Новини :: Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ

Мотор (Запоріжжя) - 1 місце Групи 3 під час зимової перерви

Мотор (Запоріжжя) - 1 місце Групи 3 під час зимової перерви

Артур Валерко, Sport Arena.

Давно такого не доводилося бачити в конкурентних і мінливих всеукраїнських аматорських турнірах. «Мотор», який уже четвертий сезон поспіль виступає в Чемпіонаті України серед аматорів, не втратив жодного очка за перше коло, до того ж, по пенальті пробився в півфінал Кубка ААФУ, тож побореться й за трофей!Мотор (Запоріжжя) - 1 місце Групи 3 під час зимової перерви

Прес-служба ААФУ спільно із сайтом Sport Arena, який підсумовує виступи команд у літньо-осінній частині Чемпіонату України серед аматорів 2021/22, записала інтерв’ю з головним тренером дорослої футбольної команди СК «Мотор» (Запоріжжя) Анатолієм Чанцевим. Іменитий фахівець, який очолював команди Прем’єр-ліги та підготував низку збірників, розповів про феноменальний виступ своїх підопічних восени.

- «Мотор» настільки невимушено виступає на всеукраїнському аматорському рівні, що просто-таки «вбиває» інтригу в східній групі. Ваші враження?

- Ми рухаємось уперед, команда зростає. Йде тренувальний процес, хоч футболісти відходять і приходять, але ми чітко визначили свою тактику, команда за цей період зросла в тактичному плані. Друге — порівняно з минулим роком, склад учасників нашої Групи 3 не такий сильний, як був у тому сезоні. Ось ці два фактори зіграли роль і пояснюють, чому ми на першому місці.

Мотор (Запоріжжя) - 1 місце Групи 3 під час зимової перерви
Анатолій Чанцев

- У вас відбулося певне перезавантаження воротарської позиції, з чим пов'язано, що Вічний і Олійник пішли в літній період?

- Ян підійшов із проханням і сказав, що його запрошують до Другої ліги у СК «Полтава». У нас таке правило — ми нікого не можемо тримати, навпаки тішить, якщо футболіст росте та йде на підвищення. Тому ми потиснули один одному руки, побажали удачі, і він зараз перебуває там у Полтаві. Все нормально у цьому плані. Що стосується Вані Олійника, то він після першого збору сказав, що закінчує активний футбол у нашій команді та переходить на постійну роботу. Він пішов у пожежну частину, знову ж таки — ми не можемо його тримати і вмовляти. Поговорили з ним, це було серйозне рішення, для нього особисто в команді все було добре. Він був визнаний найкращим воротарем області, тож хлопець трохи піднявся у своєму професійному плані. А тут таке рішення, для нас воно теж було несподіваним, але він довго думав про це. Зараз працює у пожежній частині на благо нашого міста та громадян.

- Форвард Сандрак-Вінницький не зміг проявити себе в команді в повній мірі? До того він в «Яруді» забивав і повернувся в маріупольський клуб, уже в Другу лігу...

- Ми сподівалися, що він складе конкуренцію у нашому нападі, але якось не склалося. Чекали від нього набагато більшого і в ігровому плані, і в реалізації моментів. Але, на жаль, нічого в нього не вийшло. Він сам підійшов і сказав, що хотів би повернутись додому. У нас із ним нормальні стосунки, його тут все влаштовувало, але він відчув, що не пішла в нього гра. Тому вирішили за взаємною згодою розлучитися.

Мотор (Запоріжжя) - 1 місце Групи 3 під час зимової перерви

- Вашу команду поповнив захисник Дедяєв, який у Другій лізі грав, здебільшого, при схемі в три центральних захисники. Чи були в зв'язку з цим труднощі в адаптації футболіста, якого ви затвердили, схоже, вище за флангом?

- На якій позиції гравець не грав, за якої схеми - це все вирішується, визначається і пояснюється гравцеві. У плані адаптації жодних проблем не було. А як він потрапив до нас? Виявив бажання попрацювати з нами, ми знаємо його рівень, недовго думали – підписали договір, він підтвердив, що залишається у нашій команді.

- Варяник яскраво проявив себе у «Металурзі-2», але в вашій команді поки ніякими результативними діями не відзначався. Це проблеми росту чи проблеми здоров'я, травм?

- Був дзвінок, попросив зустрітися з ним. Варяник пояснив ситуацію, що хотів би з нами працювати, далі зростатиме у футболі. У нього був контракт із «Шахтарем», у професійному футболі за його підготовку вимагають великі гроші, він не може розвиватися. Ми заявили його, він почав активно, на своїй позиції грав гостро, нас влаштовувало. Тоді стався спад, пов'язаний із травмою, потім із рецидивом цієї травми. Зараз наприкінці першого кола він почав працювати у загальній групі. В останній грі на Суперкубок області він уже вийшов на заміну під завісу матчу. Ми чекаємо від нього кращої гри та гострої гри. Він має дуже гарні якості.

- Дійсно, проблеми в атаці вашу команду не оминули, але натомість на їх фоні молодий Новик, здається, почав розкриватися.

- Вийшло так: ми брали його на іншу позицію, але виникла проблема у Генрі, у якого була травма, потім ще одна. Певний період він не грав. А Новик ‒ дивлячись на його можливості, як він працював на тренуваннях, що він вміє робити, подумали і вирішили поставити його попереду. Це був правильний вибір, тепер ми маємо конкуренцію в атаці. Заграв, закріпився, хоча і в нього в кінці року була травма — відновлювався, лікувався, пропустив певний період часу. Але все одно видно, що він прагне й хоче зростати, це важливо.

- П'ять з восьми матчів в чемпіонаті України за участю вашої команди завершилися розгромними перемогами. Це оманливе враження таке зі сторони чи насправді були поєдинки, де не доводилося прикладати надзусилля?

- Треба було прикладати максимум зусиль, працювати на морально-вольових, бо не такі вже й погані команди є тут. Та сама команда «Олімп» — ми їх 4:0 обіграли, але це хороша команда. Просто це була одна з наших найкращих ігор, ми вийшли з дуже гарним настроєм, зіграли організовано та дисципліновано, було видно, що зіграли з максимальною віддачою. Не було жодної гри і претензій до хлопців, щоб вони давали собі якусь слабинку, у жодному разі. Казав хлопцям, що в мене до жодного з них немає претензій щодо ігор.

- У «Мотора» спільна проблема з харківським «Металістом», який у Першій лізі також з великим відривом йде зимувати. Як збираєтеся утримувати тонус футболістів, чи доведеться для цього використовувати жорстку ротацію, пересмикування складу? Чи у вас футболісти керовані?

- Я не сказав би, що у нас футболісти керовані чи некеровані. У нас команда з великої літери, дуже міцний чоловічий колектив. Жодної слабинки ніхто собі не дає. Робити велику ротацію неможливо. Є вікові футболісти, але ніхто з керівництва не дивиться на їхній вік. Футболіст дає приклад для наслідування, тому ми не заглядаємо в паспорт, як-то кажуть. Як підтримуватимемо хлопців? Вже спланований підготовчий період, готуватимемося та радуватимемо наших уболівальників.Мотор (Запоріжжя) - 1 місце Групи 3 під час зимової перерви

- А які збори заплановані?

- Перший збір із 18 січня у нашому санаторії Андріївка, ми вже там проводимо збори вчетверте чи вп'яте, нас все влаштовує. Це неподалік міста. Ми використовуємо природу та ліс для бігової роботи, там є тренажерний зал.

- А турніри якісь плануються?

- Після цього ми на початку лютого братимемо участь у турнірі в Маріуполі пам'яті Віктора Прокопенка. Після цього буде турнір у Дніпрі – Кубок Єдності, за участю клубів Першої та Другої ліги. Ми маємо ще передсезонний період, буде ще зимова першість Запорізької області. Але якщо нас терміни не влаштують — ми не братимемо участі, а якщо влаштують — якраз те, що нам потрібно перед початком чемпіонату.

- Це тією ж обоймою гравців чи резервним складом?

- Гратимемо основним складом, награватимемо стандарти тощо.

- Хто на сьогоднішній день вже покинув команду або вже прийшов?

– На сьогоднішній день через хворобу команду покинув Леонід Шитов. Щодо решти... будемо зараз оформляти собі в команду молодого запорізького гравця. Це Вадим Майшмаз, який грав за ОСДЮШОР – ФК «Запоріжжя».

Мотор (Запоріжжя) - 1 місце Групи 3 під час зимової перерви

- Є позиції, які потребують посилення у вашій команді? Є точки, на які ви шукаєте футболістів?

- Назвіть мені хоч одного тренера, який скаже, що не шукає посилення! На кожну позицію хочеться ще одного гравця, який був би у нас одним із провідних. Посилення завжди потрібне, завжди шукаємо, де кого можна підібрати та посилити команду.

- Завжди в аматорських команд є дві площини — всеукраїнські змагання і місцеві. Як для «Мотора» проходив рік у змаганнях Запоріжжя і області?

- Я б сказав, що вдало. Ми стали чемпіонами, виграли Суперкубок. Єдине - ми програли Кубок області. А так все нормально.

- Скажіть, будь-ласка, які завдання стоять на цей чемпіонат України серед аматорів і чи є в планах продовження у вигляді виходу на професіональний рівень?

– Ми давно готові перейти на професійний рівень. І керівництво це бачить, у дітей мотивація пропадає, їм хочеться пограти на вищому рівні. Тож ми готові. Єдине, у чому в нас була проблема — це в газоні, на якому ми могли б проводити тренувальні заняття у будь-яку пору року і на якому змогла б проводити заняття дитячо-юнацька школа. Ось буквально півтора тижні тому будівництво штучного поля почалося, ми чекаємо, коли його збудують. Тоді вже чекатимемо рішення від керівництва про те, що ми йдемо до Другої ліги.

- А на атестацію не подавали?

- Ні, ще не подавали. Але ми готові будь-якої миті. Начальник команди Кирило Чистяков готовий завжди — він за дві хвилини підготує цю атестацію, у нього все є. Він готовий до цього моменту. Щодо завдань, то ми не повинні опускатися нижче того, чого ми вже досягли. Особливо важливим буде період виступу в аматорському чемпіонаті ‒ хочемо поборотися за перше місце. Ми пробилися до півфіналу Кубка ААФУ, для нас це дуже важливо. Таке завдання стоять перед нами.

«Мотор» (Запоріжжя)

Рік заснування: 1950

Кольори клубу: червоно-сині

Стадіон: СК «Мотор-Січ» (вміщує 4000 глядачів)

• Керівництво та тренерський штаб

Президент: Лунін Віктор Олексійович

Начальник команди: Чистяков Кирило Володимирович

Головний тренер: Чанцев Анатолій Дмитрович

Тренери: Цупро Валерій Валерійович, Борисенко Олександр Олександрович

• Досягнення:

Чемпіон Запорізької області 1951, 1963, 1964, 1965, 1966, 2010, 2012, 2018, 2019, 2020 та 2021 років, неодноразовий срібний та бронзовий призер.

Володар Кубка Запорізької області 1963, 1967, 1974, 1975, 2018 та 2019 років, неодноразовий фіналіст.

Володар Суперкубка Запорізької області 2021 року.

Неодноразовий чемпіон та володар кубка міста Запоріжжя.

• ФК «Мотор» в інтернеті:

Сторінка на сайті ААФУ

Сайт спорткомплексу: http://motor.zp.ua/

Facebook спорткомплексу: https://www.facebook.com/motorsichsk/

• Статистика виступів клубу в ААФУ:

Рік

Місце

І

В

Н

П

М’ячі

О

Чемпіонат ААФУ

2018/19

3 (із 12)

22

13

6

3

45:20 (+25)

45

п/о (1/4)

2

0

1

1

0:3 (-3)

1

2019/20

3 (із 10)

18

13

1

4

27:9 (+18)

40

п/о (1/4)

1

0

0

1

0:2 (-2)

0

2020/21

1 (із 12)

22

17

3

2

59:8 (+51)

54

п/о (1/2)

4

1

2

1

5:4 (+1)

5

2021/22

1 (із 9)

8

8

0

0

28:2 (+26)

24

Всього

77

52

13

12

164:48 (+116)

169

Кубок ААФУ

2021/22

1/2

4

2

1

1

4:1 (+3)

7

Всього

4

2

1

1

4:1 (+3)

7