Новини :: Кубок ААФУ

Кубок ААФУ

СКК «Демня»: переможець «Дніпра», регулярний обласний медаліст

СКК «Демня»: переможець «Дніпра», регулярний обласний медаліст

Спортивно-культурний клуб «Демня» – один із найкращих на Львівщині в останньому десятилітті. В активі амбітного аматорського клубу – повний медальний комплект. За останні три роки здобуто срібло 2015 року, золото 2016-го та бронзу 2017-го. Вигравала «Демня» й Кубок Львівщини.

А от щодо Кубка України серед аматорських команд, то двічі цей гідний представник галицького футболу зупинявся за крок од трофею. СКК «Демня» двічі виходила у фінал, однак не могла здобути Кубок ААФУ. Нині – третій похід. Напередодні весняного відрізку, під час якого клубу з Миколаївського району Львівської області належатиме поборотися за вихід у півфінал із соснівським «Рочином», ми поговорили із президентом СКК «Демня», душею цієї команди Михайлом Мудрим.

– Михайле Володимировичу, попереду, можливо, одне із найбільш відповідальних дербі Львівщини всеукраїнського рівня. Наскільки оновленою «Демня» підійде до матчів з «Рочином»?

– Дещо оновимося, звичайно, але в цілому збережемо свою бойову основу, награну за останні роки. Очікуємо 5-6 новачків – за умови, якщо це будуть гравці, здатні підсилити нашу команду. Розглядаємо різних за віком та стажем гравців, в ідеалі – щоб посилити кожну ігрову ланку.

СКК «Демня»: переможець «Дніпра», регулярний обласний медаліст
СКК "Демня"

– Намітили вже календарний план на 2018 рік?

– Безперечно. Він почався у нас із Меморіалу Ернеста Юста. СКК «Демня» продовжує виступи на цьому представницькому турнірі, в 1/16 фіналу нам вдалося по пенальті здолати «ГалКатЗубр», далі зіграємо з «Вересом» U-19 (Рівне).

– Багато хто вважає, що це наймасовіший зимовий турнір України. Але чи задовольняє він вас рівнем конкурентів?

– Минулого року справді було цікавіше, ми грали в фіналі навіть проти винниківського «Руху», якому хоч і поступилися, але дали бій. Однак зараз лише початкова стадія ігор на виліт, найсильніші суперники ще попереду.

– СКК «Демня» вдовольнилася бронзовими медалями в Прем’єр-лізі Львівщини.

– Це не межа можливостей нашої команди – до цього ставали чемпіонами, прагнемо повертати титул. Просто останнім часом у нас сталися кадрові зміни – після першого кола, коли СКК «Демня» добре проявила себе в Кубку України, у нас забрали п’ятьох гравців. А у футболі Львівщини діє правило, за яким не можна по ходу сезону футболісту змінювати одну команду Прем’єр-ліги на іншу. На жаль, у Першій обласній лізі гравці ще не того рівня, щоб всерйоз посилитися для найвищого дивізіону. Тож, втративши провідних футболістів і не маючи змоги оперативно їх замінити, ми були приречені на серйозні проблеми в другому колі.

СКК «Демня»: переможець «Дніпра», регулярний обласний медаліст
Епізод матчу СКК "Демня" – "Дніпро". 9.07.2017 р.

– І куди ж запрошували гравців «Демні»?

– Приміром, захисник Мирослав Гусак перейшов у друголігову «Скалу» (Стрий). Віктор Барабаш – у молодіжний склад «Вереса» (Рівне). Туди ж відправляється нині Віталій Микитин. Навіть у футзальну «Енергію» (Львів) наші гравці переходили – як-от Ярослав Писько.

– Ваша команда, яка прогриміла у Кубку України, на Львівщині виявилася третьою, а соснівський «Рочин» – лідер Групи 1 Аматорського чемпіонату України – другим. Невже Прем’єр-ліга вашої області настільки потужна, що здатна розставляти акценти, навіть порівнюючи зі всеукраїнським рівнем?

– Виходить, що так. Але при цьому додам, що СКК «Демня» у 1/8 фіналу Кубку України серед аматорів пройшла якраз майбутнього чемпіона Львівщини – ФК «Миколаїв», причому, обіграли ми їх двічі (і в гостях, і вдома).

– Чвертьфінальний жереб не дає СКК «Демня» відпочити від дербі Львівщини: у боротьбі за Кубок України ААФУ вам належить позмагатися якраз із «Рочином». Як оціните такого суперника?

– «Рочин» – хороша команда, яку ми поважаємо. Зрозуміло, що для вболівальників це прекрасний варіант: команди давно змагаються в обласному чемпіонаті за найвищі місця, мають давні взаємини та добре знають манеру гри один одного. Та й взагалі, із соснівцями доволі багато награлися.

– То хотіли оминути чергове дербі?

– Звісно, готові були їхати будь-куди, відкривати суперників із інших областей. Але формат турніру територіальний, тому нам із «Рочином» нікуди не подітися від чергових зустрічей. Вони будуть дуже складними, але, сподіваюся, змістовними та цікавими.

– Зрозуміло, що є своя специфіка у такого протистояння, але вона підтверджує високе реноме футболу Львівщини. І в Кубку України СКК «Демня» також не уникла дербі, у боротьбі за чвертьфінал програвши друголіговому ФК «Львів»…

– І скажу вам, що ми дали бій професіональному клубові! А якби ще змогли провести цей поєдинок вдома, а не на полі суперника… Словом, прекрасна згадка у нас про розіграш Кубка України 2017/18.

СКК «Демня»: переможець «Дніпра», регулярний обласний медаліст
Виконання Гімну України перед матчем СКК "Демня" – ФК "Львів". 20.09.2017 р.

– Переграти «Дніпро», хай і омолоджене, хай і вже друголігове – це велике звершення. Після цього про команду почали говорити по всій Україні.

– Ох, незабутній був матч! На грі були люди не те, що із Демні чи з райцентру, а зі всього району, з навколишніх міст і сіл!

– Гості оцінили демнянську гостинність?

– Ми щодо цього дуже турбувалися, готувалися прийняти іменитих гостей. Радий, що гру вдалося провести на хорошому рівні. Єдине, після матчу був інцидент за участі фанів «Дніпра», але вони, як нам здалося, до своєї команди більше апелювали через поразку.

– Немає такої думки, що, якби не вихід на нові обрії, то залишилися б у команді Гусак, Барабаш та інші лідери?

– Ну що ж поробиш. Оновлення команди – циклічний процес.

– Чи нема в цьому несправедливості, що аматорська команда вкладає зусилля у підготовку гравця, він переходить на професіональний рівень, а ви за це нічого не отримуєте?

– Таке життя. Ми до цього готові. Розсталися з хлопцями полюбовно. У нас з ними усіма домовленість – якщо надходить пропозиція із клубу всеукраїнського рівня, ми не чинимо перепон і їх відпускаємо. Завдяки цьому до нас охоче йдуть, знають, що за командою слідкують, що тут можна чогось досягти і розвинутися.

– Ким із вихідців із Миколаївського району в великому футболі найбільше гордитеся?

– Юрієм Войтовичем. Він пройшов школу львівських «Карпат», грав за «Торпедо-МАЗ» (Мінськ), ФК «Львів», «Волинь» (Луцьк) та низку інших професіональних клубів. А в досвідченому віці дуже допомагає й нашій команді.

– Назва вашого клубу – «Спортивно-культурний клуб «Демня». Чому саме так?

– Ми планували розвивати, окрім спорту, ще й культуру, були із сільським головою такі задумки. Нині, правда, вони заморожені. А назву зберігаємо суто з юридичної точки зору.

– Найдосвідченіші гравці вашої команди, вони ж тренери, Юрій Гусаковський та Павло Котовенко значились минулого року ще й у заявці. Допомагають підопічним не словом, а ділом?

– Хтось довше грає, хтось швидше закінчує. Це така справа. Паша виходить інколи і, напевно, ще буде виходити. Головне, що вони свій досвід передають хлопцям.

– Стадіон у Демні носить ім’я Віталія Кузіва. Що це за людина була, пам’ять про яку увіковічнили в назві арени?

– Це був мій двоюрідний брат. Він фактично будував цей стадіон. Багато зробив для того, щоб з’явилася тут перероблена трибуна, гарне поле. Трагічно загинув, тому вирішили віддати належне його багаторічній роботі на благо нашого футболу.

– У планах виступи СКК «Демня» на обласному рівні, чи маєте наміри спробувати сили і в Чемпіонаті ААФУ?

– Зараз все більше над цим замислюємося. Якби чемпіонат починався ось зараз (а він нині в розпалі на півдорозі), то заявилися б. А так очікуватимемо літа, будемо дивитися й вивчати ситуацію. Хочеться прогресувати. Бачимо, що рівень Аматорського футболу нині цікавий, тут є з ким конкурувати.

Артур Валерко.

СКК «Демня»: переможець «Дніпра», регулярний обласний медаліст
СКК "Демня" – ФК "Львів". 20.09.2017 р. Передматчеве фото.

Для довідки:

СКК «Демня» (Львівська обл.)

Рік заснування: 2010

Президент: Мудрий Михайло Володимирович

Головний тренер: Гусаковський Юрій Вікторович

Стадіон: імені Віталія Кузіва (Демня)

СКК «Демня» в інтернеті:

https://www.facebook.com/CKKDemnya/