Новини :: Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ

ААФУ: у півфінал пройшли Дружба, Олімпія, Штурм і Скала 1911

ААФУ: у півфінал пройшли Дружба, Олімпія, Штурм і Скала 1911

Дружба (Мирівка) – Луцьксантехмонтаж №536 (Луцьк) – 1:0 (перший тайм ‒ 0:0; перший матч ‒ 3:1)
Гол: Дедяєв, 90+2

Дружба: Бабійчук, Вдовика (Юзефович, 87), Березянський, Юречко, А.Козлов, Листопад©, Доронін (Головко, 78), Шевчук (Порохня, 46), Бандурін (Дедяєв, 75), Мачуленко, Бороденко (Грищенко, 46). Запасні: Татаренко, Сторчоус. Головний тренер: Дмитро Чирикал.

ЛСТМ: Горнік, Максимчук, Байбула, Олійник© (Махнюк, 60), Мосіюк, Герасимук, Мих.Жук (Кодлубай, 84), Бакуменко (Гаврилюк, 60), Мик.Жук (Філь, 87), Зайчук, Кабанов. Запасні: Перлов, Горщарук, Прощерук. Головний тренер: Тарас Кабанов.

  • 14:00; 11.06.2023. Кагарлик. Стадіон ФОК “Кагарличчина”. Поле 4; +20С
  • Суддя: Когут Олег (Тернопіль)
  • Попередження: Мачуленко, 45, Бакуменко, 45, Грищенко, 52, Байбула, 66
  • Вилучення: Мачуленко, 45 (повторне попередження), Байбула, 72 (повторне попередження)

Два голи перерви після першого виїзду давали Дружбі комфортну впевненість у загальному успіху, проте домашній матч-відповідь показав, що Луцьксантехмонтаж №536 налаштувався дати бій господарям і не здаватися до останніх хвилин. Перший тайм пройшов у наполегливій боротьбі й без голів. Хоча у Дружби здалеку з гри та стандарту пробивали Бандурін і Листопад, а з передачі Мачуленка Шевчук втратив нагоду відкрити рахунок – як і Доронін, який у ближньому бою програв дуель воротареві-голеадору Горніку.

Без голів, але не без карток. У кінцівці зустрічі Бакуменко врізався в Мачуленка, гравці двох команд поштовхалися й двох найактивніших попередили жовтими картками. Для вінгера Дружби ця картка була другою – за суперечку з арбітром і штовханину він достроково покинув поле. В більшості ЛСТМ встиг завдати одного небезпечного удару (Мих.Жук після скидки Махнюка в дотик пробив поруч зі стійкою).

Проте Дружба не дала слабину, Грищенко та Порохня перевіряли з різних позицій голкіпера, а коли Байбула не встиг за Порохнею й склади зрівнялися, біля воріт Горніка пішли гострі моменти. Практично кожен атакувальний гравець, а також флангові оборонці з їхніми далекими, швидкісними підключеннями брали участь у потенційно гольових атаках ‒ Грищенко, Порохня, Головко, А.Козлов. Розв’язка настала в компенсований час. Дедяєв сміливо пішов вперед із глибини лівого флангу, обстукався з Грищенком і вискочив прямо на воротаря, забивши чітким ударом ‒ це 1:0. Андрій відзначився другим голом у чемпіонаті.

Підсумовуючи загальну перемогу Дружби, відзначимо, що переможну комбінацію розіграли гравці, які вийшли на заміни. Річ у тім, що напередодні підопічні Чирикала здобули Кубок Київщини (завдяки голу Бороденка переграли кожанську Баварію – 1:0), отже, тренерський штаб провів вимушену й досить велику ротацію. Провідну команду столичної області може радувати глибина складу – навіть при оновленні для свіжості гравців, це не впливає негативно на результат.

Герой матчу – Андрій Дедяєв (Дружба)

В принципі заміни господарів спрацювали добре, а Дедяєв – взагалі найкращий футболіст цього поєдинку. Пожвавив гру, міг забивати раніше й приніс перемогу Дружбі й у другому чвертьфіналі.

Нафтовик (Охтирка) – Скала 1911 (Стрий) – 1:1 (перший тайм ‒ 0:0; перший матч ‒ 0:1)
Голи: Гончар, 59 – Мордас, 81

Нафтовик: Старченко, Лапін©, Покосенко (Васильєв, 54), Сосєдко, Хомич, Кісіль (Іщенко, 76), Гончар, Мигаль, Мряченко, Масло, Шаврін. Запасні: Бірюк, Міцай, Назаренко, Табачун. Тренер: Віталій Бала.

Скала 1911: Завгородній, Василинець, Петрик, Яната©, Цень, Близно, Мордас, Фомін, Дитко, Мазур (Солобчук, 46), Черепущак. Запасних не залишилося. Головний тренер: Микола Василишин.

  • 12:00; 11.06.2023. Суми. Стадіон “Авангард”. Поле 4 (шт.); +14С
  • Суддя: Михайлюк Артем (Житомир)
  • Попередження: Гончар, 66, Лапін, 73, Яната, 90, Василинець, 90+5

Перший матч виграла Скала 1911, але є нюанс: 1) виграла з мінімальним рахунком, 2) перед складним виїздом на Сумщину стрийська команда не змогла задіяти низку футболістів, так що приїхала з одним запасним – воротарем, який після пошкодження Мазура вимушено вийшов на заміну в поле.

Нафтовик з перших хвилин спробував швидко відіграти відставання в рахунку. Був супер-момент у Мряченка, який після ауту з правого флангу пробив вище воріт. Загалом, правий фланг охтирчан працював дуже здорово: там господарі заробили кілька стандартів, а аути від Хомича регулярно призводили до загострень. Відзначимо до перерви також небезпечну подачу Масла зі штрафного з того-таки правого краю (без завершення), а також момент після подачі Мряченка, коли вже Гончар у падінні направив м’яч трішки вище воріт.

А що ж Скала 1911? Згадується прорив Черепущака після помилки захисника, проте з ним до кінця дограв оборонець Сосєдко, вибивши м’яча навіть без удару лідера бомбардирських перегонів. Звісно, що моментів у гостей було поменше, ніж у господарів, які дуже хотіли відіграти дефіцит в один гол. Відразу ж після перерви Нафтовик знову помчав вперед, і після подачі з правого флангу подвійний момент виник у Мряченка та Кісіля. У всій красі себе тут проявив досвідчений  Завгородній: він справився з двома поспіль ударами в площину воріт, перший із них – впритул. Ще через кілька хвилин уже захисник Яната прийняв на себе влучний удар лідера атак «нафтовиків» Шавріна.

Гол, який відбувся якраз під завершення години матчу, став логічним завершенням цієї активності. Масло подав кутовий так, що відразу кілька гравців намагалися пробити. Останнім торкнувся м’яча Гончар – 1:0. Роман відзначився першим голом у чемпіонаті. Ось тут би охтирчанам закріпити перевагу, тим більше, суперники нервували, помилялися. Чого варта перепасовка воротаря та захисника Янати, коли Мигаль опинився прямо перед порожніми воротами й Завгородньому довелося руками кидатися прямо під ноги, щоб відвернути очевидний гол.

Але кінцівка була за стриянами, й вони відігралися дивовижним – але не нелогічним! – чином. Масло збив Мордаса на лівому фланзі захисту Нафтовика, й до м’яча підійшов Яната. Капітан гостей далеко не вперше виконував стандарти – він і сам пробивав, і подавав небезпечно. Цього разу після його підступного навісу Мордас зблизька переправив м’яча в ворота, хоча голкіпер лишався на лінії та не грав на виході ‒ 1:1. Богдан вперше забив у цьому чемпіонаті.

Останні хвилини пройшли в штурмових атаках, голкіпери (в тому числі й охтирський) мали роботу й навіть вибігали за межі карного майданчика. Проте рахунок більше не змінювався. Це влаштувало стриян.

Герой матчу – Денис Завгородній (Скала 1911)

Не без помилок, але виручив свою команду й допоміг їй досягти стратегічно прохідної виїзної нічиєї.

Агрон (Великогаївська ОТГ) – Штурм (Іванків) – 1:1 (перший тайм ‒ 0:0; перший матч ‒ 0:1)
Голи: Білик, 77 – Рубльов, 56 (пен.)

Агрон: Рогаль, Соколовський, Стриєшин, Ковалик©, Скакун, Кохман, Червонецький, Луцик (Софінський, 87), Білик, Гром’як, Процик (Мельник, 80). Запасні: Мазур, Олексюк, Пришнівський, Семенець, Капелян. Головний тренер: Сергій Богородіченко.

Штурм: Міхєєв, Нестеренко, Іщенко, Ічанський, Счастливцев (Мохначук, 46), Петренко, Волков (Сахно, 90+1), Шевчук© (Любко, 63), Старгородський (Осадчий, 63), Березка (Сіренко, 71), Рубльов (Сікорський, 63). Запасний: Погорілий. Головний тренер: Володимир Бондаренко.

  • 12:00; 10.06.2023. Великі Гаї. Стадіон “Центральний”. Поле 3; +22С
  • Суддя: Запрутняк Вадим (Вінниця)
  • Попередження: Скакун, 58, Мохначук, 85

Мінімальна перевага віце-чемпіонів Київщини після першого фінального матчу залишала в цьому протистоянні суттєву інтригу. Єдине, зважаючи на щільний графік у цьому році Штурм вкотре вдався до ротації – не можна сказати, що вона ослабила чи посилила команду (в складі іванківців ‒ колишні гравці збірної, Шахтаря, Карпат, Таврії). Проте це все-таки зміни, які порушують певні зв’язки, вносять якісь коригування до формату середньої лінії чи групи атаки.

Агрон, як і належить господарю поля, старався швидше нівелювати відставання в рахунку. Були моменти, коли великогаївцям вдавалися швидкі чи тривалі комбінації, проте по-справжньому перевірити Міхєєва довго не вдавалося. Натомість, Штурм один зі своїх моментів цілком мав реалізувати ще до перерви. Активний Березка висунувся на передачу й струсонув каркасом воріт.

Що не вийшло в першому таймі, вдалося в другому. Тепер Березка стартував на перший м’яч від воротаря, просувався через правий фланг вздовж лінії карного майданчика, коли лівий захисник Агрону Скакун намагався його зупинити. Він пішов ногою відбирати, і Березка завалився на газон. Арбітр зафіксував тут порушення та призначив пенальті, який напрочуд впевнено реалізував Рубльов. Тоді як воротар кинувся вправо від себе, Богдан підняв м’яча в протилежний кут ‒ 0:1. Це його другий гол при двох асистах у поточному чемпіонаті.

До честі господарів, вони зробили все, щоб врятувати цей матч і протистояння в цілому. Зрівняти рахунок їм допоміг аут на правому фланзі, який несподівано швидко ввів Процик (це добряче дезорієнтувало захист Штурму). Далі Скакун з глибини поля дав довгий пас на хід Червонецькому, той вискочив на воротаря й прокинув м’яча на дальню стійку, де Білик фактично забивав у порожні ворота ‒ 1:1. Валентин забив свій четвертий м’яч у цьому чемпіонаті.

Ендшпіль Агрон провів у штурмових атак, але Штурм на цей приступ взяти не вдалося. Апогей матчу – пізній штрафний у виконанні Червонецького, проте в метушні нікому підправити м’яча в сітку не вдалося. З мінімальною перевагою, проте представник Київщини проходить у півфінал чемпіонату України. В Агрону є спортивні перспективи – команда раніше не пробивалася в плей-офф, але ми бачимо, що вона гідно виглядала на такому рівні.

Герой матчу – Дмитро Березка (Штурм)

Іванківська команда – досить вікова, 20-річний Березка тут – як син полку. Тому на своїй швидкості, наполегливості він досить активно відіграв на Тернопільщині. Міг забивати сам, заробив важливий пенальті.

Колос (Полонне) – Олімпія (Савинці) – 4:2 (перший тайм ‒ 2:0; перший матч ‒ 0:2)
Голи: Куліш, 5, 12, Костенко, 66, Нікітчук, 74 – Насібулін, 50, Кунєв, 85

Колос: Дворник, Наумець, Жданов©, Носарєв (Наконечний, 90+2), Луцюк (Семенюк, 85), Цибульник, Кошка, Костенко, Коляда (Морозов, 82), Скоцький, Куліш (Нікітчук, 61). Запасні: Коцюбинський, Брицький, Попадюк. Головний тренер: Сергій Бадрак.

Олімпія: Шварц, Бірюк, Пономаренко (Кунєв, 77), Богомаз©, Ковтун, Почернін, Алєксєєнко (Бурляй, 46), Павлик (Кірпіченко, 77), Насібулін (Фабунмі, 74), Євтушенко, Солоп (Момот, 86). Запасний: Васецький. Тренер: Олександр Безуглий.

  • 12:00; 10.06.2023. Полонне. Стадіон “Полонь”. Поле 3; +26С
  • Суддя: Липко Мирослав (Івано-Франківськ)
  • Попередження: Луцюк, 19, Алєксєєнко, 21, Цибульник, 45, Почернін, 45, Євтушенко, 77, Бурляй, 78, Кунєв, 85, Кірпіченко, 90
  • Вилучення: Кунєв, 90+4 (повторне попередження)

Завдання, яке стояло перед командою з Хмельниччини, передбачало якомога швидше відіграти два голи дефіциту. З цієї точки зору підопічні Бадрака блискуче справилися з цією місією – вже в дебюті переваги Олімпії ніби й не бувало. Спершу після пересічного ауту Скоцький здорово розвернувся в центрі поля й закинув м’яча на хід Кулішу, а Павло в дотик правою ногою перекинув голкіпера ‒ 1:0 на 5-й хвилині. Далі після ще одного ауту м’яч було переведено справа наліво, після подачі Луцюка вкрай невдало кіксанув м’яча захисник і Павло Куліш тепер уже лівою ногою пробив повз Шварца ‒ 2:0 на 12-й хвилині. До цього 25-річний нападник у поточній першості не забивав.

Подвійний удар не позбавив рівноваги гостей. Невдовзі після перерви Луцюк на чужій половині поля збив з ніг савинчанина Павлика. Почернін з Богомазом розіграли стандарт, і на довгу передачу стартував Насібулін. Прокинувши м’яча собі на хід головою, Владислав елегантно прокинув Дворника на куті воротарського майданчика ‒ 2:1. Це перший гол досвідченого екс-півзахисника СК Полтава, Зірки та ФК Маріуполь у поточному чемпіонаті. Тепер уже Олімпія знову мала стратегічну перевагу.

Колос великі сили кинув вперед. Луцюк підбивав м’яча, на який рукою наразився суперник – Бурляй. Призначений штрафний з лівого флангу виконував Коляда. Носарєв у стрибку підкоригував подачу на Костенка, і Кирило з гострого кута забив у ворота ‒ 3:1. На куражі господарі невдовзі провели ще один гол. Здорово в глибині відпрацював Костенко, відібравши м’яча та підключивши праворуч Скоцького, подачу Богдана не перервав оборонець на дальній стійці, зате Нікітчук у падінні лівою закрив цю подачу ‒ 4:1. Валерій забив вдруге в сезоні (як і Куліш, він є зимовим новачком).

Здавалося, загальна перемога в руках полончан, але всього одного гола з урахуванням виїзних не вистачало Олімпії. Коли чергова атака Колоса захлинулася, Олімпія побігла в контру. На правому фланзі просунувся Євтушенко та навісив, а Кунєв головою відправив м’яча в сітку ‒ 4:2. Роман, можна сказати, обпік м’ячем перчатки голкіперу. Це четвертий гол екс-нападника Кременя та Ворскли після повернення в Олімпію. Саме цей пізній влучний удар і вивів команду з Савинців у чвертьфінал завдяки двом виїзним голам.

Герой матчу – Роман Кунєв (Олімпія)

Менш як через десять хвилин після виходу на заміну забив м’яч, який вивів Олімпію в ¼ фіналу.

https://www.youtube.com/watch?v=etH6ZWkhza4

Показники по ААФУ загалом

Найкращі бомбардири:

Гравець Команда Голи Пен.
Черепущак Юрій Скала 1911 (Стрий) 8  
Процик Назар Агрон (Великогаївська ОТГ) 7  
Скоцький Богдан Колос (Полонне) 7  
Кабанов Тарас Луцьксантехмонтаж №536 (Луцьк) 7 (1)
Шаврін Вадим Нафтовик (Охтирка) 7 (3)
Волков Данило Скала 1911 (Стрий) 6  
Мальський Руслан ФК Куликів 6 (3)
Васильченко Олександр Нафтовик (Охтирка) 5  
Теймуров Фарман Атлет (Київ) 5  
Фомін Микита Скала 1911 (Стрий) 5  

Найкращі асистенти:

Гравець Команда Паси
Мальський Руслан ФК Куликів 5
Скакун Андрій Агрон (Великогаївська ОТГ) 5
Гемега Віталій Факел (Липовець) 4
Жадан Олександр Зірка (Кропивницький) 4
Мацієвський Максим ФК Куликів 4
Недоля Артем Дружба (Мирівка) 4
Поручинський Ігор *** Скала 1911 *** 4
Черепущак Юрій Скала 1911 (Стрий) 4

Найефективніші гол+пас:

Гравець Команда Гол+Пас Голи Паси
Черепущак Юрій Скала 1911 (Стрий) 12 8 4
Мальський Руслан ФК Куликів 11 6 5
Кабанов Тарас Луцьксантехмонтаж №536 (Луцьк) 10 7 3
Процик Назар Агрон (Великогаївська ОТГ) 8 7 1
Волков Данило Скала 1911 (Стрий) 8 6 2
Мацієвський Максим ФК Куликів 8 4 4
Скоцький Богдан Колос (Полонне) 7 7 0
Шаврін Вадим Нафтовик (Охтирка) 7 7 0
Васильченко Олександр Нафтовик (Охтирка) 7 5 2
Фомін Микита Скала 1911 (Стрий) 7 5 2
Коляда Микола Колос (Полонне) 7 4 3

* * *

Всі підрахунки – Артур Валерко, SportArena.com