Новини :: Кубок ААФУ

Кубок ААФУ

ФК «Миколаїв» (Львівська область) - учасник півфіналу Кубка ААФУ

ФК «Миколаїв» (Львівська область) - учасник півфіналу Кубка ААФУ

Чемпіонат Львівщини не втомлюється постачати сильні, самобутні колективи на всеукраїнські змагання. Черговим відкриттям став ФК «Миколаїв», який вибив із розіграшу Кубка ААФУ таких суперників, як «Гарда» (Калуш), «Маяк» (Сарни), «Луцьксантехмонтаж №536» (Луцьк). Потужний і злагоджений колектив справив велике враження своїм виступом на попередніх етапах Кубка України серед аматорів і тепер навесні зіграє за вихід у фінал із мирівською «Дружбою».

Прес-служба ААФУ спільно із сайтом Sport Arena, який підсумовує виступи команд у літньо-осінній частині Чемпіонату та Кубка України серед аматорів 2021/22, записала інтерв’ю з головним тренером ФК «Миколаїв» (Львівська область) Василем Маликом.

- Ось ви, спеціаліст, який недавно приводив тернопільську «Ниву» до перемоги в Групі «А» Другої ліги, працював у Першій лізі ПФЛ. Які аргументи ФК «Миколаїв» знайшов, щоб повернути вас в аматорський футбол?

- Я знаю тих людей, з ким працював, з ким грала команда, тому нічого нового для мене там не було, та й я був без роботи, довго вмовляти мене не прийшлося.

- А хто ці люди, що підтримують цю команду?

- Там є правління клубу, на чолі з президентом. Правління клубу залишилося те саме, додалося кілька нових людей, але я їх всіх знаю, тому що Миколаїв ‒ містечко невелике, всі на виду, всі знайомі. Вдячний за підтримку людям, які всі ці роки підтримують ФК «Миколаїв». Це президент клубу — Микола Оприск, міський голова Миколаєва — Андрій Іванович Щебель, спортивний директор — Тарас Демко, один з кураторів — Старовецький Олег. Завдяки злагодженим зусиллям міської громади, особисто президента клубу, та всіх членів правління ФК «Миколаїв» може послідовно та прогнозовано розвиватися. У життя клубу вносять свою частку чимало людей, тож це справді народна команда.

- Добре, тоді перейдемо до народної команди. Хто був лідерами ФК «Миколаїв» ще до вас, кого ви привели влітку, які були зміни в складі?

- Я повернувся в команду, де були капітан Григорій Коваль, Мар'ян Бурмас, Ігор Сенишин, Ярослав Грица, Ігор Балух, Андрій Сагайдак — це ті, з ким я працював. Приходилося ще підсилювати команду, тож ми на початку року добрали Володимира Федоріва, Святослава Зубара, Володимира Заваляка і Юрія Голубку. А Мирон Бідний вже залучився в другому колі, коли Голубка поїхав в МФК «Миколаїв».

- Розкажіть, будь-ласка, про цей колектив: які насправді його перспективи і чи вони стосуються лише аматорського футболу?

- Колектив у нас досить хороший, як в прямому значенні, так і в переносному. Міцно збитий, зіграний, дружній. Тому з командою легко працювати. Тут є досвідчені хлопці, які пограли на високому професійному рівні, не приходилося когось вмовляти, переконувати, всі розуміють вимоги. Перед нами стояли максимальні задачі на першість області, Кубок область плюс турнір Юста, який проводиться у нас взимку вже традиційно. Впоралися чи ні — то же вже інша справа.

- Давайте розбиратися — виграли вперше в історії Меморіал Юста...

- Виграли, тому якраз ті ігри і те підсилення, яке було зимою, давало нам можливість і сподівання розраховувати, що також будуть виконанні і інші завдання.

- У змаганнях на Чемпіонат і Кубок Львівської області вашу команду випередили учасники Чемпіонату України серед аматорів. Чи немає для «Миколаєва» мінусу в тому, що ви не берете участь у регулярних всеукраїнських турнірах? Кубок — це добре, а ось у чемпіонаті на цьому рівні ви практики не отримували...

- Думаю, тут справа не в тому, що ми не беремо участь в аматорських змаганнях. Справа в тому, що нам бракує трохи людського ресурсу. Ми не до кінця укомплектовані, і це давалося нам взнаки, це відіграло вирішальну роль навіть в останній кубковій грі, коли ми програли по пенальті.

- Дійсно, у вашої команди досить обмежена основна обойма, це видно навіть по Кубку України серед аматорів. Звідси питання: чи є у вас з прицілом під весняну частину сезону від керівництва клубу мандат на серйозне підсилення колективу? Які будуть зміни, хто, можливо, прийшов або пішов?

- Хто прийшов-пішов, поки рано говорити, тому що ще тільки грудень. Підсилюватися будемо, треба підвищувати загальний рівень команди, додавати трішки у швидкості команди, агресії, працювати над інтенсивністю. Коли обойма з дев'яти-десяти чоловік, то треба більше думати про відновлення, а не про інтенсивність. Але, думаю, що за зиму попрацюємо над тим питанням і все стане на своє місце.

- Ваша команда вирізняється дуже агресивною атакувальною манерою, є багато футболістів, які роблять різницю в атаці, зокрема найкращий бомбардир чемпіонату Львівщини — Балух, той же Зубар, для якого немає секретів на цьому рівні. Чи не відчувається деякого перекосу в цьому плані: при веселій групі атаки ‒ в обороні у вас, більшою мірою, ветерани?

- Але, повірте, наші ветерани грають дуже надійно. Якщо подивитися на наші ігри, мінімальна кількість моментів біля наших воріт. Якщо брати гру суперника, то xG-показник у них досить низький. То велика заслуга захисної ланки і воротаря в тому числі. Таких футболістів, як Гурський, Сагайдак, Федорів, Заваляк, Коваль, Дзюрах — вони досить надійно грають позаду. Тому й виходить так легко працювати на атаку.

ФК «Миколаїв» (Львівська область) - учасник півфіналу Кубка ААФУ

- Поруч зі словами про велику кількість досвідчених футболістів, треба визнати, що у вас є кілька досить важливих гравців першої обойми, яким ще навіть немає 20 років. Де їх знаходили, звідки ці хлопці, як взагалі вдалося їх адаптувати на всеукраїнському рівні?

- В першу чергу, це місцеві вихованці. Як там розумію, ви маєте на увазі Богдана Клима і Андрея Оленича. Вони — приємне відкриття цього сезону, і Богдан, і Андрій розкрилися в новому ракурсі. Вони пройшли школу «Карпат», але якось до того часу не виходило у них розкритися. А тут вийшло. Працюємо над тим, щоб допомогти їм і вони були корисними для команди. Надіюсь, вони будуть рости і група молодих гравців буде підростати.

- При ваших суперниках досить велика група досвідчених футболістів — Фещук, Гордійчук, можна згадувати тих, хто грає в «Юності» та «Феніксі». Чи немає у керівництва ФК «Миколаїв» планів запрошувати саме таких футболістів, які можуть робити різницю, зірок регіонального рівня?

- Вірите, той же Максим Фещук — він і на професійному рівні ще не сказав своє останнє слово. Досить кваліфікований футболіст, забивний нападник. Як і Ігор Ощипко, Павло Гордійчук. Вони могли б ще на вищому рівні дуже спокійно грати. У нас у команді також є досвідчені і кваліфіковані футболісти, які б могли грати на рівні Першої або Другої ліги, просто вони вибрали вже інший шлях. У них є свої основні роботи, більше уваги приділяють своїм сім'ям, тому, напевно, й грають за аматорські клуби.

Щодо вашого питання — все впирається в фінансування. Зрозуміло, що керівництво хотіло би мати більш кваліфікованих футболістів, зіркових, але бюджети також є обмеженими. Є розуміння, що можна когось залучити, але чи вистачить нам фінансового ресурсу? То вже інше питання.

- Які погляди у ФК «Миколаїв» на наступний рік? Чи планує команда брати участь у Чемпіонаті України серед аматорів? Які ставите завдання в боротьбі з такими командами, як «Юність» і «Фенікс», які показали свій рівень на всеукраїнських змаганнях?

- Знову будуть стояти максимальні задачі на обласній арені, будемо пробувати їх вирішувати. По підбору футболістів і по якості гри ми можемо розраховувати на досягнення цих цілей. Рівень обласних змагань хороший і суперники сильні. Цікавий обласний чемпіонат, цікаві ігри. Чим більше сильних суперників — тим цікавіше нам буде. А щодо аматорських змагань — думаємо над тим, питання актуально. Але все впирається в кошти.

- З точки зору номінального класу, жереб нібито був для вашої команди добрим, тому що випала «Дружба» (Мирівка), а не колишній володар Кубку «Олімпія» і не лідер Групи 3 Чемпіонату України серед аматорів «Мотор». Але, з точку зору підбору гравців, команда з Київської області безсумнівно варта свої суперників. Як оціните жереб і своїх суперників по півфіналу?

- Жереб не доводиться вибирати. Знаючи київські команди, там високий рівень і хороший підбір футболістів. А за зиму ще щось може змінитися. Готуємося серйозно до цих змагань, а час покаже.

- Останнє, чим хотілося б завершити — ви вигравали Другу лігу у складі тернопільської «Ниви», багато та плідно працювали в «Скалі», «Калуші», інших професійних клубах. Яким вам видався аматорський рівень після цього? Як обласний, так і, передусім, всеукраїнський і чи не нудно на ньому працювати?

- Рівень досить цікавий і пристойний, маю на увазі рівень області. Є ряд хороших команд — Білка, «Фенікс», «Куликів», «Скала» (Стрий). Досить цікаві ігри і я приємно здивований цим рівнем. Щодо аматорських... Ми провели не так багато ігор, зіграли з Луцьком — цікава, добротна команда, яка має свій стиль. З калушанами зіграли, з Сарнами — ця команда бере участь в аматорському Чемпіонаті України. Досить непоганий рівень, треба було примірятись. Але, повторюсь, у нас в команді футболісти, які пройшли практично все. Їх нічим не здивувати, вони свій рівень намагаються підтримувати. Думаю, у них виходить.

Артур Валерко, Sport Arena.

ФК «Миколаїв» (Львівська область)

ФК «Миколаїв» (Львівська область) - учасник півфіналу Кубка ААФУРік заснування: 2006

• Кольори клубу: біло-сині

• Стадіон: «Міський», м. Миколаїв (вміщує 880 глядачів)

• Керівництво та тренерський штаб          

Президент: Оприск Микола Петрович

Віце-президенти: Стрипа Мар’ян Любомирович, Гладкий Андрій

Генеральний директор: Демко Тарас Миколайович

Головний тренер: Малик Василь Іванович

Тренер: Коваль Григорій Володимирович

Директор стадіону: Чень Роман Васильович

Досягнення

Чемпіон Львівської області 2017 року, срібний призер - 2019, 2020 та 2021 років, бронзовий призер – 2018 року.

Володар Кубка Львівської області 2019, 2020 років, фіналіст - 2017, 2018 та 2021 років.

Володар Суперкубка Львівської області 2017 року.

Переможець Меморіалу Ернеста Юста 2021 року, фіналіст - 2018, 2020 років.

ФК «Миколаїв» в інтернеті:

Facebook: https://www.facebook.com/fcmykolaivlviv/

Instagram: https://www.instagram.com/fcmykolaiv/

ФК «Миколаїв» дебютує на всеукраїнському рівні.

Рік

Місце

І

В

Н

П

М’ячі

О

 

Чемпіонат ААФУ

Всього

 

-

-

-

-

-

-

 

Кубок ААФУ

2015

1/16

2

1

0

1

2:3 (‒1)

3

 

2016/17

1/8

4

1

0

3

5:7 (‒2)

3

 

2017/18

1/8

6

3

1

2

11:6 (+5)

10

 

2021/22

1/2

6

5

1

0

11:4 (+7)

16

 

Всього

 

18

10

2

6

29:20 (+9)

32