Новини :: Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ

Атлет (Київ): 7 місце Групи 2 перед весняною частиною сезону

Атлет (Київ): 7 місце Групи 2 перед весняною частиною сезону

«Раніше недобирали гравців для старту, тепер буде вибір»: наставник Атлету, звідки вийшли Кучер, Андрієвський і Твердохліб

На «УФ» – незвичайні історії учасників чемпіонату України з футболу серед аматорів 2023/24. Сьогодні – розповідь про дорослу клубну команду столичної ДЮСШ із знаменитими вихованцями.

Артур Валерко

Більшість клубів використовують роботу ДЮСШ, але мало яка школа підготовки має сили/бажання/кошти спробувати награти власних вихованців у дорослих змаганнях. Столичний Атлет – якраз рідкісний виняток. Серед вихованців цієї ДЮСШ – Олександр Кучер (захисник Шахтаря та збірної України), Андрій Пилявський (захисник/півзахисник Зорі та збірної України), півзахисники Олександр Андрієвський (Динамо), Богдан Леднєв (Динамо та Зоря), Єгор Твердохліб (ФК Минай, Кривбас). А нове покоління атлетівців ось уже шостий сезон поспіль грає на всеукраїнському рівні. 

Тож головний тренер ФК Атлет (Київ) в інтерв’ю сайту «Український футбол» представив свою команду й розповів про:

  • те, як почувається команда на сьомому місці та за що боротиметься навесні
  • зміни в складі – очікувані та несподівані
  • участь у турнірах легенд – Макарова та Мунтяна
  • найуспішніші та найневдаліші матчі
  • перспективи здобуття профі-статусу

«Двох гравців відпустили в клуб УПЛ, на п’ять втрат – у нас п’ять придбань»

– Передовсім, давайте про зимовий антракт. Де його проводив Атлет і як?

– У січні-лютому взяли участь у Меморіалі Макарова – посіли третє місце в своїй групі, із чотирьох матчів виграли один при двох поразках.

Довідка «УФ»: матчі Атлета на Меморіалі Макарова-2024

27 січня. Мрія (Гостомель) – Атлет (Київ) – 1:5; 28 січня. Колос-U19 – Атлет (Київ) – 1:1; 31 січня. Атлет (Київ) – Денгофф (Денихівка) – 3:4; 2 лютого. Атлет (Київ) – Ніка-U19 (Київ) – 1:3.

Зараз стартували на Кубку Володимира Мунтяна. Перший матч уже відбувся: Атлет – Олімпійський коледж ім.Піддубного – 4:1. Надалі зіграємо з Аяксом і Арсеналом. Тут, звісно, суперники дещо слабкіші, але це корисна ігрова практика в місяць відновлення змагань.

Також між цими турнірами зіграли спаринг із учасником Другої ліги – ФК Кудрівка (виграли 4:2).

– Наскільки зміниться Атлет порівняно з 2023 роком?

– Нашу команду покинули воротар Денис Палій і півзахисник Володимир Чернецький (Металіст 1925 U-19), Едуард Тарасов, який міг зіграти захисника чи півзахисника (СК Вільхівці). Півзахисник Костянтин Козачок завершив виступи ще під час осінньої частини сезону. Пішов у іншу команду, але так і не знайшов її собі інший гравець середньої лінії – Владислав Лукашук. Ще раніше в ФК Олександрія U-19 перейшли півзахисники Денис Бредельов і Владислав Шаповалов.

– Як мінімум, Тарасов і Козачок раніше регулярно грали за Атлет на всеукраїнському рівні. Чи компенсували ці втрати?

– Ми запросили чимало новачків. Це воротар Владислав Кіяшко (Стальпрофіль, Буча), захисник Тверезенко (Росава, Степанці), Назар Гаркуша із Сокола (Михайлівка-Рубежівка), який може зіграти в обороні та середині поля, а також півзахисник Сергій Степанов (Богун, Броди). Щодо п’ятого новачка визначаємося, хто саме це буде. Вважаємо, що ми не просто компенсували втрати, а й підсилилися, тому що можливості цих хлопців знаємо й сподіваємося на їхню допомогу навесні. 

Атлет (Київ): 7 місце Групи 2 перед весняною частиною сезону

Дмитро Мурашенко, фото: ФК Атлет

– Ваша команда зимує сьомою в Групі 2, відстаючи на 9 очок від прохідного третього місця. За таких обставин ще можна боротися за вихід у плей-офф?

– Ніхто не знімав такого завдання з нашої молодої команди. Звісно, ми розуміємо важкість турнірної ситуації та переваги конкурентів, які можуть собі дозволити запрошувати досвідчених новачків із досвідом виступів у Прем’єр-Лізі та за збірні. Проте ми вчимо наших хлопців грати на перемогу в кожному матчі та боротися до фінального свистка. 

«Ще не знаю, чи повернемо основного нападника з оборони»

– Іноді ця філософія допомагає: наприклад, ваша команда знову переграла Олімпію, яка цього сезону є лідером, а також до останніх секунд боролася за очки з Титаном і Штурмом. Оці матчі й назвете найкращими для своєї команди?

– Ми гру оцінюємо не просто за результатом, а й за якістю. Тож, наприклад, виїзна перемога 5:2 над Зіркою залишила питання – десь було везіння на нашій стороні, а так мали місце нюанси в захисті та надійності гри. А ось програні матчі з одеситами та іванківцями справді показали, що хлопці можуть боротися зі значно досвідченішими суперниками. Те саме скажемо про гру з Олімпією, яку ми змогли переграти, як і в попередніх сезонах. У цих матчах у наших хлопців виходило грати на своїх сильних сторонах.

– А от іншій напрочуд молодій команді програли: що не вийшло в Кривому Розі з Пенуелом?

– Це один із матчів, які треба забути. Дійсно, виїзд не вдався: мали місце свої нюанси, підійшли не без втрат, свої моменти не реалізували, випад суперників перед перервою пропустили – той самий «гол у роздягальню», про який часто говорять фахівці. Так буває з молодими командами – викласти всі сили з досвідченими суперниками, де є відомі гравці, а потім дещо або недооцінити, або «перегоріти», з командами свого віку чи сили.

– Чого не вистачало Атлету, щоб бути, скажімо, на четвертому місці, як минулого сезону на час зимового антракту?

– Тут багато причин. По-перше, ми не добрали деяких очок. Із тими ж фаворитами – в один гол програли Титану та Штурму, внічию зіграли з Нафтовиком і Авангардом, де спершу вели в рахунку. Цих очок дістати – і місце було б іншим. 

Але навіть не це найголовніше. Восени у нас інколи не набиралося й 11 гравців, яких називають «бойовими одиницями». Ми стартовий склад десь добирали із зовсім юних і малодосвідчених хлопців, яким би ще з лавки запасних повчитися у старших. Натомість, зараз у нас буде 15-16 гравців однакового рівня. Тому я й кажу, що ми маємо певні сподівання на весняну частину, навіть якщо враховувати, скільки очок втратили восени. 

Атлет (Київ): 7 місце Групи 2 перед весняною частиною сезону

Гравці Атлету, фото: ФК Атлет

– Тривалий час ви мали проблеми з захистом, навіть переводили туди вінгерів на фланги і чистого нападника в центр. Наразі серед новачків бачимо відразу кількох гравців, спроможних зіграти в обороні. Липовий повернеться в форварди?

– Важко сказати ось прямо зараз. Не було в нас у захисті запасу, підстраховки. Ми залишалися залежними від стану провідних гравців, хтось випадав – і це геть ставало проблемою. Що ж стосується Липового, то, якщо чесно, в захисті він добре себе знайшов. Гру читає, є культура пасу. Тому навіть не знаю, від нього – форми, прогресу, бажання – залежатиме, чи повернеться в атаку. 

– Ваш клуб виховав чимало зірок футболу. Щоб підписувати зі своїми вихованцями професіональні контракти, треба здобувати право на участь у Другій лізі. З приходом на пост президента власного вихованця, айтівця Олексія Лихочаса, здавалося, ви зробите крок у сторону підсилення інфраструктури, фінансів, виходу на новий рівень. Але зараз не чуємо, щоб Атлет подавав заявку на атестацію, вірно?

– Ні, ми зараз не подавали. У нас у Києві, особливо на нашому лівобережному масиві, не все в порядку з інфраструктурою. Стадіони або давно не реконструйовані, або тісні – як наш, де просто нікуди особливо посунутися під час реконструкції. До війни ми дуже сподівалися на реконструкцію стадіону в Парку партизанської слави, де ми раніше займалися й проводили дитячі матчі (і не тільки ми – й інші ДЮСШ також). Але щось там у них не зрослося, словом, роботи не доведені до кінця. 

Орендувати чужу інфраструктуру вважаємо неправильним, та й не по кишені це клубу, який працює в сегменті дитячого футболу. Тому поки що плани щодо Другої ліги тримаємо на столі, але не форсуємо. В цьому нема вини самого клубу, навпаки – ми вдячні президенту за підтримку, за введення невеличких преміальних для гравців-аматорів. Але проблема в цілому в столиці полягає в тому, що багато ДЮСШ відчувають нестачу інфраструктури, не мають, де проводити тренування в усіх дитячих групах. Тому поки так.

Атлет (Київ): 7 місце Групи 2 перед весняною частиною сезонуАтлет (Київ)

  • Рік заснування: 2006 (доросла команда; ДЮСШ бере свій початок із 1970 року як Дружба)
  • Кольори клубу: жовто-чорні
  • Стадіон: ДЮСШ «Атлет» (вміщує 300 глядачів)
  • Керівництво та тренерський штаб 

Президент: Лихочас Олексій Андрійович

Головний тренер: Мурашенко Дмитро Костянтинович

Тренери: Гринчук Роман Миколайович, Боровик Дмитро Олегович

Спортивний директор: Кушнірук Олександр Андрійович

  • Досягнення

Срібний призер чемпіонату Києва (Вища ліга) 2008, 2018, 2019 та 2021 років, бронзовий призер 2011, 2014 та 2022 років.

Срібний призер молодіжної першості Києва U-21 2021 року, бронзовий – 2022 року.

Переможець першості Києва (Перша ліга) 2007 року, срібний призер 2006 та 2013 років.

Володар Кубку В.Ф.Мунтяна 2008, 2010, 2011 та 2021 років.

  • ФК Атлет на всеукраїнському рівні:

Атлет (Київ): 7 місце Групи 2 перед весняною частиною сезону

* ‒ на момент зупинки сезону 2021/22 через початок повномасштабних військових дій.