Новини :: Кубок ААФУ

Кубок ААФУ

Кубок України серед аматорів здобув Миколаїв. Штурм без Хачеріді та Старгородського боровся до останнього

Кубок України серед аматорів здобув Миколаїв. Штурм без Хачеріді та Старгородського боровся до останнього

Відбувся другий фінальний матч Кубка України 2023/2024 серед аматорських команд. На Sport Arena – огляд, звіт і відео з цього поєдинку.

Артур Валерко, Sport Arena.

Перший фінальний матч Кубка України 2023/2024 серед аматорських команд завершився внічию 2:2 – це залишало суперникам гарні й практично рівні шанси на трофей. От тільки Штурм напередодні вирішального виїзду на Львівщину мав певні проблеми. Поразка 2:3 в чемпіонаті України серед аматорів від кропивницької Зірки забрала чимало сил і емоцій. Та й дехто із найгучніших зірок команди – колишній захисник Динамо та збірної України Хачеріді, півзахисник Старгородський, відомий за виступами в Таврії, Арсеналі та студентській збірній України, колишній хавбек Діназу та Таврії Бриженко й іще кілька важливих гравців іванківців.

Уже в дебюті суперники обмінялися кількома атаками з прострілами та подачами, на 17-й хвилині майстер стандартів миколаївців Коваль провів пристрілку з дальнього штрафного (вище воріт). Штурм відповів хвилин через 10, але Бурмас спокійно накрив м’яча після удару Хруля, якому з правого флангу м’яча доставляв Сокол. Потім сам правий оборонець пробивав здалеку, проте несильно – воротар ФК Миколаїв спокійно справився з цим викликом.

Взагалі, в першому таймі суперники більше обмінювалися дальніми ударами – то Клим з рикошетом направить м’яча на кутовий, то Лящук проб’є в сторону від штанги. Нулі за таких обставин справедливо красувалися на табло – до речі, 2:2 в матчі на Київщині давали перевагу ФК Миколаїв, адже правило виїзного голу все ще діє в аматорських змаганнях України.

А от відразу після перерви Качор протягнув м’яча через лівий фланг, змістився й пробивав у ближній кут – голкіпер Міхєєв виручив Штурм. Слідом усі шанси забивати мав і Деревецький, але після подачі з правого флангу не мав змоги пробити відразу, завозився і втратив гольову нагоду. Ще Дмуховський у боротьбі з суперниками намагався вдарити зі складного положення, і м’яч проскакав зовсім поруч зі стійкою.

В свою чергу, від гостей пробивав Шевчук – м’яч зрикошетив на кутовий. Незважаючи на наявність таких забивних оборонців, як Басов і Дитятьєв, стандарти Штурм використовував вкрай погано. Лише раз після подачі з правого флангу та скидки в центр виникла гострота – проте Хруль пробив над воротами головою. На 72-й хвилині після відскоку Лящук гарно ловив м’яча на ногу, проте м’яч знову оминув ворота з певним відскоком. Але загалом дуже не вистачало такої гостроти іванківцям, вони вміють атакувати та мають гарний потенціал, проте відчувалося, що ФК Миколаїв готувався цьому протидіяти.

Зате у господарів виходили хороші атаки на просторі. Одного разу неточно пробив Коваль, ще в одному моменті Цюпка в оточенні намагався забити із меж карного майданчика. Ситуація змушувала Штурм іти вперед, відкриватися. Та й заміни досить атакувальні провели гості, особливо говоримо, звичайно, про вихід атакувального гравця Журавля замість флангового захисника Нестеренка.

Цей простір, який неминуче виникав при спробах гостей відігратися, ФК Миколаїв блискуче використав під кінець матчу. Качор почав атаку із глибини поля, далі Піяйко прострелив з лівого флангу на дальню стійку, де Цюпка в один дотик замкнув із близької відстані – 1:0. Назар відзначився п’ятим голом й став у підсумку найкращим бомбардиром розіграшу Кубка України ААФУ цього сезону.

Проте Штурм виявився гідним суперником. Навіть розуміючи, що треба забивати двічі, гості всі сили кинули вперед. І ось Бурмас реагував на удар Рубльова, а наступна атака зрівняла рахунок. Взагалі-то флангова передача Лящука з лівого краю адресувалася Рубльову, але той упав і бити не міг. Зате лежачи відкинув на Хруля, який і розстріляв ворота – 1:1. Денис забив свій четвертий гол у турнірі. Це була 5-та компенсована хвилина, вже не було часу ні на що – Шевчук ще встиг впасти в боротьбі з суперником, але без пенальті.

Тож у підсумку ФК Миколаїв вперше в історії здобув Кубок України серед аматорів, а Штурм отримав нагороди за вихід у фінал. Найкращими гравцями фіналу визнані Назар Цюпка і Сергій Шевчук. Переможець і фіналіст Кубка України серед аматорів здобули право зіграти в Кубку України серед професіоналів сезону 2024/25.

Герой матчу: Назар Цюпка (ФК Миколаїв)

Забив у обох фінальних матчах і став найкращим бомбардиром турніру. Його самобутня манера гри ставили в важке положення досить досвідчених і висококласних суперників.

ФК Миколаїв - Штурм (Іванків) - 1:1 (0:0)

Голи: Цюпка, 88 - Хруль, 90+5

Миколаїв: 71.Бурмас Мар'ян; 28.Дзюрах Роман; 3.Гурський Андрій; 5.Славецький Віталій; 6.Коваль© Григорій (33.Заваляк Володимир, 80); 10.Дмуховський Андрій; 69.Синишин Ігор (25.Вільховий Назар-Іван, 80); 77.Клим Богдан (15.Данилів Максим, 90+4); 9.Качор Максим (7.Федина Іван, 90+2); 30.Деревецький Дмитро (32.Піяйко Андрій, 66); 29.Цюпка Назар (24.Адам Богдан, 90). Запасні: 44.Давидяк Мар'ян; 21.Оприск Олег; 12.Фурів Віктор. Головний тренер: Шумський Віталій.

Штурм: 31.Міхєєв Дмитро; 13.Сокол Богдан; 8.Басов Сергій; 54.Дитятьєв Олексій; 22.Нестеренко Андрій (77.Журавель Вадим, 68); 44.Турчанов В'ячеслав (19.Петренко Денис, 74); 5.Лящук Ілля; 7.Шевчук© Сергій; 23.Хруль Денис; 14.Димнич Дмитро (17.Волков Олександр, 59); 21.Рубльов Богдан. Запасні: 2.Ремезовський Олексій; 3.Любко Владислав; 6.Осадчий Дмитро; 15.Скляренко Іван; 28.Погорілий Сергій; 18.Балашов Віталій. Головний тренер: Бондаренко Володимир.

Суддя: Соловйов Віталій (Одеса)

13:00; 08.05.2024. Миколаїв. Стадіон "Міський". Поле 4; +18С

Попередження: Гурський Андрій, 8; Сокол Богдан, 15; Синишин Ігор, 45; Цюпка Назар, 74; Качор Максим, 82; Хруль Денис, 90+5

http://www.youtube.com/watch?v=KVZARkQxHwQ

http://www.youtube.com/watch?v=teNTZdrZezo

* * *

Показники по Кубку ААФУ загалом

Найкращі бомбардири:

Гравець

Команда

Голи

Пен.

Цюпка Назар

ФК Миколаїв

5

 

Хруль Денис

Штурм (Іванків)

4

 

Кабанов Тарас

Луцьксантехмонтаж №536 (Луцьк)

3

 

Мельничук Дмитрій

Сокіл (Михайлівка-Рубежівка)

3

 

Переходько Максим

ФК Тростянець

3

 

Сікорський Ігор

Полісся (Ставки)

3

(2)

Коваль Григорій

ФК Миколаїв

3

(3)

Найкращі асистенти:

Гравець

Команда

Паси

Голодрига Роман

Дністер (Заліщики)

3

Заваляк Володимир

ФК Миколаїв

3

Шевчук Сергій

Штурм (Іванків)

3

 Найефективніші гол+пас:

Гравець

Команда

Гол+Пас

Голи

Паси

Цюпка Назар

ФК Миколаїв

5

5

0

Коваль Григорій

ФК Миколаїв

5

3

2

Шевчук Сергій

Штурм (Іванків)

5

2

3

Мельничук Дмитрій

Сокіл (Михайлівка-Рубежівка)

4

3

1

Заваляк Володимир

ФК Миколаїв

4

1

3

* * *

Всі підрахунки – Артур Валерко, SportArena.com

* * *

Всі наші статті, присвячені аматорському футболу, читайте тут.