Новини :: Кубок ААФУ

Кубок ААФУ

Кубок ААФУ: огляд перших півфінальних матчів

Кубок ААФУ: огляд перших півфінальних матчів

До вашої уваги – огляд перших півфінальних матчів Кубка України серед аматорських команд сезону 2022/23 від нашого інформ-партнера Sport Arena. Прочитати про ці матчі можна тут.

Дружба (Мирівка) – Фазенда (Чернівці) – 4:0 (2:0)
Голи: Листопад (пен.), 19, Грищенко, 26, Юречко, 72, Бандурін, 90+3
Незабитий пенальті: Мачуленко (Дружба), 69 ‒ воротар

Дружба: Татаренко, Куба©, Юзефович, К.Козлов (Юречко, 46), А.Козлов, Листопад, Доронін, Порохня (Шевчук, 65), Головко (Бандурін, 55), Мачуленко (Дедяєв, 75), Грищенко. Запасні: Бабійчук, Вдовика, Бороденко. Головний тренер: Дмитро Чирикал.

Фазенда: Цуркан, Рудич, Бербека, Гречко, Бобик (Фучинський, 78), Янков, Шишигін, Масікевич, Пантєєв (Б.Соломян, 55), Темерівський© (Максимчук, 62), М.Соломян (Луцик, 71). Запасні: Мельников, Ільїн, Пислар. Головний тренер: Олександр Степанов.

  • 12:00; 05.04.2023. Київ. Стадіон “Лівий Берег”. поле 4; +7С
  • Суддя: Зайцев Андрій (Донецька область)
  • Попередження: Головко, 4, Мачуленко, 25

Головна сенсація турніру – чернівецька Фазенда – єдиною з нелігових команд дісталася до півфіналу. На матч проти лідера чемпіонату України серед аматорів гості виставили максимально бойовий склад, включаючи новачків Бербеку в захисті та Шишигіна в середній лінії.

Дружба вийшла без новачків (їх час прийшов після перерви), до того ж, напередодні тяжкої травми зазнав провідний півзахисник Недоля. Його замінив Доронін – гравець із досвідом УПЛ, але все ж відсутність забивного гравця зі скіллом виконання стандартів далася взнаки під час матчу. Ну, про це пізніше.

А почали господарі дуже потужно. Після кількох атак вони відкрили рахунок з пенальті, коли голкіпер не спіймав м’яча після прострілу Мачуленка, першим на підбиранні був Головко, але впав у боротьбі з Янковим. Арбітр трактував це як 11-метровий, а Тимофій Листопад за відсутності Недолі впевнено розвів м’яч і воротаря по різних кутах ‒ 1:0. Ще до перерви відбувся й другий гол. Цього разу Мачуленко не став втікати від суперників, а розрізною передачею вивів на Цуркана Грищенка. Артем ударом з правої ноги поцілив у дальній кут – 2:0.

Треба сказати, що і до, і після перерви лідери Дружби неодноразово могли забивати з гри, а Мачуленко навіть мав шанс з пенальті (його заробив джокер Шевчук, той, що чемпіон Європи 2009 року серед юнаків), проте не зміг переграти воротаря Фазенди. Та вже за кілька хвилин Цуркан нічого не зміг вдіяти. Куба, розігравшись із Мачуленком, подав кутовий, а Ігор Юречко пробив головою ‒ 3:0. Відзначимо, що воротар намагався рятувати, зачепив м’яча руками, але виловив його вже з сітки.

Крапку в матчі поставив інший (крім Юречка та Дедяєва) дебютант господарів ‒ Бандурін. Куба з Дедяєвим обігралися на правому фланзі, і Олексій із правої ноги з рикошетом від суперника відправив м’яча в ворота ‒ 4:0, половина з голів Дружби – в активі новачків. Фазенда вдома битиметься за спортивну честь колективу.

Герой матчу – Роман Мачуленко (Дружба)

Заслужив на критику за нереалізований пенальті, проте все ж взяв участь у трьох перших результативних комбінаціях і міг забивати сам – був дуже активним.

  • Київ

Штурм (Іванків) – Олімпія (Савинці) – 1:1 (0:0)
Голи: Лящук, 49 – Солоп (пен.), 61

Штурм: Міхєєв, Лящук, Іщенко, Ічанський, Помазан, Петренко, Старгородський, Гошкодеря (Осадчий, 63), Димнич (Волков, 62), Шевчук© (Любко, 76), Бондаренко (Сікорський, 62). Запасні: Погорілий, Ремезовський, Васянович. Головний тренер: Володимир Бондаренко.

Олімпія: Васецький, Бірюк, Малик, Богомаз©, Ковтун, Почернін, Пономаренко (Бурляй, 82), Брага, Насібулін (Фабунмі, 75), Павлик (Євтушенко, 75), Солоп (Кірпіченко, 90+2). Запасні: Шварц, Алєксєєнко, Ситник. Тренер: Олександр Безуглий.

  • 14:00; 05.04.2023. Віта-Литовська. Стадіон НТБ Динамо (манеж); поле 4; +12С
  • Суддя: Фірсов Максим (Рівне)
  • Попередження: Насібулін, 17, Пономаренко, 53, Ковтун, 63, Сікорський, 69, Петренко, 78

Олімпія довше за інших чекала визначеності стосовно півфіналу, тому що, зігравши перший матч півфіналу з Мотором, вона не встигла провести другий – а запорізький клуб у підсумку знявся зі всеукраїнських змагань. Коли ж стало зрозуміло, що саме Олімпія зіграє зі Штурмом, їхня пара виявилася особливо цікавою. Річ у тім, що клуб із Полтавщини чотири останніх роки незмінно добирається до півфіналу Кубка України серед аматорів. Одного разу Олімпія його виграла, ще одного зіграла в фіналі.

Команда ж господарів, незважаючи на скромний статус дебютанта змагань, має склад із колишніми збірниками, учасниками єврокубків, переможцями міжнародних змагань. За зиму вона не стала слабкішою – навпаки, в центр захисту додалися колишній гравець Шахтаря і збірної Іщенко та Ічанський, який ще восени був капітаном першолігового Діназу, а в середній лінії зіграв колишній півзахисник Шахтаря, Олімпіка та Металіста 1925 Гошкодеря, який повернувся в Україну з Казахстану. В воротах зіграв дебютант Міхєєв – він вдало проявив себе в першій частині сезону в складі столичного Локомотива.

Варто додати – матч проходив у приміщенні, в манежі бази ФК Динамо (Київ). Цікаве рішення – на моїй пам’яті в змаганнях під егідою ААФУ такого не траплялося, хоча під дахом гралися Друга ліга (Діназ, Дніпро-1) і навіть Перша (Авангард Краматорськ). Перший тайм пройшов без голів, але в напрочуд напруженій боротьбі. А от відразу ж після перерви Штурм повів у рахунку. Після швидкого розіграшу штрафного в центрі поля пішла діагональ на правий фланг, там Ілля Лящук, розігравшись із Димничем, змістився в центр і з лівої ноги пробив без шансів для голкіпера ‒ 1:0 на 49-й хвилині.

Олімпія в цей переломний момент вистояла, не посипалася. І трішки пізніше змогла врятувати матч. На подачу Павлика пішов Почернін, але впав у боротьбі з Іщенком. Хоча момент пішов далі, а Солоп встиг пробити вище воріт, арбітр не пропустив цей момент повз свою увагу й призначив пенальті. Дебютант гостей Олексій Солоп, який раніше грав у обласних змаганнях Харківщини та сусідньої Полтавщини, розвів м’яч і воротаря по різних кутах ‒ 1:1. Напружений матч докотився до нічиєї, і тепер у домашньому матчі Олімпія постарається втретє в своїй історії пробитися в фінал Кубка України серед аматорів.

Герой матчу – Олексій Солоп (Олімпія)

30-річний вихованець Металіста раніше грав у змаганнях Харківщини та в футзалі. Його дебют на всеукраїнському дорослому рівні виявився більш ніж успішним – рятівний гол у матчі з таким сильним суперником, як Штурм, дає хороші шанси його новій команді на успіх у турнірі загалом.

  • Матчі-відповіді 1/2 фіналу – 12 квітня
  • Фазенда – Дружба
  • Олімпія – Штурм
Показники по ААФУ загалом

Найкращі бомбардири:

Гравець Команда Голи Пен.
Жуков Данило Локомотив (Київ) 4  
Бандурін Олексій Мотор/Дружба 3  
Мачуленко Роман Дружба (Мирівка) 3  
Почтар Артем ФК Волока 3  
Рубльов Богдан Штурм (Іванків) 3  
Ілюк Максим ФК Волока 3 (1)
Волков Данило Скала 1911 (Стрий) 2  
Грищенко Артем Дружба (Мирівка) 2  
Пислар Вадим Фазенда (Чернівці) 2  
Чепурний Андрій Штурм (Іванків) 2  
Мілованцев Ярослав Локомотив (Київ) 2 (1)
Николишин Роман Скала 1911 (Стрий) 2 (1)
Прокопець Михайло ФК Волока 2 (1)

Найкращі асистенти:

Гравець Команда Паси
Березка Дмитро Штурм (Іванків) 3
Димнич Дмитро Штурм (Іванків) 3
Масікевич Віктор Фазенда (Чернівці) 3
Недоля Артем Дружба (Мирівка) 3
Старгородський Артем Штурм (Іванків) 3
Ілюк Максим ФК Волока 2
Козлов Артем Дружба (Мирівка) 2
Михайлов Артем Титан (Київ) 2
Николишин Роман Скала 1911 (Стрий) 2
Співак Євген Олімпія (Савинці) 2
Швиденко Владислав Мотор (Запоріжжя) 2

Найефективніші гол+пас:

Гравець Команда Гол+Пас Голи Паси
Жуков Данило Локомотив (Київ) 5 4 1
Ілюк Максим ФК Волока 5 3 2
Мачуленко Роман Дружба (Мирівка) 4 3 1
Почтар Артем ФК Волока 4 3 1
Николишин Роман Скала 1911 (Стрий) 4 2 2
Березка Дмитро Штурм (Іванків) 4 1 3
Масікевич Віктор Фазенда (Чернівці) 4 1 3
Старгородський Артем Штурм (Іванків) 4 1 3