Новини :: Кубок ААФУ

Кубок ААФУ

«ВПК-Агро» (Шевченківка): новий гранд футболу Дніпровщини

«ВПК-Агро» (Шевченківка): новий гранд футболу Дніпровщини

Серед чвертьфіналістів Кубка ААФУ є й представник Дніпропетровської області, причому, «ВПК-Агро» лишився останнім після вильоту «Гірника» та ФК «Кривий Ріг». Команда є одним із грандів футболу Дніпровщини. У чемпіонаті області за попередні чотири сезони завойовано чотири комплекти медалей (два срібла та два золота), а минулого сезону до звання віце-чемпіона додано ще й кубок Дніпропетровської області.

Навесні «ВПК-Агро» спробує сили у чвертьфіналі Кубка ААФУ в двоматчевому протистоянні з МФК «Кристал» (Херсон). Як готується до цього команда із Магдалинівщини? Про це розповідає головний тренер команди Сергій Соловйов.

«ВПК-Агро» (Шевченківка): новий гранд футболу Дніпровщини
Сергій Соловйов

– Сергію Миколайовичу, як іде підготовка до сезону 2018 року?

– Готуємося стандартно: беремо участь у турнірах Дніпропетровської обласної федерації футболу – брали участь у «Кубку Придніпров’я», Меморіалі Кудрицького, у березні заявилися на «Кубок Єдності».

– Сніжна весна вплинула на графік?

– Деякі заняття перенесли знадвору в зал. Хоча загалом працюємо на вулиці, навіть коли сніг.

– Де займаєтеся? Є умови для роботи?

– У нас у команді основна кількість гравців – жителі міста Дніпра. Тож тренуємося на штучному полі Молодіжного парку, використовуємо зал ВРЗ. Починаючи з 20 грудня, системно працюємо з прицілом на 2018 рік. Ігрової практики вистачає – дуже добре, що в нашій області є чимало традиційних турнірів, які проводяться щороку. Граємо й контрольні матчі. Приміром, з першоліговим «Нафтовиком-Укрнафтою», з яким зіграли досить гідно, поступившись 2:3.

– Чули, що «ВПК-Агро» подав документи на атестацію під професіональний рівень. Як успіхи із ліцензуванням під Другу лігу?

– Пройшли вже кілька критеріїв, серед яких юридичний та кадровий, за ними проходимо спортивний, а далі буде інфраструктурний.

– Не боїтеся щодо спортивного критерію, адже ваш клуб не бере участі в Чемпіонаті ААФУ?

– Все ж, граємо під егідою ААФУ в Кубку України серед аматорських команд.

– Зауважень по атестації чимало?

– Скажімо так: зауваження будуть завжди. Тим більше, що ми атестацію проходимо вперше. Те, на що нам вказують, стараємося оперативно виправляти. На щастя, зауважень небагато.

– Поки буде визначатися питання щодо вашої участі в сезоні 2018/19 серед професіоналів, в обласних турнірах будете брати участь?

– Звичайно. І на Кубок області, і на Чемпіонат області збираємося заявлятися.

«ВПК-Агро» (Шевченківка): новий гранд футболу Дніпровщини

– Щодо складу, переміни будуть великі?

– Хлопці у нас місцеві – місто Дніпро та область, тому половина гравців точно залишиться. Розраховуємо на них і в найближчій перспективі, і в професіональних змаганнях. З деякими хлопцями довелося попрощатися, бо не всі готові взяти й кинути роботу. 80% гравців у нас поєднували футбол з роботою. Деякі все ж після переговорів не змогли зосередитися на спорті, а ми ввели щоденні тренування, графік професіональний.

– Ви вже мали нагоди спробувати свої сили на фоні професіональних клубів. Не боїтеся цього переходу, зважаючи на різницю в класі?

– Ні, не боїмося – якби мали перестороги, не бралися б за це діло. Навіть негативний результат – це результат, він дає причину роздумувати над ігровими та кадровими питаннями. За підсумками матчів із суперниками більш високого статусу з деякими хлопцями розпрощалися, але разом із цим скажу, що друголіговому «Дніпру» ми за грою не поступалися, хоча у цій команді зібрані дуже талановиті молоді гравці. Ми на правильному шляху.

– У «ВПК-Агро» минулого року було багато гравців із професіональним досвідом – 42-річний патріарх Збарах, більш молоді Киселевський, Донгаузер, Бодня, Шарко… А що стосовно молоді? Чи є проблема із залученням молодих гравців?

– Стосовно «зубрів», то це опора наша. На таких гравців, як Микола Збарах, молодим тільки й рівнятись. Але чи всі залишаться – це поки питання. Той же нікополець Денис Киселевський, який свого часу навіть у Першій лізі пограв, залишиться на обласному рівні. Його влаштовує, що він буде і працювати, і грати за «Скорук» (Томаківка). Те саме стосується Бодні. Але Збарах залишиться граючим тренером воротарів.

Молоді в нас у регіоні достатньо, куди ж без неї. Але є проблема: всі найкращі випускники нашої академії знаходяться у друголігових командах ФК «Дніпро» та СК «Дніпро-1». Тому вже ближче до літа передивимося молодих потенційних новачків. А нині відзначу, що у нас заграли минулого року молоді Олександр Кравчук, Максим Цюро і ще кілька гравців. Тих, хто любить футбол і готовий прогресувати, готові залучати й давати їм шанс. Нині 5-6 потенційних новачків тінейджерського віку з нами тренуються й випробовують сили.

– На професіональному рівні грає відразу кілька колишніх гравців «ВПК-Агро». Ким найбільше гордитеся?

– Захисник Максим Білик підписав контракт із СК «Дніпро-1», перейшовши туди із «Нафтовика-Укрнафти». На жаль, травмувався на зборах, але лідер Групи «Б» Другої ліги на нього дуже розраховує. Я, як тренер, завжди за те, щоб наші хлопці розвивалися та йшли вперед. Є певні зв’язки, намагаюся допомагати. Мої однокласники – Володимир Книш та Андрій Полунін, тому не лише Білик, а й більш молоді Водоп’ян та Корж спробували свої сили в охтирській першоліговій команді. Також Ляшенко зараз туди перебрався. Тож є зворотній зв’язок.

– «ВПК-Агро» розвивається стрімко й поступово. За чиєї підтримки?

– Засновник, спонсор та господар клубу – Володимир Корсун. Нині утворили ТОВ ФК «ВПК-Агро», де він є президентом. Його однойменне підприємство підтримує футбольний клуб. Це за його ініціативи ми рухаємося в бік Другої ліги. Створене ідеальне поле з автоматичним поливом. Навесні планується реконструкція підтрибунних приміщень, трибун. Можу сказати тільки спасибі Володимиру Павловичу. Якби не ця людина, то й не було б таких досягнень.

– У Кубку ААФУ «ВПК-Агро» пройшов СК «Каховка» та «Яруд» за цікавою схемою – перемога в гостях, нічия вдома. Випадково чи так і задумано?

– Може, нас десь недооцінили, тому легше було грати на виїзді. А вдома хочеться завжди атакувати, але, знаючи, що виграли на виїзді, будували свою стратегію від перших матчів та грали по результату.

– Задоволені чвертьфінальним жеребом? З одного боку, «Кристал» не є лідером своєї групи Чемпіонату ААФУ, з іншого – він проходить також атестацію під Другу лігу, а отже, ймовірно, буде перебудовувати склад під нові реалії та виявиться менш зіграним за тих, хто таких завдань не має й залишить бойову основу…

– На таких стадіях вже нічого перебирати – хто трапився, той і трапився. Слабких суперників на цьому етапі бути не може. А нам і раніше було однаково, з ким грати. Не було жодного суперника, якого ми б знали – ні «Каховку», ні «Яруд». Це з головним тренером маріупольців Дмитром Єсіним ми знайомі, а от його команда для нас була сюрпризом. Хіба що якісь відео-нарізки на Ютубі могли переглянути…

І нічого: виходили, грали, доводили. Це ж кубок – тут є своя специфіка. Тим він і цікавий.

– І які завдання у вас на турнір?

– Спершу хотіли просто грати для власного задоволення, пройти у весняну частину турніру. Але апетит приходить під час їжі, тож нині президент поставив завдання виграти трофей.

«ВПК-Агро» (Шевченківка): новий гранд футболу Дніпровщини

– Граєте у Магдалинівці, а за пропискою – у Шевченківці…

– Це суто юридичний момент. До речі, найточніша наша адреса – Дніпропетровська область, Магдалинівський район, село Вишневе. Але «ВПК-Агро» – це, я думаю, гордість всього району. Представляємо рідний край, граємо нашими футболістами, обласними, ставимо великі завдання. Добре, що є такий розвиток, приємно за подібних умов працювати.

Артур Валерко.

Для довідки:

«ВПК-Агро» (Вишневе-Шевченківка-Магдалинівка, Дніпропетровська обл.)

Рік заснування: 2010

Президент: Корсун Володимир Павлович

Начальник команди: Тараненко Сергій Миколайович

Головний тренер: Соловйов Сергій Миколайович

Стадіон: «Колос» (Магдалинівка)

ФК «ВПК-Агро» в інтернеті:

https://www.facebook.com/groups/FC.VPK.AGRO/