Новини :: Кубок ААФУ

Кубок ААФУ

ФК Миколаїв - учасник півфіналу Кубка України серед аматорських команд

ФК Миколаїв - учасник півфіналу Кубка України серед аматорських команд

Віталій Шумський: «У ФК Миколаїв є наглядова рада та коло інвесторів – футбольне народовладдя, як у Європі»

Артур Валерко

На «УФ» – незвичайні історії учасників Кубка України з футболу серед аматорів 2023/24. Сьогодні – розповідь про ФК Миколаїв із Львівщини, який вдруге виходить у півфінал всеукраїнської чаші.

Миколаїв – футбольне місто на Львівщині. Звідси родом вінгер Шахтаря та збірної України Мар'ян Швед, легенда Волині Олег Федюков і низка футболістів-професіоналів. А головна представницька команда міста, об’єднавши зусилля меценатів-добродіїв, вдруге в історії доходить до півфіналу Кубка України серед аматорів, де зіграє з ФК Blago-Юність (Верхня, Івано-Франківська область).

Тож головний тренер ФК Миколаїв Віталій Шумський (колишній півзахисник Карпат, Дніпра, тернопільської Ниви, Прикарпаття, колишній наставник тернопільської Ниви, МФА Мункач, ФК Львів) в інтерв’ю сайту «Український футбол» представив свою команду й розповів про:

  • підготовку до півфіналу та сезону 2024 року
  • срібні медалі обласного чемпіонату та Кубок Львівщини
  • зміни в складі та специфіку підготовки
  • пріоритети в змаганнях на всіх фронтах

«Зборів не проводили: натомість взяли участь у Меморіалі Юста та зіграли кілька спарингів із професіоналами»

– Розкажіть, як проходила в ФК Миколаїв підготовка до весняної частини Кубка України серед аматорів і нового сезону обласних змагань?

– А у нас зборів, як таких, не було. Річ у тім, що наші футболісти – справжні аматори, тобто, поєднують спортивні змагання з основною роботою. Щоб провести збори, довелося б усіх відпрошувати в відпустки. Навчально-тренувальний процес також у нас не ведеться за стандартами професійних клубів. Зважаючи на те, що гравці працюють, ми збираємо їх на заняття перед матчами, а самі матчі в нас проводяться в вихідні, що добре для їхнього робочого графіку.

– А де отримували ігрову практику під час зимової перерви?

– На Львівщині традиційно проводиться Меморіал Ернеста Юста – легендарного головного тренера Карпат, ветерана Динамо (Київ). Ми також долучаємося до цих змагань, цього року вийшли з групи, почергово зігравши з Турбо (Березів) - 5:1, ФК Олесько - 2:2, Рухом-3 - 3:0, але в 1/16 фіналу після 0:0 по пенальті програли 4:5 Скалі (Вільховець).

Також зіграли кілька спарингів із клубами УПЛ і ПФЛ. Ну, ось, зокрема, з друголіговою Скалою 1911 (Стрий) – виграли 3:2. 

– Наскільки зміниться ФК Миколаїв порівняно з 2023 роком?

– Загалом, зберігаємо свій склад і, зокрема, награну «основу». Залишили команду двоє півзахисників: Річард Чуквуемека перейшов у першоліговий Гірник-Спорт (Горішні Плавні), а Андрій Оленич – у Blago-Юність.

– Цікаво: ваш гравець переходить у стан суперника по півфіналу Кубка України серед аматорів…

– Не маю з цього приводу особливих коментарів. Футбол покаже, кому це піде на користь. 

– Яке посилення отримає ваша команда?

– Наразі, на жаль, не зможу розкрити конкретні імена. Ще йдуть перемовини. Проте, безперечно, ми переглянули деяких футболістів, маємо поняття про їхні можливості та розуміємо, як їх застосувати.

Миколаїв

Гравці Миколаєва, фото: ФК Миколаїв

«Буковину знав ще по роботі в МФА Мункач, з Агробізнесом все вирішилося в екстра-таймах»

– Цього сезону ФК Миколаїв мав змогу спробувати свої сили в Кубку України з професіональними клубами. Причому, починали ви матчем із аматорським колективом Фазенда (Чернівці), який так само ставав сенсацією Кубка ААФУ. Були вдоволені таким жеребом чи, навпаки, хотіли сильнішого суперника, про якого більше інформації?

– Не можу скаржитися ні на нестачу інформації, ні на жереб. Фазенда – суперник із кількома гравцями, які мають досвід виступів за Буковину та інші професіональні клуби. Врешті-решт, у Кубку ААФУ вони виступили так само, як і наш клуб. Отже, ми дуже серйозно поставилися до цієї команди, в першому таймі досить важко було долати їх опір. Виграли – 6:1, порадували вболівальників.

– Не потішно було після Фазенди вийти на інший чернівецький клуб – Буковину? 

– Я колись працював у МФА Мункач, ми грали з Буковиною в Другій лізі (1:1 вдома, 1:0 в Чернівцях, – прим. «УФ»). Звісно, знав бойовиті якості цих гравців, манеру гри, яку їм прививає тренер. Сказав своїм футболістам, що треба витримати рівень учасника нині вже Першої ліги ПФЛ України, тим більше, Буковина виставила максимально наближений до основного склад. Добре, що Цюпка провів переможний гол. 

– З одним із майбутніх лідерів Групи «А» Першої ліги ПФЛ – Агробізнесом – ФК Миколаїв також виглядав гідно. Що завадило пройти в 1/16 фіналу?

– Загалом, самовіддача та настрій хлопців були дуже сильними. Рано пропустили – зуміли відігратися. Наприкінці основного часу Цюпка з пенальті міг приносити нам перемогу, проте воротар волочищан виграв дуель. Потім ще був дуже й дуже серйозний шанс забити вже з гри. Поразка 1:3 була особливо прикрою тим, що вже в другому екстра-таймі ми цей третій м’яч пропустили. А так – дійсно дали бій учаснику Першої ліги.

– І в спарингах із професіоналами ФК Миколаїв нерідко перегравав учасників ПФЛ і навіть УПЛ. Отже, час іти в чемпіонат України серед аматорів, а потім – і в Другу лігу?

– Я не можу відповісти на ваше питання, тому що я – головний тренер. А в нашому клубі працює наглядова рада, вона визначає стратегічний напрямок розвитку ФК Миколаїв, його поточні та майбутні завдання. 

– Але спробувати сили хотілося б?

– Наше завдання – будувати команду, якій до снаги було б виконувати поставлені завдання. А там подивимося.

«У Зеленому, що на Тернопільщині, один край поля був вищим за інший»

– У Кубку України серед аматорів ви починали проти команди Медобори (Зелене) із Тернопільщини. І, до речі, на виїзді зіткнулися з труднощами. Це нестача інформації про суперника, несподівано сильна відсіч або ж іще якісь причини?

– На брак інформації не скаржуся, переглядав на сторінці клубу матчі за його участі, та й у складі Медоборів є низка колишніх гравців ФК Тернопіль і інших професіональних клубів, навіть екс-воротар молодіжної збірної України Шеремета. Справа була в іншому. Суперник приймав нас на полі сільського стадіону, яке вразило своїм станом. Не буду навіть говорити про саме трав’яне покриття, один край газону був вищим за інший. Загалом, такі поля – це атрибут, скоріше, районних змагань, аніж всеукраїнських турнірів. Варто звернути на це увагу кандидатів на участь у змаганнях. В підсумку заради якості футболу та статусу турніру можна було б знайти можливість провести зустріч на якомусь іншому спортивному об’єкті. 

Шумський

Віталій Шумський, фото: ФК Миколаїв

Проте ми пройшли це випробування. Хоча команда Медобори – досить хороша, самобутня, після 1:1 на виїзді вдома ми виграли 4:0. 

– У чвертьфіналі на вас чекала вже лігова команда – учасниця чемпіонату України серед аматорів. Що знали про СК Вільхівці та чи відчули різницю з попередніми суперниками?

– Ну, що ви. СК Вільхівці очолював мій давній друг, колишній захисник збірної України та низки клубів Вищої ліги Сергій Дірявка. Звісно, тут я знав, що буде серйозне протистояння та досить сильний опонент. Так воно й вийшло. На виїзді ми виграли 2:1, хоча суперник ще й не реалізував пенальті. Вдома здобули перемогу 3:0. Від протистояння з цим закарпатським клубом залишилися хороші враження, це дійсно промовиста різниця порівняно з іншими матчами.

– Чого чекаєте від півфіналу з ФК Blago-Юність? Тим більше, цю команду очолює ваш попередник по ФК Миколаїв Василь Малик…

– На такій стадії випадкових команд нема, всі гідні уваги, якщо дійшли до півфіналу. 

– Не було бажання іншого жеребу, адже могли зустрітися з суперниками з інших регіонів, а не, по суті, сусідами по Західній Україні…

– Нікуди не дивився в цьому плані – хто випаде, той випаде. До суперників ставимося з повагою, проте відзначимо, що все залежатиме від нас: якщо хлопці виконають установку, підійдуть до матчу з максимальним налаштуванням та повними силами, то їм все під силу. Перш за все, треба шукати в собі ці сили та слабкості, щоб ставати сильнішими.

– Перший офіційний матч 2024 року – й одразу такого значення, як півфінал Кубка України. Готові?

– Тут же в чому питання. Ми перші матчі зіграємо 3 квітня. У нас навіть чемпіонат області стартує лише сьомого. Ми-то будемо приймати суперника на траві, а от чи Blago-Юність зможе забезпечити натуральний газон належної якості? Все-таки, це весна, можна навіть стверджувати, ще рання. Ось ми дивилися з вами стартові тури УПЛ і ПФЛ – не скрізь поля готові. Можливо, варто було б організаторам знайти «нішу» для півфіналів уже в травні, коли газони точно будуть, так би мовити, в робочому стані.

Але загалом ми задоволені досвідом виступів у Кубку України УАФ та ААФУ. 

«У ФК Миколаїв, як у Європі, функціонує наглядова рада. Це приклад вдалого футбольного народовладдя»

– Ви часто проводите вдалі заміни: загалом чотири в семи матчах Кубків України УАФ та ААФУ. Чого тут більше: успішного прогнозу рокіровки чи невдалого вибору стартового складу?

– Можу сказати впевнено: як хто ввійде в гру, я не знаю. В мене – футболісти-аматори. Хлопці працюють на звичайних роботах, і досить складних. Хто із них прийде перевтомленим, хто – більше після відпочинку, як вони будуть виглядати – я не можу спрогнозувати. 

Це в професіональних клубах є навчально-тренувальний цикл, там фахівець дивиться про тренуваннях і спарингах, робить висновки та виставляє на офіційні матчі найкраще готових на даний момент. У мене є певний набір гравців, я їх використовую, проте лише гра покаже, що вони здатні показати в даний момент. 

Тож кадрові рішення я приймаю, як кажуть, «на хлопський розум»: не маючи об’єктивної інформації, статистики чи даних після тренувального циклу. 

– Основу того ж Агробізнесу, який кваліфікувався в групу «Чемпіонська» Першої ліги, складають ваші добрі знайомці з чемпіонату Львівщини. Звідти ж багато в чому черпала кадри на початковому етапі стрийська Скала 1911. Та й навіть у Карпатах є гравець, який раніше виступав саме на обласному рівні. Це рівень чемпіонату України настільки впав чи футбол на Львівщині такий сильний?

– Судіть самі. У Львові є такі потужні школи: УФК - академія Карпати, Рух, ФК Львів. Усі вони посідають чільні місця в своїх юнацьких вікових категоріях і на всеукраїнському рівні. Ось ці три школи випускають певну кількість гравців. Далі ці гравці шукають собі команди, щоб реалізуватися. 

Раніше тільки чемпіонаті УРСР серед колективів фізкультури було вісім груп по 15 учасників. Була ціла шоста зона Другої ліги, яка складалася з українських команд. На Львівщині в кожному місті чи містечку була своя команда. Зараз ви самі бачите, скільки їх залишилося.  

– Гаразд, до вашого клубу. Колись у міста була команда Другої ліги ПФЛ України – Цементник-Хорда. Зараз ось уже 18 років працює та розвивається ФК Миколаїв. Хто підтримує футбольний клуб?

– Президент ФК Миколаїв Микола Оприск і його друзі-бізнесмени. Я хотів би відзначити, що у нас у клубі, як у Європі – функціонує Наглядова рада. Вона передає повноваження президенту та затверджує найголовніші рішення. Вважаю такий спосіб футбольного народовладдя найбільш правильним і передовим. Щоб не бувало, як із нашими деякими клубами-одноденками, що одноосібнику-власнику щось там у голову вдарить, і нема більше футболу. 

ФК Миколаїв дійсно послідовно та стабільно розвивається. Є успіхи на обласному та всеукраїнському рівні. Але є над чим ще й працювати. 

– Одна зі складових розвитку клубу – інфраструктура. В Миколаєва все гаразд з умовами для роботи, зі стадіонами? 

– У місті є два стадіони. Один – «Центральний» з індивідуальними сидіннями на 880 місць. Другий – «Ювілейний», там зведені серйозні побудови трибун, є перспективи розширення та реконструкції. Я точно не знаю всіх вимог, це не мій фах, але, як мені здається, теоретично на «Ювілейному» можна було б проводити й матчі Другої та навіть Першої ліг ПФЛ України. 

– Якими є завдання ФК Миколаїв на 2024 рік? Що озвучено керівництвом?

– Хочеться виграти чемпіонат Львівської області та пройти в фінал Кубка України серед аматорів. Питання щодо подальшого розвитку клубу – в повноваженнях президента та наглядової ради.

ФК Миколаїв гербФК Миколаїв (Львівська область)

  • Рік заснування: 2006
  • Кольори клубу: біло-сині
  • Стадіон: «Центральний міський», м. Миколаїв (вміщує 880 глядачів)
  • Керівництво та тренерський штаб

Президент: Оприск Микола Петрович

Віце-президенти: Гладкий Андрій Дмитрович

Начальник команди: Николишин Володимир Михайлович

Головний тренер: Шумський Віталій Іванович

Тренер: Каюк Василь Васильович (до 02.04.2023), Яремчук Олег Степанович

Адміністратор: Тупис Андрій Степанович

Директор стадіону: Чень Роман Васильович

  • Досягнення

Чемпіон Львівської області 2017 року, срібний призер - 2019, 2020, 2021 та 2023 років, бронзовий призер – 2018 року.

Володар Кубка Львівської області 2019, 2020 та 2023 років, фіналіст - 2017, 2018 та 2021 років.

Володар Суперкубка Львівської області 2017 року.

Переможець Меморіалу Ернеста Юста 2021 року, фіналіст - 2018, 2020 років.

ФК Миколаїв в інтернеті

Facebook: https://www.facebook.com/fcmykolaivlviv/

Instagram: https://www.instagram.com/fcmykolaiv/ 

ФК Миколаїв на всеукраїнському рівні.

Рік

Місце

І

В

Н

П

М’ячі

О

Чемпіонат ААФУ

Всього

-

-

-

-

-

-

Кубок ААФУ

2015

1/16

2

1

0

1

2:3 (‒1)

3

2016/17

1/8

4

1

0

3

5:7 (‒2)

3

2017/18

1/8

6

3

1

2

11:6 (+5)

10

2021/22

1/2*

6

5

1

0

11:4 (+7)

16

2023/24

1/2*

4

3

1

0

10:2 (+8)

10

Всього

22

13

3

6

39:22 (+17)

32