (у центрі) нині грає за першоліговий "Гірник-Спорт"

- Знаємо вашу команду як таку, що вміє відкривати зірок – прикладом цьому Твердохліб, який після «Атлета» зумів закріпитися відразу в Першій лізі ПФЛ. Чи бачите зараз у себе футболістів із такими даними у колективі? Хто із них може дорости до певного серйозного рівня?

- Зараз на високому рівні у нас Іван Гребенюк, він вже себе проявляв у професіональних змаганнях, навіть викликався в молодіжну збірну України. Вважаю, що він відповідає рівню Першої ліги, але є сімейні питання, тож він виступає за «Атлет» серед аматорів. Також себе гарно проявив у нас африканець Крістофер Мкпасі, але там теж проблеми – є певні фінансові вимоги. Мені здається, що за рівнем гри він відповідає Першій лізі, тож це логічно. Добре проявив себе в першому колі воротар Максим Комаренко, але він ще набирається досвіду. 17 років, може дорости до гарного рівня. Всі інші поки що намагаються розкритися, все в їхніх руках.

- Що з Липовим і Лукановим? Липовий повертався з «Діназу», і були сподівання, що стане стабільним основним гравцем, але у підсумку епізодично себе проявляв і не відзначився голами. А Луканов після травми так ніде й не з'явився.

- Луканов, на жаль, не переборов страх травмуватися знову. Тому він грає зовсім на глибокому любительському рівні – 7х7, 8х8, в своє задоволення. З нами він не тренується, мабуть, кар'єру вже остаточно припинив.

Липовий? Ішов від нас один гравець, впевнений в собі нападник з гольовим почуттям, а зараз сам виявляє якусь тягу більше грати з глибини, хоча я впевнений, що він повинен грати попереду. Тому є таке психологічне питання, поки що він не повернувся на той рівень, коли залишав нас.

- У чому причина такої великої кадрової мінливості вашої команди?

- Молодь ще не визначилася зі своїм майбутнім, тому є гравці, на яких ми мали надію, як Гаращенко, Шлапацький, Суханов (це все хлопці 2002 р.н.), але в якийсь момент вони переглянули своє майбутнє і вирішили закінчувати. Інша історія – це більш досвідчені хлопці. Приміром, наш воротар Сергій Русан вже завершив виступи, не бачить більше себе в футболі, Євген Колесник не готовий виконувати ту роботу, яка у нас пропонується на тренуваннях. Є багато травм - Бабич, Руснак, інші гравці. Через це є також проблеми з кадрами. Але головне, що у нас немає фінансової подушки, є мінімальні вливання в клуб. Футболісти обирають інші сфери діяльності, де будуть заробляти гроші.

- Команда бере участь у міських змаганнях. Це стосується лише підготовчого циклу чи доросла команда буде у вищій лізі чемпіонату Києва брати участь?

- Грає команда. Там вже закінчилося перше коло. Їх в основний склад аматорів ми навіть не підключали. Якщо людина не грала в основному складі, то їде на гру першості міста Києва. Зараз на друге коло може будемо експериментувати, грати спарені ігри. Намагаємося зараз це закласти, але побоюємося травматизму.

«Атлет» (Київ): 6 місце Групи 2 на проміжному етапі
Лідер киян Іван Гребенюк

- Ваша група 2 досить складна. Враховуючи появу амбітних "Олімпії" і "Кудрівки", молодих команд, як вам рівень групи 2 аматорського чемпіонату?

- Цікаво, дуже цікаво. Навіть з командами вище рівня цікаво випробовувати свої сили, показувати молоді рівень, якого можна досягти. Також інші молоді команди - немає прохідних ігор. Всі з високим напруженням. Також «Лівий Берег» буде зовсім інша команда, тому для цього ми і з'явилися в аматорах - якщо буде супротив, то будуть прибавляти наші молоді футболісти.

- Матчі проти ЛНЗ (1:7) та «Вікторії» (0:9) із категорії тих, які хотілося б забути?

- Скоріш за все, так. Вони мало принесли нам корисного, як і суперникам, окрім трьох очок. Знову ж таки, дався взнаки наш вік, молодь легко опускає руки. Якщо не виходить – вони й не чинять спротиву. З «Олімпією» дві гри були зовсім іншого рівня, хоча я не можу сказати, що вони чимось поступаються тим же ЛНЗ чи «Вікторії» за класом. Десь щось у молодих гравців всередині спрацьовує – і вони не можуть себе пересилити. Нам не вистачає трішки досвіду, хотілося б 2-3 досвідчених виконавців, щоб могли всередині колективу тримати мотивацію.

- Стратегія розвитку «Атлету» змінилася чи зберігається бажання вийти в Другу лігу та мати професіональні контракти?

- Так, бажання є, але це питання більше до керівництва клубу. Ми подавали документи на атестацію, проходимо її, але я не володію питаннями фінансової складової, це не моя прерогатива. Ціль є, тому що ми хочемо зберігати нашу молодь, і щоб клуб був на певному дофінансуванні завдяки підготовці футболістів. На жаль, на аматорському рівні всі переходи відбуваються безкоштовно, гравці підходять до певного рівня готовності й ідуть далі. Ми ж вважаємо, що підготовка футболіста – це кропіткий процес, і ДЮСШ, які вкладають час і зусилля в те, щоб оснастити гравця знаннями й уміннями, заслуговують на повагу. У нас же, на жаль, користуються готовими гравцями, а про ті заклади, які допомогли їм вийти на певний рівень, забувають. Виходить, витрати спонсорів та президента йдуть, як у трубу. А хотілося б закріплювати футболістів якимось контрактами та зобов'язаннями, щоб у майбутньому щось від цього мати і команда далі розвивалася.

- Чи є перспективи у тих, хто підходить під першу атлетівську команду? Можливо, вже цієї зими ви «зачерпнули» когось із юнаків?

- Ні, поки що ми 2004 р.н. не чіпаємо. Вони грають в ДЮФЛУ, там свої завдання, але я цю команду добре знаю й розумію, хто може нам допомогти. Але це буде влітку, зараз хай концентруються на другому колі, там боротьба за виживання, і треба для гарної зміни утриматися в елітній лізі ДЮФЛ.

- Яким місцем за підсумками другого кола Чемпіонату України будете задоволені?

- Зараз націлюємося на боротьбу за 5-те місце. Перша четвірка «втекла» далеко, і вони об'єктивно сильніші за класом. Хоча я притримуюся думки, що всі команди рівні до початку гри. Треба змагатися з усіма, але будемо дивитися об'єктивно – 5-те місце буде гарним результатом.

Артур Валерко, SportArena.com

Для довідки:

«Атлет» (Київ): 6 місце Групи 2 на проміжному етапі«Атлет» (Київ)

Рік заснування: 2006 (доросла команда; ДЮСШ бере свій початок із 1970 року)

Кольори клубу: жовто-чорні

Стадіон: ДЮСШ «Атлет» (вміщує 300 глядачів)

• Керівництво та тренерський штаб

Президент: Старовойт Олександр Сергійович

Головний тренер: Мурашенко Дмитро Костянтинович

Тренери: Гринчук Роман Миколайович, Боровик Дмитро Олегович

Досягнення:

Срібний призер чемпіонату Києва (вища ліга) 2008, 2018 та 2019 років, бронзовий призер 2011 та 2014 років.

Переможець першості Києва (перша ліга) 2007 року, срібний призер 2006 та 2013 років.

Володар Кубку В.Ф.Мунтяна 2008, 2010, 2011 років.

ФК «Атлет» (Київ) в інтернеті:

Офіційний сайт: http://fcatlet.kiev.ua/

Facebook: https://www.facebook.com/fcatlet.kiev.ua

YouTube: https://www.youtube.com/channel/Футбольний клуб "Атлет" (Київ)

«Атлет» на всеукраїнському рівні:

Рік

Місце

І

В

Н

П

М’ячі

О

Чемпіонат ААФУ

2019/20

7 (із 12)

22

8

3

11

32:45 (-13)

27

Всього

 

22

8

3

11

32:45 (-13)

27

Кубок ААФУ

Рік

Раунд

І

В

Н

П

М’ячі

О

2018/19

1/32

2

0

1

1

3:4 (-1)

1

Всього

 

2

0

1

1

3:4 (-1)

1