Новини :: Кубок ААФУ

Кубок ААФУ

Кубок ААФУ: Blago-Юність, ФК Миколаїв Олімпія та Штурм вийшли в півфінал

Кубок ААФУ: Blago-Юність, ФК Миколаїв Олімпія та Штурм вийшли в півфінал

У нашому огляді ‒ матчі-відповіді 1/4 фіналу Кубка України 2023/2024 серед аматорів.

18 жовтня 2023 року

Олімпія (Савинці) – Денгофф (Денихівка) – 1:0 (перший тайм ‒ 1:0; перший матч ‒ 1:2)

Гол: Почернін, 24

Олімпія: Тимофєєв, Бірюк, Тарганчук (Павлик, 46), Богомаз©, Ковтун, Почернін, Пономаренко (Насібулін, 78), Каретник (Бурляй, 74), Фабунмі (Кошман, 67), Субочев (Євтушенко, 90+4), Брага (Кунєв, 62). Запасні: Костенко, Момот, Алєксєєнко. Головний тренер: Безуглий Олександр Іванович

Денгофф: Румянцев, Шулипа, Калюжний, Таран, Вдовика, Гребенюк©, Бровко, Купрій (Малєй, 84), Сокол, Марійко, Дарда. Запасні: Григоренко, Шапоренко, Рогульчик, Загалевич, Гаврилюк. Головний тренер: Собкович Олександр Дмитрович

  • Попередження: Почернін, 21, Марійко, 41, Пономаренко, 65, Фабунмі, 66, Ковтун, 68
  • Вилучення: Калюжний, 78 – позбавлення гольової можливості
  • 13:00; 18.10.2023. Миргород. Стадіон “Старт”. Поле 3; +10С
  • Суддя: Артеменко Артем (Миколаїв)

Перший матч Денгофф завершив перемогою, але при єдиному голі переваги. Такий досвідчений ліговий і кубковий боєць, як Олімпія, вбачав у цьому свій шанс. Тим більше, Денгофф прибув не в оптимальному складі – травмований опорник Листопад, зайнятий справами служби правий хав Миколаюк, а вінгер Мачуленко пропускав тур через сімейні обставини.

Тож ще в першому таймі Олімпія змогла зробити заявку на загальну перемогу, враховуючи існуюче в аматорських змаганнях правило виїзного голу. Далеко на лівому фланзі заробив штрафний у боротьбі з Бровком Ковтун, сам постраждалий головою замикав подачу Субочева, але воротар Румянцев парирував м’яч. Але тут як тут на добиванні був Почернін – 1:0 на 24-й хвилині. Це перший гол Дениса в поточному розіграші.

Надалі тривала напружена гра, у гостей були нагоди врятувати матч. Але в кінцівці зустрічі вони ще й залишилися в меншості: Пономаренко дав хорошу передачу на хід Кунєву (джокер господарів – нападник з досвідом виступів у складі таких клубів УПЛ і ПФЛ, як Ворскла та Кремінь), якого збив захисник Калюжний. Вилучення дало Олімпії кількісну більшість, завдяки якій вона утримала свою перевагу в рахунку. Минулого сезону цей клуб із Полтавщини був фіналістом Кубка України серед аматорів (вдруге в історії), в 2020 році Олімпія вже вигравала цей трофей, а також має в доробку ще один півфінал. Ось такий кубковий гранд!

Герой матчу – Владислав Ковтун (Олімпія)

Активно відіграв один із старожилів колективу на всій тривалості свого лівого флангу. Заробив вирішальний штрафний, на добиванні після його удару Почернін приніс перемогу Олімпії.

Штурм (Іванків) – Сокіл (Михайлівка-Рубежівка) – 1:1 (перший тайм ‒ 0:0; перший матч ‒ 2:0)
Голи: Осадчий, 90+4 – Коба, 68 (пен.)

Штурм: Міхєєв, Нестеренко, Ічанський, Любко, Лящук, Петренко, Шевчук©, Старгородський (Осадчий, 69), Рубльов (Бриженко, 72), Димнич (Есеола, 69), Лисенко (Дитятьєв, 89). Запасні: Погорілий, Наконечний, Морозенко, Саєнко. Головний тренер: Бондаренко Володимир Петрович

Сокіл: Сидоренко, Ємельянов, Панченко, Фурсенко Анатолій, Андрейчіков, Васильєв© (Паша, 46), Шишкін, Мельничук, Байдалук (Коба, 52), Ільченко, Набільський (Заїка, 46). Запасні: Колос, Пресняк, Доніч, Шевчук, Новік. Головний тренер: Самченко Олег Васильович

  • Попередження: Любко, 60, Шевчук, 60, Ільченко, 60, Нестеренко, 68, Міхєєв, 75, Петренко, 82, Коба, 90+5
  • Вилучення: Ільченко, 79 (повторне попередження)
  • 13:00; 18.10.2023. Калинівка. Стадіон «Центральний». Поле 4; +18С
  • Суддя: Воєвода Андрій (Дніпро)

Дербі Київщини виявилося цікавим, незважаючи навіть на два голи переваги Штурму після першого, виїзного, матчу. В середині другого тайму Сокіл повернув інтригу в матчі, коли Ільченко дав діагональ на Заїку, який головою скинув на Кобу. Ось тут його й зачепив Любко – це пенальті.

Сам постраждалий взявся виконувати, от тільки його удар парирував воротар Штурму Міхєєв. І в цей момент лайнсмен зафіксував, що хтось із господарів передчасно забіг у карний майданчик. Коба свій другий шанс не змарнував, знову пробивши в лівий від воротаря кут. Міхєєв цього разу метнувся в протилежний ‒ 0:1. Владислав відзначився першим голом у поточному розіграші.

На 79-й хвилині, ведучи в рахунку, Сокіл залишився в меншості. Майже в центрі поля в боротьбі за м’яч ногою врізався в суперника активний Ільченко. Маючи досвідчений склад, Штурм скористався кількісною більшістю. Щоправда, лише в компенсований час другого тайму. Взагалі-то після передачі Осадчого пробивав Любко – влучив у поперечину. Першим на підбиранні був Шевчук, який, замість, удару розіграв до вірного пасом у центр на Дмитра. Сам Осадчий і розстріляв ворота – 1:1. Це перший гол Дмитра в розіграші й відразу третій асист Шевчука – він зрівнявся з Голодригою із Дністра на чолі таблиці найкращих за гольовими передачами.

Як і в минулому році, суперником Штурму в півфіналі стане савинецька Олімпія. Безсумнівно, іванківці сподіваються на реванш.

Герой матчу – Дмитро Осадчий (Штурм)

Досвідчений розігруючий добре грав на просторі поля. Взагалі, він розпочинав результативну атаку з глибини. Проте вийшло так, що сам Осадчий її і завершив. Звісно, навіть за мінімальної поразки Штурм ішов далі, але принципово було відігратися, щоб не доводити до ризику екстра-таймів.

Blago-Юність (Верхня) – Марамуреш (Нижня Апша) – 1:0 (перший тайм ‒ 0:0; перший матч ‒ 1:0)
Гол: Мізерник, 88 (пен.)

Blago-Юність: Марчук, Ємельянов, Гусак, Лаврук©, Турчанський, Федорів (Богданов, 77), Мізерник, Богач (Поручинський, 78), Зубар (Бичків, 86), Майовецький (Павлик, 90+2), Сущак (Болокан, 73). Запасні: Федишин, Багдай, Неворотін. Тренер: Федорів Володимир Миколайович

Марамуреш: Логовський, Ільчук©, Слищенко, Степанчук, Боднарук (Козак, 57), Ульянко (Ваврик, 76), Панченко, Проскура, Брусенцев (Похил, 57; Зінаков, 70), Гончаров, Овсянніков. Запасні: Третяк, Кирпичов. Головний тренер: Зайцев Сергій Ларіонович

  • 14:00; 18.10.2023. Іванкова. Стадіон “Благо-Арена”. Поле 4; +10С
  • Суддя: Мандзюк Іван (Тернопільська обл.)
  • Попередження: Майовецький, 23, Мізерник, 42, Гончаров, 45, Похил, 60, Панченко, 79, Ваврик, 83

Після мінімальної перемоги на Закарпатті Blago-Юність була фаворитом протистояння з Марамурешем. Втім, ще до фактичного початку матчу-відповіді в господарів сталася прикра заміна через травму ‒ Багдая на лівому фланзі захисту замінив Турчанський, який після цього взяв і капітанську пов’язку.

Перевагою в матчі володіли господарі, проте тривалий час моменти Зубара, Богача та Сущака залишалися без гольової винагороди. Гості старалися щось змінити в цьому матчі, проте Марчук і його захисники не так багато їм дозволили в цьому складному виїзді.

Доля зустрічі визначилася в її кінцівці. Після подачі Мізерника м’яч відскочив до Майовецького, який боком до воріт уже підлаштовувався під свою ліву ногу, проте його перечепив гравець команди з Солотвинської ОТГ ‒ Панченко. Пізній пенальті впевнено реалізував Мізерник. Хоча воротар Марамуреша Логовський вгадав напрям польоту м’яча, Олег настільки влучно пробив у лівий для себе кут, що парирувати було б дуже важко ‒ 1:0 на 88-й хвилині.

Blago-Юність свого часу вже непогано проявляла себе в Кубку України серед аматорів, але півфінал – це нова вершина для прикарпатського клубу. Він зіграє там наступного року проти ФК Миколаїв із Львівщини.

Герой матчу – Олег Мізерник (Blago-Юність)

І без переможного пенальті відіграв активно. Зокрема, це ж із подачі Мізерника почалася атака, яка й призвела до вирішального 11-метрового.

ФК Миколаїв – СК Вільхівці – 3:0 (перший тайм ‒ 2:0; перший матч ‒ 2:1)
Голи: Цюпка, 9, Клим, 14, Адам, 90+2

Миколаїв: Бурмас, Дзюрах, Гурський© (Коваль, 82), Заваляк, Оприск (Давидяк, 88), Дмуховський (Вільховий, 46), Качор, Клим (Адам, 65), Деревецький (Оленич, 71), Цюпка (Оприск, 90+1), Козловський (Чуквуемека, 77). Запасний: Фурів. Головний тренер: Шумський Віталій Іванович

Вільхівці: Гумметов, Гаврилюк, Кучеренко (Апіян, 60), Ульянов©, Лєсунов, Минайленко, Кірєєв, Цуркан (Радченко, 65), Тищук (Маркевич, 79), Хрієнко (Куцин, 60), Тимошенко (Клочан, 46). Запасний: Кіктенко. Головний тренер: Дірявка Сергій Георгійович

  • 15:00; 18.10.2023. Миколаїв. Стадіон “Міський”. Поле 3; +12С
  • Суддя: Байдюк Микола (Чернівецька обл.)
  • Попередження: Дзюрах, 17, Минайленко, 34, Качор, 49, Ульянов, 80

Порівняно з більшістю учасників цього раунду ФК Миколаїв мав суттєву перевагу в вигляді виїзної перемоги в один м’яч при двох забитих у гостях. Так що СК Вільхівці влаштовувала тільки перемога в два голи, ну, або, з мінімальною різницею при трьох забитих чи більше.

Але на Львівщині підопічні Шумського не залишили шансів закарпатцям, уже в дебюті зробивши потрібний заспів свого тріумфу. Спершу після кутового Заваляка м’яч відскочив до Цюпки, а Назар забив його в падінні через себе лівою ногою ‒ 1:0 на 9-й хвилині. А через п’ять хвилин ще один корнер від того ж гравця з того ж правого краю на дальній стійці блискуче використав Клим. Богдан пробив головою так, що воротар влетів у сітку, намагаючись парирувати направлений зблизька м’яч ‒ 2:0.

Тим не менш, непогана швидкісна команда Дірявки намагалася відігратися. Рахунок 2:0, який багато тренерів називає хитким і ризикованим, ФК Миколаїв закріпив уже в компенсований арбітром час. Все той же Заваляк зі своєї половини поля дав довгий пас на хід Адаму, так що Богдан з правого флангу вискочив на воротаря й влучно пробив у дальній кут ‒ 3:0. Блискуча та впевнена перемога за сумою двох матчів.

Відзначимо, що ФК Миколаїв зі Львівщини вже виходив у півфінал Кубка України (незавершений розіграш сезону 2021/22, очолював тоді команду Василь Малик). Тепер клуб повторює це своє звершення, в півфіналі зіграє з Blago-Юністю, в складі якої низка гравців і тренерів зі Львівської області.

Герой матчу – Володимир Заваляк (ФК Миколаїв)

Унікальний матч захисника – всі три голи за його участі! Гідно замінив Коваля як виконавець стандартів у першому таймі, а також показав, який якісний у нього довгий пас.

* * *

ПІВФІНАЛЬНІ ПАРИ:
  • Blago-Юність ‒ ФК Миколаїв
  • Олімпія ‒ Штурм

Жеребкування домашніх і виїзних матчів пройде пізніше.
Матчі 1/2 фіналу та фінал відбудуться у 2024 році.

ПОКАЗНИКИ ПО КУБКУ ААФУ ЗАГАЛОМ

Найкращі бомбардири:

Гравець Команда Голи Пен.
Кабанов Тарас Луцьксантехмонтаж №536 (Луцьк) 3  
Мельничук Дмитрій Сокіл (Михайлівка-Рубежівка) 3  
Переходько Максим ФК Тростянець 3  
Сікорський Ігор Полісся (Ставки) 3 (2)

 Найкращі асистенти:

Гравець Команда Паси
Голодрига Роман Дністер (Заліщики) 3
Шевчук Сергій Штурм (Іванків) 3
Андрейчіков Дмитро Сокіл (Михайлівка-Рубежівка) 2
Заваляк Володимир ФК Миколаїв 2
Коваль Григорій ФК Миколаїв 2
Мачуленко Роман Денгофф (Денихівка) 2
Мельник Максим Медобори (Зелене) 2
Нікітчук Валерій ФК Тростянець 2
Овсянніков Іван Марамуреш (Нижня Апша) 2
Скороходов Дєніс Златокрай-2017 (Золотоноша) 2

 Найефективніші гол+пас:

Гравець Команда Гол+Пас Голи Паси
Мельничук Дмитрій Сокіл (Михайлівка-Рубежівка) 4 3 1
Коваль Григорій ФК Миколаїв 4 2 2
Шевчук Сергій Штурм (Іванків) 4 1 3
Кабанов Тарас Луцьксантехмонтаж №536 (Луцьк) 3 3 0
Переходько Максим ФК Тростянець 3 3 0
Сікорський Ігор Полісся (Ставки) 3 3 0
Євтушенко Олександр Олімпія (Савинці) 3 2 1
Багдай Роман Blago-Юність (Верхня) 3 2 1
Павлучкович Віталій ФК П’ятничани 3 2 1
Савчук Олександр В. Полісся (Ставки) 3 2 1
Заваляк Володимир ФК Миколаїв 3 1 2
Мачуленко Роман Денгофф (Денихівка) 3 1 2
Нікітчук Валерій ФК Тростянець 3 1 2
Овсянніков Іван Марамуреш (Нижня Апша) 3 1 2
Голодрига Роман Дністер (Заліщики) 3 0 3

* * *

Всі підрахунки – Артур Валерко, SportArena.com

* * *

Всі наші статті, присвячені аматорському футболу, читайте тут.