Новини :: Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ

МФК «Первомайськ»: 5 місце Групи 2 на проміжному етапі

МФК «Первомайськ»: 5 місце Групи 2 на проміжному етапі

П’ятий сезон поспіль одна з провідних команд Миколаївської області – МФК «Первомайськ» – бере участь у Чемпіонаті України серед аматорських команд. Проте 2020 рік – час небувалого коронавірусного карантину та призупинки змагань – боляче вдарив по команді, вона навіть не змогла вийти на старт літнього догравання минулого сезону…

Цього сезону, всупереч всім обставинам, МФК «Первомайськ» увійшов у першу п’ятірку центральної групи Чемпіонату ААФУ. Про минулий рік і зміни в колективі розповів багаторічний наставник команди. Далі наводимо монолог головного тренера Миколи Флакея, записаний минулого року.

МФК «Первомайськ»: 5 місце Групи 2 на проміжному етапі
М.Д.Флакей

Для нас найголовніше – зберегти нашу присутність на всеукраїнському рівні та сам футбол у Первомайську. Ви ж знаєте наші традиції, не хочеться їх втрачати. Важко, але будемо намагатися. Інколи запізнюються з виплатою грошей, потім повертають десь за якийсь місяць, а їх же треба десь брати для участі в турнірі. Але нічого, це наші проблеми, будемо якось з ними боротися, розбиратися. Якби не підтримка місцевої влади, то давно вже первомайського футболу б не було. Великі підприємства майже не працюють, а раніше саме вони були опорою для колективів фізкультури. Був би ще спонсор, який би хоч 10% від потреби виділяв, у нас не було б заборгованостей. Зараз тяжкі часи, ще й урожайність погана, особливо у нас на півдні тому тяжкому 2020 році. Тож, хоч ми й запитували деяких фермерів, щоб нам допомогли: хтось зробив це, а хтось сказав, що тяжкі часи, коротше кажучи. Ми розуміли, що можна було дограти минулий сезон, але навантаження виходило дуже великим, ми б не витягнули. Не хотілося потім просто сидіти у боргах.

Тим не менш, ми зберігаємо футбол у місті, і це найголовніше. Залишається лише одна команда в аматорському чемпіонаті України з нашої області, і це МФК «Первомайськ». Ми розуміємо всю відповідальність, яка на нас лягає як на єдиного представника Миколаївщини на всеукраїнському аматорському рівні. За нами стежать, нашу гру оцінюють, ми представляємо своє місто та область – і це найвища відповідальність. На жаль, немає зараз інвесторів, які б прийшли у місто і могли допомогти.

Але нічого, мене найголовніше радує, що залишилися хлопці – наша багаторічна основа. Хай як би не було важко, всі розуміють труднощі, але залишаються грати. Їх запрошували заможніші команди обласного рівня, але вони залишилися у нас грати. Не пішли на більші гроші. З такими людьми, особистостями, легше грається, легше виграється. Ми прекрасно розуміємо, яка різниця між нами й провідними командами ліги – там такі гравці зібралися, що раніше грали за збірну, в єврокубках. Вони підуть далі, а нам цікаво на їхньому фоні перевірити свої сили.

МФК «Первомайськ»: 5 місце Групи 2 на проміжному етапі

Як таких, турнірних задач у нас немає, але, тим не менш, ми з кожною командою доводимо, що на поле виходимо грати в футбол, а не лише отримати гроші. Я вважаю, що якщо вийшов на поле, то віддай всі свої сили, вміння, і доведи що ти футболіст, а все інше повинно бути потім. Кому залишити потім все це? Футбол був роками закинутий у Первомайську. А ми три роки підряд і чемпіонами були, в Кубку області із семи фіналів чотири виграли, Суперкубок тричі здобували. П’ятий рік виходимо на старт аматорського чемпіонату України Отже, б'ємося. Хтось іноді сильнішим за нас виявляється, але це футбол, на те воно і життя. 30 команд буде в сезоні і не можуть же всі 30 бути чемпіонами, хтось повинен зайняти перше місце, хтось 30-те, а хтось буде посередині. Подивимося, у нас в аматорському сезоні багато команд нових. У будь-якому випадку радує, що нові команди заявляються.

Сергій Федорченко - як капітан МФК "Первомайськ" - із представниками обласної федерації
Сергій Федорченко - як капітан МФК "Первомайськ" - із представниками обласної федерації

Склад у нас зіграний. За винятком кількох заслужених ветеранів, як-от Зайко Діма, всі інші в команді знаходяться молоді - 25-26 років. Найголовніше, що ми втримали "кістяк": Ярчука, Севодняєва, Гончарова, 1994-1995 р.н. Це ті, хто тягне на собі команду. Наші троє півзахисників. Севодняєву, Ярчуку та Гончарову я скажу велике спасибі, це гравці не менше ніж Першої ліги. Гончаров може зіграти під нападниками, в центрі півзахисту. Це наша надія. Федорченко – один із лідерів, з капітанською пов’язкою виходить. Досвідчений гравець середини поля. Може зіграти під нападником, в опорній зоні. Бували обставини, коли захисники отримували багато карток, то він і захисника у нас грав. От навколо таких гравців, наша основна обойма, і будується гра. Дуже вдячний цим хлопцям, вони пройшли з нами й обласні перемоги, й становлення первомайської команди на всеукраїнському рівні.

2020 рік дуже тяжким вийшов. Знаєте, як він позначився на календарі та графіку футбольних змагань. Ми шостий рік поспіль були в фіналі Кубка області, цього разу, на жаль, програли відкритий трофей команді із Херсонської області – «Хліборобу» (Торгаї). Хоча я, як член федерації, був проти відкритого набору, адже Кубок повинні розігрувати тільки команди Миколаївської області, а не інших. Я вважаю це неправильним, хоча до футболістів жодних претензій не маю – люди хочуть грати. Я цього не розумію. Припустимо, давайте регіональні тоді зробимо змагання, грайте на всеукраїнському рівні, там команди більш сильні, якщо у вас не вистачає команд в чемпіонаті області. Можливо це я на емоціях, але вважаю це неправильним, що чемпіон чи володар Кубку Миколаївської області - команда з іншого регіону.

МФК «Первомайськ» – це команда з досить великого у спортивному плані міста. Звідси в великий футбол вийшли перший «сотник» українського чемпіонату та кубка Тімерлан Гусейнов, знані українські футболісти Микола Збарах, Олексій Багнюк, Олег Допілка, Вадим Мілько та багато інших. Саме тому, як не важко, ми весь цей час боремося, що повинна бути представлена футбольна команда міста і в області, і в Україні. Прагнемо зберегти ці футбольні традиції, щоб був «оазис» футболу в нашому краї.

Артур Валерко, SportArena.com

МФК ПервомайськМФК «Первомайськ» (Миколаївська область)

Рік заснування: 2010

Стадіон: «Центральний» імені Л.Г.Кривицького (вміщує 4000 глядачів)

• Керівництво та тренерський штаб

Спортивний директор: Кухаренко Всеволод Віталійович

Головний тренер: Флакей Микола Дмитрович

Тренери: Мілько Іван Іванович, Доценко Костянтин Дмитрович

Досягнення:

Чемпіон Миколаївської області 2017 та 2018, віце-чемпіон – 2013, 2015 та 2016, бронзовий призер – 2019 років.

Володар Кубка Миколаївської області 2013, 2017, 2018 та 2019, фіналіст – 2015 та 2016 років.

Володар Суперкубка Миколаївської області 2017, 2018 та 2019 років.

Фіналіст Відкритого кубка Миколаївської області 2020 року.

Попередні команди міста – «Будівельник», «Спартак», «Фрегат», «Меркурій» та СК «Первомайськ» – неодноразово здобували обласні трофеї та медалі.

МФК «Первомайськ» в інтернеті:

http:/teams/mfk-pervomajsk-mykolayivska-obl

• Статистика виступів клубу в ААФУ:

Рік

Місце

І

В

Н

П

М’ячі

О

Чемпіонат ААФУ

2016/17

10 (із 12)

20

3

6

11

19:45 (-26)

15

2017/18

8 (із 9)

16

3

4

9

16:27 (-11)

13

2018/19

6 (із 12)

22

10

1

11

42:41 (+1)

31

2019/20

10 (із 12)

22

5

2

15

26:31  (–5)

17

Всього

 

80

21

13

46

103:144 (-41)

76

Кубок ААФУ

2013

1/8

4

2

1

1

11:5 (+6)

7

2014

1/8

2

0

0

2

1:7 (-6)

0

Всього

 

6

2

1

3

12:12 (-0-)

7