Новини :: Кубок ААФУ

Кубок ААФУ

Відомі учасники фіналу Кубка ААФУ: трофей розіграють Штурм (Іванків) і ФК Миколаїв

Відомі учасники фіналу Кубка ААФУ: трофей розіграють Штурм (Іванків) і ФК Миколаїв

Відбулися матчі-відповіді 1/2 фіналу Кубка України 2023/2024 серед аматорських команд. На Sport Arena – огляди, звіти та відео з цих поєдинків.

Артур Валерко, Sport Arena.

У нашому огляді ‒ матчі 1/2 фіналу Кубка України 2023/2024 серед аматорів.

середа, 10 квітня 2024 року

Штурм (Іванків) - Олімпія (Савинці) - 2:0 (перший тайм – 1:0; перший матч – 1:1)

Голи: Дитятьєв, 31, Хруль, 57

Штурм: Погорілий©, Ічанський (Лящук, 58), Скляренко, Дитятьєв, Сокол, Турчанов (Осадчий, 72), Любко (Петренко, 46), Шевчук (Рубльов, 73), Димнич (Бриженко, 60), Журавель (Балашов, 60), Хруль (Старгородський, 87). Запасні: Міхєєв, Басов

Олімпія: Тимофєєв, Бірюк, Малик, Богомаз© (Алєксєєнко, 76), Бичков (Бурляй, 66), Почернін (Луценко, 71), Фабунмі (Ситник, 76), Каретник (Кошман, 66), Субочев, Брага (Кунєв, 66), Руденко. Запасні: Костенко, Оніщенко, Павлик. Головний тренер: Безуглий Олександр Іванович

13:00; 10.04.2024. Київська область. Стадіон "Лівий Берег". Поле 5 (шт.); +27С

Суддя: Шевчук Андрій (Волинська обл.)

Попередження: Субочев, 20, Любко, 32, Дитятьєв, 41, Бриженко, 61, Фабунмі, 62, Сокол, 90+3

Вилучення: Субочев, 51 (повторне попередження)

Другий матч дуже відрізнявся від першого. Команди діяли обережно, з розумінням ваги кожної помилки. Тож перші півгодини пройшли за такої манери гри, яку класики футбольної журналістики називали «розвідка». Обмаль моментів, розважлива гра, ніхто не форсував події.

Але все ж досвід і клас господарів зіграв свою роль при стандартному положенні. Кутовий Любка від лівого прапорця замкнув ударом головою високий захисник Дитятьєв – 1:0. Це його перший гол у поточному розіграші. Олексій, нагадаємо, перейшов у Штурм після виступів в УПЛ за ПФК Львів, раніше був одноклубником Коноплянки в Краковії, а до того пограв за низку клубів, включаючи Ворсклу, Олімпік і Карпати.

Що цікаво, ще в першому таймі господарі були значно ближчими до того, щоб закріпити свій успіх, аніж гості – щоб відігратися. Непогано з-за меж карного майданчика висунувся на удар Хруль, далі Димнич загострював гру. В Олімпії під кінець першого тайму запам’яталася тільки спроба Богомаза зі штрафного майже з центру поля закинути за комірець досвідченому Погорілому.  

Після перерви команди не встигли навіть нормально розбігатися, як Олімпія залишилася в меншості. Коли захлинулася атака гостей, найдосвідченіший у їх складі – Субочев – перечепив на чужій половині поля Журавля. Маючи жовту картку в пасиві, після другого попередження Віталій покинув поле.

Більшість Штурм реалізував зусиллями своїх молодих футболістів. Турчанов підключив Журавля на лівому фланзі, той навісив на дальній кут воротарського майданчика, де Хруль встиг і прийняти, і пробити повз воротаря – 2:0. Денис забив свій третій м’яч у розіграші, наздогнавши інших лідерів списку найкращих бомбардирів (див. внизу публікації). Той же Журавель, Сокол, Балашов, Рубльов мали нагоди, щоб довести рахунок до розгромного.

Герой матчу – Вадим Журавель (Штурм)

21-річний півзахисник заробив вилучення для суперників і став співавтором другого голу в матчі.

Blago-Юність (Верхня) - ФК Миколаїв - 0:2 (0:1)

Голи: Деревецький, 9, Цюпка, 83

Blago-Юність: Герич, Багдай, Гусак, Лаврук, Турчанський©, Федорів, Богданов (Шишка, 84), Богач (Репета, 69), Грицак (Оленич, 74), Майовецький, Гнатів (Куртяник, 81). Запасні: Марчук, Ємельянов, Плотко, Сущак, В.Коваль. Головний тренер: Малик Василь Іванович

Миколаїв: Бурмас, Синишин (Піяйко, 55), Гурський (Вільховий, 89), Заваляк, Г.Коваль©, Дмуховський, Козловський (Давидяк, 64), Славецький, Деревецький, Клим (Федина, 90+3), Цюпка (Адам, 90+4). Запасний: Фурів. Головний тренер: Шумський Віталій Іванович

16:00; 10.04.2024. Івано-Франківськ. Стадіон "Хет-трик Арена". Поле 4 (шт.); +25С

Суддя: Мандзюк Іван (Тернопільська обл.)

Попередження: Деревецький, 27, Славецький, 48, Багдай, 83, Шишка, 85, Турчанський, 90+1

Матч в Івано-Франківську почався так, що змусив забути мінімальну перевагу господарів після першого матчу та розпочинати командам все спочатку. Вже на 9-й хвилині захисник Заваляк дав ідеальну низову передачу вздовж лівого флангу на Деревецького, який вискочив на воротаря й правою ногою запустив м’яча в дальній кут – 0:1. Дмитро відзначився другим голом у поточному розіграші, а рахунок у двоматчевому півфіналі зрівнявся. Фактично, збережись ці цифри на табло, ми б отримали післяматчеві пенальті.

Розуміючи це, господарі кинулися вперед. Серйозно загострювали гру Майовецький і Турчанський, один тільки Гнатів двічі пробивав по воротах суперників з різних позицій, далі Бурмас зреагував на удар зблизька від Багдая, але відігратися до перерви Blago-Юності не вдалося. Натомість, у гостей із таким умілим виконавцем стандартів, як Коваль, з’являлися свої нагоди (найкращу десь на 30-й хвилині мав Клим, але головою в падінні пробив над воротами).

Відразу після відпочинку Майовецький зі штрафного закрутив у дальню стійку – здавалося, гарний заспів. Але в другому таймі ФК Миколаїв впевнено грав по рахунку – старанно розбивав атаки суперників, а сам шукав шансу забити. Такий з’явився під кінець гри. Хоча господарі відбилися після штрафного від Коваля, Деревецький опинився першим на підбиранні й головою скинув на Цюпку. Назар, знаходячись у карному майданчику в оточенні кількох суперників, ухитрився розвернутися й правою ногою закинути по діагоналі під поперечину – 0:2. Красивий гол, третій у розіграші для Цюпки.

Залишок матчу господарі провели в спробах відігратися. Був хороший момент у Багдая, проте тут захисник Коваль відпрацював по повній і не дав інтризі повернутися в цей матч. ФК Миколаїв виграє після домашньої мінімальної поразки та вперше в історії проходить у фінал Кубка України серед аматорів.

Герой матчу – Дмитро Деревецький (ФК Миколаїв)

Зробив великий внесок у цю перемогу: забив сам і взяв участь у ще одній результативній комбінації.

* * *

Показники по Кубку ААФУ загалом

Найкращі бомбардири:

Гравець

Команда

Голи

Пен.

Кабанов Тарас

Луцьксантехмонтаж №536 (Луцьк)

3

 

Мельничук Дмитрій

Сокіл (Михайлівка-Рубежівка)

3

 

Переходько Максим

ФК Тростянець

3

 

Цюпка Назар

ФК Миколаїв

3

 

Хруль Денис

Штурм (Іванків)

3

 

Сікорський Ігор

Полісся (Ставки)

3

(2)

 Найкращі асистенти:

Гравець

Команда

Паси

Голодрига Роман

Дністер (Заліщики)

3

Заваляк Володимир

ФК Миколаїв

3

Шевчук Сергій

Штурм (Іванків)

3

 Найефективніші гол+пас:

Гравець

Команда

Гол+Пас

Голи

Паси

Мельничук Дмитрій

Сокіл (Михайлівка-Рубежівка)

4

3

1

Коваль Григорій

ФК Миколаїв

4

2

2

Шевчук Сергій

Штурм (Іванків)

4

1

3

* * *

Всі підрахунки – Артур Валерко, SportArena.com

* * *

Всі наші статті, присвячені аматорському футболу, читайте тут.