Новини :: Кубок ААФУ

Кубок ААФУ

Дружба обіграла Олімпію у першому фіналі за Кубок ААФУ

Дружба обіграла Олімпію у першому фіналі за Кубок ААФУ

Фінал. Перший матч

Кінець травня в аматорському футболі – це фінал Кубка України. Цього року в турніру точно буде новий переможець, тому що минулого року трофей не вдалося розіграти через початок повномасштабної фази війни (обидві ці команди були в числі півфіналістів), а в позаминулому сезоні кубок вигравав ЛНЗ (Черкаси), який зараз уже в Першій лізі та побореться в плей-офф за вихід в УПЛ.

За трофей змагатимуться дуже різні команди. Дружба – лідер чемпіонатів України та Київщини серед аматорів, клуб, де майже всі гравці мають досвід виступів серед професіоналів (і багато хто – досвід дуже значний). Але вона вперше дісталася до фіналу. Олімпія – наразі четверта в Групі 2 чемпіонату ААФУ. Вона втретє за останні чотири роки виходить у фінал Кубка України серед аматорів, причому, і в минулому сезоні мала на це шанси – повторимо думку, розіграш не вдалося завершити через бойові дії.

При цьому Олімпія втратила велику кількість лідерів, а от Дружба, навпаки, взимку тільки посилилася. Ясна річ, навіть незважаючи на виїзд у першому фіналі, саме команда з Київщини була фаворитом протистояння.

Що могло завадити команді найкращого тренера аматорського футболу України 2022 року Чирикала? Це травми провідних гравців: у лазареті досвідчений оборонець К.Козлов (Динамо-2) та провідний центрхав Недоля (ПФК Севастополь, ФК Полтава, ФК Львів). Тільки-но відновився вінгер Шевчук (Динамо-2, чемпіон Європи 2009 року серед юнаків), який вперше після тривалої паузи доступний у запасі.

Втім, свої втрати – і суттєві – були в господарів. Команда з Полтавщини втратила центрбека Тарганчука та атакувального півзахисника Насібуліна (екс-ФК Полтава, Шахтар, Зірка та низка інших профі-клубів). А півзахисник Фабунмі (Арсенал-Київ, Славутич із Черкас) щойно повернувся в запас після травми. Для Олімпії це значущі втрати, всі ці гравці могли б зараз грати в стартовому складі й створити труднощі для грізного суперника. Шлях до фіналу:

ОлімпіястадіяДружба
Пенуел (Кривий Ріг) – 6:0 (д), 0:0 (г)1/8Полісся (Ставки) – 1:1 (д), 2:0 (г)
Мотор (Запоріжжя) – 0:1 (г), 3:0 (д)1/4Скала 1911 (Стрий) – 2:1 (г), 3:0 (д)
Штурм (Іванків) – 1:1 (г), 0:0 (д)1/2Фазенда (Чернівці) – 4:0 (д), 4:0 (г)

Наостанок: у чемпіонаті України серед аматорів суперники цього сезону вже грали між собою: в першому колі Дружба виграла вдома завдяки єдиному в матчі голу захисника Юзефовича, в другому – теж мінімально виграла завдяки пізньому пенальті від Недолі.

  • Власне, гра

Знаючи сильні сторони одне одного, претенденти на трофей почали перший фінал розважливо, навіть десь обережно. Дощова похмура погода, яка встановилася на Полтавщині, також змушувала команди остерігатися – тому що кожен удар ускладнювався слизьким газоном.

Втім, саме гості повели в рахунку. Допомогла зразкова комбінація, яку досвідчений Листопад розпочав через правий фланг. Форвард Грищенко змістився до лицьової та навісив, а Мачуленко склався й ударом з розвороту боком розстріляв ворота правою ногою – 0:1. До слова, Роман тепер зрівнявся з «залізничником» Жуковим на чолі таблиці найкращих бомбардирів. У семи матчах Мачуленко набив чотири голи та два асисти.

До честі суперників, гол на своєму полі не вибив із ритму Олімпію. Вже через три хвилини після пасу Субочев міг зрівнювати рахунок Ковтун, а ближче до перерви Солоп влучив у стійку воріт (щоправда, після свистка про офсайд). На початку другого тайму положення гостей погіршилося. Нападник мирівчан Грищенко в чужому карному майданчику (!) пішов у жорсткий підкат проти захисника Бірюка, за що й отримав другу жовту та червону картку.

Що сталося після здобуттям Олімпії більшості? Дружба організовано сіла без форварда, господарям же не вдавалося досягти успіху. Хороший момент мав зблизька та здалеку Солоп, але його спроби, як і фірмові дальні удари Фабунмі та удар Євтушенка метрів із 12-ти по діагоналі, пройшли тільки поруч із ціллю. Вже в компенсований час, після цих п’яти неточних ударів, Бурляй влучав у площину воріт – але тут голкіпер Татаренко виручив мирівчан. Мінімальна перевага перед домашнім матчем – великий плюс Дружби, проте вилучення провідного нападника Грищенка – відчутний мінус.

У заключному турі регулярного сезону аматорського чемпіонату України Дружба отримає три очка в якості технічної перемоги (Мотор раніше знявся зі змагань), а от Олімпія поїде 27 травня в столицю. Там Локомотив прийматиме її як головного конкурента в боротьбі за плей-офф, і в будь-якому випадку, крім поразки, кращі шанси на 1/4 фіналу саме в савинчан.

Герой матчу – Тимофій Листопад (Дружба)

Сильно відіграв у центрі поля, де особливо важливий був спокій, коли команда гостей повела в рахунку й мала утримувати цю свою перевагу в меншості. До слова, саме Листопад почав вирішальну результативну комбінацію з глибини поля.

Олімпія (Савинці) – Дружба (Мирівка) – 0:1
Гол: Мачуленко, 29

Олімпія: Васецький, Бірюк (Фабунмі, 64), Малик, Богомаз©, Брага (Євтушенко, 80), Почернін, Пономаренко (Бурляй, 74), Павлик, Субочев, Ковтун, Солоп (Кірпіченко, 88). Запасні: Шварц, Алєксєєнко, Ситник. Тренер: Олександр Безуглий.

Дружба: Татаренко, Куба©, Юречко, Юзефович, А.Козлов, Листопад, Порохня (Бандурін, 85), Сторчоус (Бороденко, 74), Головко (Доронін, 67), Мачуленко (Дедяєв, 67), Грищенко. Запасні: Бабійчук, Вдовика, Шевчук. Головний тренер: Дмитро Чирикал.

Попередження: Порохня, 31; Ковтун, 39; Грищенко, 40; Юречко, 44

Вилучення: Грищенко (ДМ), 56 – повторне попередження

  • 13:00. 24.05.2023. Миргород. Стадіон «Старт».
  • Арбітр: Кузовлєв Дмитро (Запоріжжя)

Фінальний матч-відповідь відбудеться 31 травня на Київщині.

Показники по Кубку ААФУ 2022/23 загалом

Найкращі бомбардири:

ГравецьКомандаГолиПен.
Жуков ДанилоЛокомотив (Київ)4 
Мачуленко РоманДружба (Мирівка)4 
Бандурін ОлексійМотор/Дружба3 
Почтар АртемФК Волока3 
Рубльов БогданШтурм (Іванків)3 
Ілюк МаксимФК Волока3(1)
Волков ДанилоСкала 1911 (Стрий)2 
Грищенко АртемДружба (Мирівка)2 
Пислар ВадимФазенда (Чернівці)2 
Порохня АндрійДружба (Мирівка)2 
Чепурний АндрійШтурм (Іванків)2 
Мілованцев ЯрославЛокомотив (Київ)2(1)
Николишин РоманСкала 1911 (Стрий)2(1)
Прокопець МихайлоФК Волока2(1)

Найкращі асистенти:

ГравецьКомандаПаси
Березка ДмитроШтурм (Іванків)3
Дедяєв АндрійМотор/Дружба3
Димнич ДмитроШтурм (Іванків)3
Масікевич ВікторФазенда (Чернівці)3
Недоля АртемДружба (Мирівка)3
Старгородський АртемШтурм (Іванків)3
Ілюк МаксимФК Волока2
Мачуленко РоманДружба (Мирівка)2
Недоля АртемДружба (Мирівка)2
Михайлов АртемТитан (Київ)2
Николишин РоманСкала 1911 (Стрий)2
Співак ЄвгенОлімпія (Савинці)2
Швиденко ВладиславМотор (Запоріжжя)2

Найефективніші гол+пас:

ГравецьКомандаГол+ПасГолиПаси
Мачуленко РоманДружба (Мирівка)642
Жуков ДанилоЛокомотив (Київ)541
Ілюк МаксимФК Волока532
Бандурін ОлексійМотор/Дружба431
Почтар АртемФК Волока431
Николишин РоманСкала 1911 (Стрий)422
Березка ДмитроШтурм (Іванків)413
Масікевич ВікторФазенда (Чернівці)413
Старгородський АртемШтурм (Іванків)413

* * *

Всі підрахунки – Артур Валерко, SportArena.com

* * *

Всі наші статті, присвячені аматорському футболу, читайте тут.