Новини :: Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ

«Мотор» (Запоріжжя): 5 місце Групи 3 на проміжному етапі

«Мотор» (Запоріжжя): 5 місце Групи 3 на проміжному етапі

Провідний аматорський клуб Запорізької області – «Мотор» – привчив любителів футболу як до регулярних успіхів у обласному чемпіонаті, так і до серйозних амбіцій на всеукраїнському рівні. В минулому сезоні запорізький клуб став чвертьфіналістом Чемпіонату України серед аматорів 2019/20, поступившись лише майбутньому переможцеві турніру.

Якими є нинішні завдання та амбіції «Мотору»? До чого прагне запорізький клуб? Про це нам розповів його головний тренер Анатолій Чанцев.

«Мотор» (Запоріжжя): 5 місце Групи 3 на проміжному етапі
А.Д.Чанцев

- Почнемо зі снігопадів і їхнього впливу на футбол. Чи вдається виконати графік по запланованих контрольних зустрічах?

- Безумовно, погода внесла дуже серйозні корективи. Ми почали підготовку 15 січня і також не очікували таких морозів. Але, можна сказати, що все склалося гладко. В ці морозні дні ми присвятили ранкові заняття загальній витривалості, бігали кроси. Дні мінусової температури ми пройшли через кросову підготовку і тренажерну залу. Потім погода покращилася і дозволила вийти нам на вулицю, ми працювали вже там, а також чергували вечірні заняття з тренажерною та ігровою залами.

Потім у наших планах був турнір в Маріуполі. Ми кожен рік в ньому беремо участь, я хочу відзначити дуже класне штучне покриття та умови роботи цього турніру («Мотор» увійшов у трійку кращих на Меморіалі Віктора Прокопенка 2021 року, – прим.авт.).

І ми вийшли на певний досить хороший рівень перед участю в турнірі в Дніпрі, який проводить місцева обласна федерація - Кубок Єдності. Приїхали на першу гру, але погода не дозволила її провести, адже хоч з поля сніг і прибрали, та температура була майже нульовою. Великі калюжі, багато води стояло на полі. Ми відмовилися від гри, здоров'я гравців на першому місці. Потім вже знову вдарили морози і ми почали чергувати заняття в ігровому залі із заняттями на вулиці, тож погода внесла дуже великі зміни в нашу підготовку. Але нічого, всі команди, що знаходяться в цій ситуації, якось викручуються.

- Наскільки зміниться кадровий склад «Мотора»? На які позиції шукаєте новачків? Хто вже прийшов чи пішов?

- Ми вже взяли молодих хлопців, на яких звернули увагу. Це півзахисники Денис Курелець і Сергій Керножицький та нападник Влад Сандрак-Вінницький. Я вважаю, що це наше вдале посилення. Молоді хлопці, амбіційні. У них є свої сильні якості, що необхідні для нашої команди, вони вже влилися в наш колектив. А з ким попрощалися? Ми подякували Павлу Рогацькому, Микиті Молодожону і Данилу Мацюті.

- Традиційно ваша команда мала надійний "кістяк" плюс-мінус однолітків, але в останні роки стало більше молодих. Це свідоме розширення кадрів?

- Звичайно, вік бере своє, але ми з великою повагою ставимося до наших ветеранів. Вони не дають сумнівів у своїй спроможності допомогти команді. Я б не сказав, що команда «Мотор» налаштована на омолодження, але ми переглядаємо потенційних новачків, слідкуємо за молоддю в нашому регіоні та розуміємо, що футбольне життя не вічне. Тому так вийшло і я дуже задоволений, що ми взяли цих гравців. До речі, один із них, Курелець, отримав серйозну травму в останній грі на турнірі, що присвячений Віктору Прокопенку, і тепер йому проведуть операцію. Але він такий хлопець, що швидко відновиться. Дуже рветься грати і чудово працює над своїм відновленням.

- «Мотор» бере участь у Чемпіонаті України серед аматорів кілька років, і при цьому весь час у вашу групу додаються нові й нові турнірні подразники. Відчувається, що прийшли не менш гідні колективи?

- Рівень команд для аматорського чемпіонату серйозний. Повернувся той самий «Скорук», який хоче зараз вже йти в Другу лігу. Додалася команда хороша СК «Полтава», ФК «Суми», які нас засмутили – ми програли 0:3. У нас з'являються цікаві команди, і особисто мене це радує, тому що з'явилася конкуренція, а в цих матчах нам потрібно грати в більш результативний футбол на перемогу. У цьому плані все нормально, мені подобається.

- У вашій команді розкриваються по-новому навіть досвідчені гравці. Чекали від Мелі такого зростання результативності? 7 голів і 4 асисти, причому абсолютно неймовірні удари з лівої ноги, в тому числі і з пристойної відстані. Вдається знайти щось нове в давно вже відомих футболістах?

- Що стосується Генрі, він дуже цікавий гравець, як і наш інший легіонер Рахмуні. Вони навчаються в медичному інституті і ми їх запросили пограти в нашу команду, про що я не жалкую. Але мені здається, що Генрі міг би підсилити будь-яку команду: в нього шалена техніка та набір інших якостей, які потрібні гравцям мінімум Першої ліги. Тому я радий, що вони обидва у нас у команді.

«Мотор» (Запоріжжя): 5 місце Групи 3 на проміжному етапі

- У зв'язку із цим чи виходили на ваш клуб з пропозиціями з інших команд, чи намагалися перехопити футболістів?

- У нас є така джентльменська угода, коли ми збираємося на початку року і домовляємося, що будемо працювати на команду. Якщо будуть якісь пропозиції з команди мінімум Першої ліги, то ніхто не буде суперечити. Поки що хлопців влаштовують ті умови та порядок, що є в нашій команді. Поки ніхто особисто мені не казав, що хоче кудись піти. Може, хтось і виходив на них із інших клубів, але мені про це нічого не відомо, і на єдності нашого колективу однодумців це не позначилося.

- Відомо, що «Мотор» має підбір досвідчених гравців, а також амбітного спонсора. Яка ціль на даний сезон та загалом на найближчі роки?

- Я прекрасно розумію, що наше керівництво хоче, щоб ми вийшли на більш якісний рівень, піднялися в класі. Це чути в розмовах, коли ми спілкуємося з нашими керівниками. Наше велике підприємство заслуговує на таку команду, яка б відповідала рівню бренду "Мотор-Січ", який відомий не тільки в Україні, а і по всьому світу. Тому наше керівництво це розуміє. Були плани зробити ще й штучне поле, відкрити дитячу футбольну школу чи академію. Само собою, планується подальший розвиток першої клубної футбольної команди. Ми стараємося гідно представляти наше підприємство, чекаємо на це все і дуже цього хочемо.

- У вас у групі знову з'явилося дербі. Раніше це була «Таврія-Скіф», тепер це «Металург-2», де зібрані цікаві молоді футболісти. Вам є там на кого подивитися чи хай поки розвиваються своїм шляхом?

- Так, це дійсно цікава команда з молодими та перспективними гравцями, тому, звичайно, ми за ними стежимо. Я знаю, що ними цікавляться й інші команди Другої ліги, були такі розмови. Якщо будемо вважати за потрібне та встигнемо, то будемо звичайно звертатися до них. Зараз у нас команда укомплектована. Ми запросили тих, кого хотіли, підсилили позиції та створили конкуренцію. Тепер будемо вже догравати цей сезон і, звичайно, спостерігати за молоддю.

- Цього сезону також планується проведення повноцінного плей-офф. Що скажете по цих вирішальних зустрічах та як вони даються «Мотору», адже трапляються серйозні переїзди і це контраст після групового етапу?

- Ми це прекрасно розуміємо, що опинитися на стадії плей-офф для нас престижно і ми цього хочемо. У нас для цього є хороша можливість, буде цікаво себе перевірити на рівні інших команд. Нам доводилося з ними грати в минулому та позаминулому році, там ще більш сильні та цікаві команди, ще краще укомплектовані. І рівень гри значно вищий. Впевнено можу сказати, що ці команди аматорського чемпіонату України, які виходять у плей-офф і борються за медалі, мають набагато кращий рівень, ніж деякі команди Другої ліги.

- Ви багато років віддали роботі в запорізькому «Металурзі», очолювали луганську «Зорю», виховали чимало відомих футболістів. Є два погляди на роботу досвідченого тренера в аматорах: один – що це не те що дуже цікаво, і інший – що це більш складно, ніж у професіональному клубу, де налагоджена вся вертикаль і залишається тільки працювати.

- Я вам скажу, що в будь-якій команді варто прикладати всі зусилля. Скажу за себе, що на першому місці у нас повинна бути дисципліна. Нам роблять умови дуже високого рівня, які дозволяють працювати. Мені працювати цікаво, номінальний рівень змагань не важливий – важливо покращувати вміння гравців і підіймати рівень команди в цілому. Я вирішив сюди йти, тому повинен зробити все, що вмію та знаю, прикласти максимальні зусилля. Принаймні, трохи це виходить, хоча завжди собі кажеш, що десь недопрацьовуєш. Побачимо, що буде далі. У цьому плані керівництво ФК «Мотор» нам дуже допомагає в організації та проведенні як тренувального процесу, так і ігор. Гарне та якісне поле, є плани з розвитку інфраструктури, у всьому хочуть далі рухатися, зробити стадіон, індивідуальні крісла, табло. Тобто, доля команди їм небайдужа. Вони хочуть розвинути цей футбол саме на «Моторі». Мені це дуже подобається.

Артур Валерко, SportArena.com

Мотор, Запоріжжя, ФК«Мотор» (Запоріжжя)

Рік заснування: 1950

Кольори клубу: червоно-сині

Стадіон: СК «Мотор-Січ» (вміщує 4000 глядачів)

• Керівництво та тренерський штаб

Президент: Лунін Віктор Олексійович

Начальник команди: Чистяков Кирило Володимирович

Головний тренер: Чанцев Анатолій Дмитрович

Тренери: Цупро Валерій Валерійович, Борисенко Олександр Олександрович

Досягнення:

Чемпіон Запорізької області 1951, 1963, 1964, 1965, 1966, 2010, 2012, 2018, 2019 та 2020 років, неодноразовий срібний та бронзовий призер.

Володар Кубка Запорізької області 1963, 1967, 1974, 1975, 2018 та 2019 років, неодноразовий фіналіст.

Неодноразовий чемпіон та володар кубка міста Запоріжжя.

ФК «Мотор» в інтернеті:

Сторінка на сайті ААФУ

Сайт спорткомплексу: http://motor.zp.ua/

Facebook спорткомплексу: https://www.facebook.com/motorsichsk/

• Статистика виступів клубу в ААФУ:

Рік

Місце

І

В

Н

П

М’ячі

О

Чемпіонат ААФУ

2018/19

3 (із 12)

22

13

6

3

45:20 (+25)

45

 

п/о (1/4)

2

0

1

1

0:3 (-3)

1

2019/20

3 (із 10)

18

13

1

4

27:9 (+16)

40

 

п/о (1/4)

1

0

0

1

0:2 (-2)

1

Всього

 

43

26

8

9

72:34 (+38)

87

Кубок ААФУ

Всього

 

0

0

0

0

0:0 (-0-)

0