Новини :: Кубок ААФУ

Кубок ААФУ

"Карпати" Яремче - володар Кубку України 2009

"Карпати" Яремче - володар Кубку України 2009

НА ВИСОТІ 550 МЕТРІВ

"Карпати" з Яремчі — володарі аматорського Кубка України-2009

КАРПАТИ — ХОДАК — 3:0 (1:0).

25 жовтня. Стадіон "Карпати". 3000 глядачів.

Судді: М. Кривоносов, В. Топіха, А. Литвин (усі — Київ).

Делегат ФФУ: Р. Зань (Львів).

Яремча: Плетеницький, Вовчак, Кавінський, Українець, Яневич, Р. Ципердюк, І. Ципердюк, Ткачук, Веприк (Чопик, 70), Коцабюк (Чабан, 72), Веретко (Шафарчук, 90+4).

Черкаси: Лєнчінков, Кучер, Тобілко, Александров, Індутний, Бабенко, Лисоконь (Горобець, 87), Кошелюк (Ковтуненко, 60), Гуд, Шевчук, Гопка (Підвисіцький, 76).

Голи: Р. Ципердюк (6, 90+3), Українець (85).

Перший матч — 0:2.

Матч-відповідь фіналу аматорського Кубка України викликав на Івано-Франківщині неабиякий інтерес. Обласна федерація футболу навіть перенесла матчі чергового туру чемпіонату регіону, щоб усі охочі змогли відвідати цей цікавий поєдинок. Місцевий стадіон ледь вмістив усіх бажаючих. У запису поєдинок можна було переглянути й на обласному телебаченні. Мабуть, ще ніколи раніше фінал не проходив у середньогір'ї. Висота Яремчі над рівнем моря сягає 550—580 метрів.

І "Карпати", і "Ходак" дійшли до фіналу вперше. Яремчанці взагалі дебютували в Кубку України, а от черкащани виступали в ньому втретє поспіль. Цікаво, що в сезоні 2007-2008 вони сходили з дистанції після зустрічей з майбутніми переможцями. У першому випадку "Ходак" поступився "Єдності-2" з Плисок у півфіналі, у другому — "Ірпеню" з Горенич в 1/8 фіналу. "Карпати" поповнили цей сумний для черкащан перелік.

Цікаво, що в попередніх раундах "Ходак" не зазнав жодної втрати, обігруючи своїх суперників і вдома, і в гостях — 19:3 за сумою семи матчів! Перша ж поразка стала для них фатальною. "Карпати" традиційно вдало діють у рідних стінах. Допомогли вони їм і цього разу.

Перевага господарів впродовж усього матчу не викликала сумнівів. Склад "Карпат" укомплектований здебільшого колишніми гравцями івано-франківського "Спартака" та "Прикарпаття", які, до того ж, перебувають у розквіті сил. Проте героєм зустрічі став екс-гравець бурштинського "Енергетика", 35-річний капітан команди Роман Ципердюк, який відзначився "дублем".

Як і в першому поєдинку в Черкасах, рахунок зустрічі було відкритона шостій хвилині. Розіграш штрафного, в якому взяли участь Ткачук і Веретко, завершився влучним пострілом Романа Ципердюка. Господарі ще до перерви могли зрівняти рахунок за сумою двох матчів, проте після ударів Веретка та Івана Ципердюка гостей рятували оборонці й воротар.

У "Ходака" за весь матч була тільки одна нагода, щоб відзначитися, однак воротар-іменинник "Карпат" Микола Плетеницький (йому в день матчу виповнилося 24 роки) на 15-й хвилині продемонстрував чудову реакцію, рятуючи свою команду після удару Євгена Гуда.

У другій 45-хвилинці "Ходак" грав на утримання рахунку, жодного удару не вдаривши по воротах суперника. Така тактика виправдовувала себе, та тільки до 85 хвилини, коли Сергій Українець зі штрафного влучив у "дев'ятку" воріт Андрія Лєнчінкова. Після цього приголомшені гості навіть не зуміли перевести гру в овертайм: на третій компенсованій хвилині Р.Ципердюк головою замкнув передачу Михайла Ткачука від кутової позначки.

Кубок переможця вручив яремчанцям легендарний Андрій Біба. Це другий успіх представників Івано-Франківщини за всю історію аматорського кубка країни. В 1976 році ним володів івано-франківський "Електрон", що переграв армянський "Титан" – 2:1.

Володимир ГОРОЩАК і Володимир ОМОМ спеціально для "Українського футболу".