Новини :: Кубок ААФУ

Кубок ААФУ

Кубок ААФУ: П’ятничани, Сокіл і Штурм зробили вагомий крок до чвертьфіналу

Кубок ААФУ: П’ятничани, Сокіл і Штурм зробили вагомий крок до чвертьфіналу

1/8 фіналу Кубка України 2023/2024 серед аматорів. Перші матчі відбулися 20 вересня, про них у нашому огляді.

  • 20 вересня 2023 року

Штурм (Іванків) – Стандарт (Нові Санжари) – 2:0 (0:0)
Голи: Лисенко, 51, Рубльов, 52

Штурм: Міхєєв, Нестеренко, Любко, Ічанський, Лящук, Петренко, Димнич (Осадчий, 63), Шевчук© (Волков, 80), Старгородський (Морозенко, 87), Рубльов (Хруль, 66), Лисенко (Есеола, 75). Запасні: Погорілий, Наконечний, Васянович. Головний тренер: Бондаренко Володимир Петрович

Стандарт: Бобровський, Слюсарь, Жінчин, Кіричук (Гринь, 80), Чепіга, Бондаренко© (Курбанов, 87), Бацман (Іванченко, 78), Вергун, Дрозд (Кулініч, 75), Кіча, Куліш. Запасні: Постранський, Писаренко, Швей, Карповський. Головний тренер: Постранський Віталій Михайлович

  • 13:00; 20.09.2023. Калинівка. Стадіон «Металург». Поле 4; +20С
  • Суддя: Шевчук Андрій (Волинська обл.)
  • Попередження: Шевчук, 58, Рубльов, 60

Обидві команди – в трійці найкращих у чемпіонатах своїх областей, обидві мають непоганий добір гравців із значним професіональним досвідом. Але Штурм – значно досвідченіший на всеукраїнському рівні. Власне, це чинний віце-чемпіон України серед аматорів і півфіналіст минулого розіграшу Кубка ААФУ.

У складі гостей особливо іменитим є нападник Куліш – сотник всеукраїнського рівня, медаліст і переможець обох ліг ПФЛ, гравець, який побував і в Прем’єр-лізі. Ще в першому таймі Станіслав міг відкривати рахунок і загалом тричі втікав з-під опіки суперників, але Штурму пощастило в цих епізодах. Точно так, як і гостям у кількох до взяття воріт.

Після відпочинку господарі взялися за справу й досить швидко забезпечили собі комфортну перевагу. Спершу після ауту на лівому фланзі Штурм розіграв неспішну багатоходівку в шість пасів. В ендшпілі Шевчук у межах карного майданчика дав попередню передачу на Лисенка, і Володимир пробив з відскоком від газону повз воротаря в кут ‒ 1:0.

А буквально через хвилину Рубльов прийняв на груди м’яч після довгої передачі свого воротаря Міхєєва, розвернувся й ударом з лівої ноги пробив у ближній кут. Голкіпер Стандарту несподівано пропустив м’яч, який бадьоро проскакав повз нього ‒ 2:0. Богдан, до речі, як і Володимир, відзначився першим голом у розіграші в першому ж матчі Штурму.

Часу, щоб змінити рахунок, було вдосталь, але цифри на табло не змінювалися. У Нових Санжарах, де Стандарт сподівається прийняти матч-відповідь після важливих робіт по реконструкції, гості вийдуть з форою в два голи.

Герой матчу – Дмитро Міхєєв (Штурм)

Воротар господарів кілька разів вступав у гру, та ще й особисто розпочав другу результативну комбінацію.

Зірка (Кропивницький) – Сокіл (Михайлівка-Рубежівка) – 0:2 (0:2)
Голи: Васильєв, 9, Шишкін, 45

Зірка: Травкін, Мачелюк©, Бондар (Палюх, 63), Стаднік, Марценюк (Ткач, 69), Манастирний, Кваша (Ніколенко, 46), Катеринка (Холявко, 46), Лопушенко, Нікулін (Бурлаченко, 76), Лобода. Запасні: Нікітчук, Філюшин. Головний тренер: Гасанов Самір Назімович

Сокіл: Сидоренко, Андрейчіков, Панченко, Валага, Ємельянов, Набільський (Новік, 73), Васильєв©, Шишкін (Доніч, 90), Ільченко (Тамоян, 76), Паша (Зозуля, 86), Заїка (Коба, 83). Запасні: Колос, Шевчук, Мельничук. Головний тренер: Самченко Олег Васильович

  • 14:00; 20.09.2023. Кропивницький. Стадіон “Зірка” ім. С.Березкіна. Поле 3; +20С
  • Суддя: Артеменко Артем (Миколаїв)
  • Попередження: Валага, 15, Набільський, 40, Шишкін, 62, Ємельянов, 63, Бірюк (пр.СМР), 68, Ільченко, 73
  • Вилучення: Бірюк (пр.СМР), 68 (повторне попередження)

Зустрічалися дві лігові команди – аутсайдери Групи 2 та Групи 1 аматорського чемпіонату України. При цьому минулий тур їм обом подарував надію – Сокіл на своєму полі розділив очки з НК Пробій (1:1), Зірка вдома сенсаційно обіграла Штурм (1:0). Ще перед фактичним початком матчу серйозна втрата спіткала гостей. Через пошкодження захисника Шевчука довелося замінити на Валагу.

Втім, незважаючи на це, Сокіл почав гру краще за господарів. На кутовий від Ємельянова підключився капітан гостей Васильєв ‒ 0:1 на 9-й хвилині. Дмитро відзначився першим голом у всьому всеукраїнському сезоні. Ще до перерви одна з кількох атак Сокола дозволила йому закріпити свою перевагу. З передачі Ільченка забив Сергій Шишкін, який також ще не відзначався в сезоні 2023/24.

Незважаючи на спроби Зірки забити, рахунок більше не змінювався ‒ 0:2. Це дає команді з Київщини суттєву перевагу перед матчем-відповіддю, хоча перемога далася нелегко. Витрачено багато сил і нервів, навіть було вилучено президента СФК Сокіл Бірюка.

Герой матчу – Віталій Ємельянов (Сокіл)

Досвідчений фланговик добре виконує стандарти – так було в минулому турі в чемпіонаті, коли його гол перервав «засуху» Сокола в турнірі, де він дебютує. Так є зараз у Кубку ААФУ, коли кутовий Ємельянова дав стратегічно важливу перевагу гостям уже в дебюті.

Полісся (Ставки) – Денгофф (Денихівка) – 1:1 (0:0)
Голи: Листопад (а/г), 80 – Дарда, 85

Полісся: Іванов, Чоботар, Климчук, Максимець©, Шевченко (Сергієнко, 68), П.Савчук (Панфілов, 77), О.Савчук, Мельниченко (Желізняк, 60), Сікорський (Тимко, 63), Варяник, Лига (Масальов, 83). Запасні: Пазенко, Балацький, Крайовий, Духніч. Головний тренер: Климчук Ярослав Васильович

Денгофф: Яковенко, Шулипа, Таран, Калюжний, Вдовика (Гаврилюк, 77), Листопад, Гребенюк©, Зуєвич (Купрій, 46), Мачуленко, Сокол (Марійко, 70), Дарда (Шапоренко, 90+2). Запасні: Румянцев, Загалевич, Бровко, Малєй. Головний тренер: Собкович Олександр Дмитрович

  • 14:00; 20.09.2023. Ставки. Стадіон “Ставки-Арена”. Поле 3; +20С
  • Суддя: Соловйов Віталій (Одеса)
  • Попередження: О.Савчук, 10, Сокол, 58, Шулипа, 65, Панфілов, 90+2

На Житомирщині зустрічалися добрі знайомці, адже місцеве Полісся грає в чемпіонаті Київщини з Денгоффом. У Вищій лізі столичного регіону ставківчани – лідери, денихівківчани – четверті з 5-очковим відставанням. Але в Кубку ААФУ підопічні Собковича вже довели свою боєздатність, вибивши із розіграшу трофею одеський Титан – фаворита аматорського чемпіонату України.

Матч у Ставках тримав у напрузі аж до кінцівки, а розв’язка його не задовольнила обидві команди. Господарі повели в рахунку зусиллями суперників. Після ауту Сергієнка з правого флангу півзахисник гостей Листопад красивим ударом головою не залишив шансів своєму воротареві ‒ 1:0 на 80-й хвилині.

Втім, Денгофф проявив вольові якості та зумів врятувати матч. Гості виграли кілька єдиноборств у центрі поля, пішла швидка атака через правий край і вивірену флангову передачу Купрія прямо перед воротарем замкнув Дарда ‒ 1:1. Гол сильним ударом «шведкою» для Андрія особливий, перший у розіграші. Свого часу він вигравав цей трофей у складі Авангарду (Бзів).

Герой матчу – Андрій Дарда (Денгофф)

Активний універсал атаки врятував Денгофф від поразки. З точки зору двоматчевої стратегії це може бути ключовим епізодом.

Blago-Юність (Верхня) – ФК Тростянець – 1:1 (1:0)
Голи: Болокан, 13 – Василечко, 73

Blago-Юність: Марчук, Ємельянов, Гусак, Богданов, Турчанський©, Мізерник (Поручинський, 46), Федорів, Багдай (Лаврук, 73), Майовецький (Куртяник, 64), Богач (Сущак, 46), Болокан (Зубар, 55). Запасні: Федишин, Неворотін, Павлик, Бичків. Головний тренер: Петрик Олег Васильович

Тростянець: Мигаль, Гезун (Баденчук, 59), Воробей, Каменчук, Василечко, Портянко©, Переходько (Друкачук, 80), Денисюк, Кобельчук, Антонюк, Нікітчук (О.Зингель, 89). Запасні: Ольшевський, Алексюк. Головний тренер: Піддубний Сергій Олександрович

  • 15:00; 20.09.2023. Іванкова. Стадіон “Благо-Арена”. Поле 4; +25С
  • Суддя: Дубиківський Сергій (Київська)
  • Попередження: Поручинський, 49, Зубар, 72, Денисюк, 79
  • Вилучення: Зубар, 73 (повторне попередження)

1-3 місця в чемпіонаті Івано-Франківщини розділяють господарі, лише сьомі в чемпіонаті Волині гості, проте недавня нічия з ЛСТМ – місцевим грандом – показує справжній потенціал ФК Тростянець. Візит у село Іванкову, втім, очікувався непростим – Blago-Юність зібрала дуже сильну команду з числа недавніх професіоналів (у послужному списку гравців ‒ Рух, Металіст 1925, Балкани, Карпати, Скала та багато інших клубів).

І справді, господарі швидко повели в рахунку. Трьохходівка Богач-Мізерник-Ємельянов виконала всю підготовчу роботу, а Болокан у дотик лівою ногою замкнув простріл останнього ‒ 1:0. Дмитро забиває в Кубку ААФУ другий матч поспіль. Надалі підопічні Петрика створили безліч цікавих моментів, але ніяк не могли закріпити свою перевагу. І коли здавалося, що матч іде до саме такого завершення, ФК Тростянець нагадав про свій характер, на якому вибив із попереднього раунду ФЦ Ковель.

Коли здалося, що господарі відбилися після флангової подачі тростянчан, на підбиранні зіграв Олег Василечко та відразу ж пробив правою ногою з-за меж карного майданчика. Воротаря це все дезорієнтувало, тож він пропустив м’яча поруч із своєю рукою ‒ 1:1. А буквально через півхвилини Blago-Юність ще більше ускладнила своє завдання. Все той же Василечко майже в центрі поля перечепив Зубаря, а той тут же збив Денисюка. Нападник господарів уже мав жовту картку, отриману хвилиною раніше, тож урізав склад своєї команди.

Нічия ніби й залишає рівні шанси, проте вилучення суперника та рідне поле дають шанси ФК Тростянець.

Герой матчу – Назар Мигаль (ФК Тростянець)

Воротар кілька разів серйозно вступав у гру й допоміг досягнути прийнятного результату.

ФК П’ятничани – Марамуреш (Нижня Апша) – 3:1 (2:0)
Голи: Скурчанський, 17, Підлісецький, 22, Павлучкович, 83 – Проскура, 67

П’ятничани: Добровольський, Курилишин (Лесишин, 84), Янкович (Щурко, 46), Білоус, Скурчанський (Павлучкович, 72), Білінський, Кравців, Попадюк, Антонів©, Підлісецький (Паньків, 86), Царевич. Запасні: Великошич, Іваненко, Бицко. Головний тренер: Вітрів Богдан Степанович

Марамуреш: Логовський (Третяк, 46), Ільчук©, Басовський, Ваврик (Ульянко, 76), Похил (Панченко, 46), Брусенцев, Проскура, Боднарук, Козак, Овсянніков, Зінаков (Гончаров, 46). Запасні: Степанчук, Кирпичов, Кольчугін, Кучер, Нечосов. Головний тренер: Зайцев Сергій Ларіонович

  • 15:00; 20.09.2023. П’ятничани. Стадіон “Сонячний”. Поле 4; +21С
  • Суддя: Гординський Артем (Вінниця)
  • Попередження: Ваврик, 21, Білоус, 50, Боднарук, 56, Царевич, 60, Скурчанський, 70, Курилишин, 77, Лесишин, 87, Ульянко, 90+1
  • Вилучення: Боднарук, 77 (повторне попередження); Басовський, 88 (агресивна поведінка)

Восьма команда Групи 1 аматорського чемпіонату України завітала в гості до суперника, який бореться за визнання в чемпіонаті Львівщини. В обласній Прем’єр-лізі ФК П’ятничани пробилися в Чемпіонську групу й у боротьбі за чемпіонство наразі йдуть четвертими з матчем у запасі (вище – Фенікс, ФК Миколаїв, Куликів-Юність, це все учасники всеукраїнських змагань).

І перший тайм значно успішніше провели саме господарі. Курилишин заробив кутовий і сам подав від правого прапорця, Антонів коротким пасом знайшов Скурчанського, і Руслан ударом з лівої ноги з ледь помітним рикошетом застав зненацька воротаря ‒ 1:0 на 17-й хвилині. Недовго часу пройшло між першим і другим голом.

Тепер через лівий фланг пішла багатохвильова атака господарів, Янковича ціною жовтої картки перечепив Ваврик, арбітр призначив штрафний поруч із бічною лінією карного майданчика Марамуреша. До м’яча підійшов Олег Підлісецький і правою ногою з цього гоструватого кута пробив під дальню дев’ятку – 2:0. Красивий гол і уже хороша перевага господарів.

Яка похитнулася після перерви – коли Проскура відіграв один гол закарпатцям. Із глибини поля пішла атака з проникаючою передачею, яку Овсянніков продовжив на Дмитра, який тонким ударом повз Добровольського реалізував вихід один на один з воротарем ‒ 2:1. Втім, інтризі завадило скорочення складу Марамуреша. Вже через десять хвилин вкидав аут Боднарук, але м’ячем зацідив точно в Курилишина. Рефері був поруч і видав на руки гравцеві гостей другу жовту картку.

Більшість ФК П’ятничани реалізували швидко – за 5,5 хвилин. У багатоходівці Попадюк відпасував на «свіжого» Павлучковича, Віталій розвернувся перед лінією воротарського майданчика та в падінні пробив повз воротаря ‒ 3:1. А ще через п’ять хвилин гості залишилися вдев’ятьох. Марамуреш розігрував штрафний на правому фланзі, а в карному майданчику впало кілька гравців. Важко судити, що ж саме сталося в частоколі ніг, але суддя вилучив напряму Басовського, розсудивши, що це він грубо збив суперника.

Перед матчем-відповіддю в гостей буде не лише два голи переваги, а й два гравці переваги через червоні картки в Марамуреша.

Герой матчу – Олег Підлісецький (ФК П’ятничани)

У господарів спрацював колективізм – різні гравці забивали, різні асистували. Тож серед рівних кращим визнаємо Підлісецького – дуже симпатичний штрафний він забив, і важливий з точки зору перебігу подій.

Дністер (Заліщики) – СК Вільхівці – 1:1 (0:1)
Голи: Жумига, 49 – Хрієнко, 13

Дністер: Мельник, Давидюк, Тракало©, Стрільчук, Чемерейко, Шишигін, Бобик, Городинський (Беслюбняк, 86), Соломян (Дячинський, 70), Голодрига, Жумига. Запасні: Кузняк, Левицький, Головачук, Чеснік, Королянчук, Дикун. Головний тренер: Шпікула Ігор Ярославович

Вільхівці: Гумметов, Мілєсін, Гаврилюк, Ульянов©, Лєсунов, Клочан, Цуркан (Головін, 58), Кірєєв (Апіян, 90+2), Тимошенко (Куцин, 72), Маркевич (Шабадаш, 58; Радченко, 63), Хрієнко (Бистрицький, 72). Запасний: Кіктенко. Головний тренер: Дірявка Сергій Георгійович

  • 16:00; 20.09.2023. Заліщики. Стадіон імені В.Окіпного. Поле 3; +23С
  • Суддя: Дубина Ростислав (Дніпро)
  • Попередження: Цуркан, 38, Клочан, 56, Лєсунов, 85

Четверта команда Групи 1 чемпіонату України серед аматорів гостювала в сильного колективу з Тернопільщини. Дністер наразі третій у чемпіонаті Тернопільщини – після ще одного учасника Кубка ААФУ (Медобори) та ще одного лігового колективу (Агрон). Дещо несподівано господарі залишили в запасі забивного буковинця Головачука. Зате СК Вільхівці виставили, вочевидь, усіх героїв останніх турів.

Один із них зіграв свою роль уже в дебюті. Після подачі з лівого флангу Мілєсін скинув м’яча від дальньої штанги на ближню, де Хрієнко відправив м’яча в ворота ‒ 0:1. Назар, до речі, забиває в чотирьох із п’яти останніх матчів. У нього вже шість голів у чемпіонаті та Кубку України сумарно.

Варто відзначити, що Дністер не здавався без бою. Невдовзі після перерви господарям вдалося зрівняти рахунок. І вийшло досить красиво! Чемерейко закинув м’яча вздовж правого флангу на Голодригу, той прийняв та подав, а Жумига на дальній стійці забив головою в падінні ‒ 1:1. Олександр забив з подачі найкращого асистента – Голодрига має вже три гольові передачі.

Другий тайм протримав у напруженні, проте матч переможця не виявив. Усе вирішиться в матчі-відповіді на Закарпатті.

Герой матчу – Роман Голодрига (Дністер)

Технічний вінгер добре загострював гру й став повноправним співавтором еквалайзера – гола у відповідь, яким зрівняли рахунок.

Медобори (Зелене) – ФК Миколаїв – 1:1 (0:0)
Голи: Заставецький, 81 – Адам, 61

Медобори: Шеремета, Бойчук, Клекот, Мартинюк, Лисенко (Когут, 67), Муляр (Мельник, 73), Заставецький, Войцещук, Чорний, Полянчук©, Гуменюк (Симчук, 46; Крамарчук, 90+1). Запасний: Кондзьолка. Головний тренер: Бадло Ігор Климентійович

Миколаїв: Бурмас, Заваляк, Дзюрах, Давидяк (Р.Оприск, 76), Коваль©, Вільховий, Федина (Дмуховський, 15), Чуквуемека (Клим, 60), Оленич (Деревецький, 67), Адам (Качор, 84), Цюпка (Козловський, 71). Запасні: Фурів, Гурський, О.Оприск. Головний тренер: Шумський Віталій Іванович

  • 16:00; 20.09.2023. Зелене. Стадіон «Сільський». Поле 3; +21С
  • Суддя: Орендочка Владислав (Полтава)
  • Попередження: Дмуховський, 89, Клекот, 90+4

Матч Олімпія – Колос відбудеться в середу, 27 вересня 2023 року.

* * *

Прочитати про перші матчі раунду можна тут; про інші матчі-відповіді – тут.

1/8 фіналу
Матч Дата проведення
1 Марамуреш (Нижня Апша, Закарпатська обл.) – ФК П’ятничани (Львівська обл.) 27.09
2 ФК Тростянець (Волинська обл.) – Blago-Юність (Верхня, Івано-Франківська обл.) 27.09
3 Денгофф (Денихівка, Київська обл.) – Полісся (Ставки, Житомирська обл.) 27.09
4 Сокіл (Михайлівка-Рубежівка, Київська обл.) – Зірка (Кропивницький) 27.09
5 Стандарт (Нові Санжари, Полтавська обл.) – Штурм (Іванків, Київська обл.) 27.09
6 СК Вільхівці (Закарпатська обл.) – Дністер (Заліщики, Тернопільська обл.) 4.10
7 ФК Миколаїв (Львівська обл.) – Медобори (Зелене, Тернопільська обл.) 4.10
8 Колос (Сахновщина, Харківська обл.) – Олімпія (Савинці, Полтавська обл.) 27.09 – 4.10

Базовими ігровими днями для проведення матчів 1/4 фіналу ‒ 11 та 18 жовтня, 1/2 фіналу та фінал відбудуться у 2024 році.

Показники по Кубку ААФУ загалом

Найкращі бомбардири:

Гравець Команда Голи Пен.
Кабанов Тарас Луцьксантехмонтаж №536 (Луцьк) 3  
Багдай Роман Blago-Юність (Верхня) 2  
Болокан Дмитро Blago-Юність (Верхня) 2  
Головачук Юрій Дністер (Заліщики) 2  
Гончаров Володимир Марамуреш (Нижня Апша) 2  
Листопад Тимофій Денгофф (Денихівка) 2  
Майовецький Руслан Blago-Юність (Верхня) 2  
Мартинюк Андрій Медобори (Зелене) 2  
Переходько Максим ФК Тростянець 2  
Погребняк Макар Златокрай-2017 (Золотоноша) 2  
Проскура Дмитро Марамуреш (Нижня Апша) 2  
Савчук Олександр В. Полісся (Ставки) 2  
Скурчанський Руслан ФК П’ятничани 2  
Слюсарь Дмитро Стандарт (Нові Санжари) 2  
Войцещук Михайло Медобори (Зелене) 2 (1)
Лебедєв Олександр Пенуел (Кривий Ріг) 2 (1)
Павлучкович Віталій ФК П’ятничани 2 (1)
Сікорський Ігор Полісся (Ставки) 2 (2)

 Найкращі асистенти:

Гравець Команда Паси
Голодрига Роман Дністер (Заліщики) 3
Мельник Максим Медобори (Зелене) 2
Нікітчук Валерій ФК Тростянець 2
Овсянніков Іван Марамуреш (Нижня Апша) 2
Скороходов Дєніс Златокрай-2017 (Золотоноша) 2

Найефективніші гол+пас:

Гравець Команда Гол+Пас Голи Паси
Кабанов Тарас Луцьксантехмонтаж №536 (Луцьк) 3 3 0
Павлучкович Віталій ФК П’ятничани 3 2 1
Савчук Олександр В. Полісся (Ставки) 3 2 1
Нікітчук Валерій ФК Тростянець 3 1 2
Голодрига Роман Дністер (Заліщики) 3 0 3

* * *

Всі підрахунки – Артур Валерко, SportArena.com