Новини :: Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ

ФАПФ (Івано-Франківськ): 11 місце Групи 1 перед весняною частиною сезону

ФАПФ (Івано-Франківськ): 11 місце Групи 1 перед весняною частиною сезону

ФАПФ (Івано-Франківськ): «З 2022 року втратили половину вихованців. Але йдемо в Другу лігу – і це тільки перший етап»

Артур Валерко

На «УФ» – незвичайні історії учасників чемпіонату України з футболу серед аматорів 2023/24. Сьогодні – розповідь про ФАПФ (Івано-Франківськ) – новий клуб, який зосередиться на підготовці талановитої молоді та прагне перейти в Другу лігу.

Більшість учасників чемпіонату України з футболу серед аматорів у сезоні 2023/24 – новачки. Проте мало хто ставить собі на меті роботу з молодими футболістами. І точно вже одиниці при такому принципі комплектації готові одночасно добиватися дебюту в Другій лізі. А от ФАПФ обрав саме таку дорогу.  

Тож почесний президент ФАПФ (Івано-Франківськ) Олександр Бубен і головний тренер Ярослав Матвіїв в інтерв’ю сайту «Український футбол» представили свою команду й розповіли про:

  • зв’язок ФАПФ із футзалом
  • польських радників і чим вони допомогли
  • суттєві зміни в стартовому складі
  • плани від Другої ліги до міжнародного рівня
  • другого наймолодшого тренера в турнірі

«Все починалося у нас із футзалу»

У першій частині інтерв’ю на нашій питання відповів почесний президент ФАПФ (Івано-Франківськ) Олександр Бубен, який відомий в Україні не лише завдяки багаторічній діяльності в вітчизняній енергетиці, а й плідній роботі в якості президента футзального клубу НФК Ураган (Івано-Франківськ).

– Олександре Олександровичу, як з'явилася ідея заснувати футбольний клуб ФАПФ і коли це було зроблено?

– Тут потрібно подивитися трохи в історію заснування народного футбольного клубу Ураган. Його ми заснували ще в 2002 році з метою розвитку футзального напрямку, адже на той час в Україні цей вид спорту досить стрімко розвивався. І от від того часу Ураган функціонує, неодноразовий чемпіон України, вигравав Кубки України, Суперкубки та Кубок Ліги, неодноразово брав участь у футзальній Лізі чемпіонів. 

Наразі Ураган має свою Професійну клубну команду, яка виступає в Екстра-Лізі, та власну футзальну школу з дітками від U-14 до дублю. Ще в 2010 році ми виступили з ініціативою, щоб проводити футзальний шкільний турнір. Задіяли міську та обласну владу. Проводили регіональні змагання, найкращі команди грали в обласному центрі в фіналі Шкільної Ліги Чемпіонів, виходили потім на загальноукраїнські змагання. Загалом, до 3200 школярів було задіяно на Івано-Франківщині. 

І от під час проведення цього турніру 

ми звернули увагу, що більшість батьків і дітей хочуть реалізувати себе в великому футболі. Найталановитіші йдуть туди. 

Тож, вдало розвинувши  професійний футзальний клуб, ми десь із 2014-15 років почали набирати зрозумілих обрисів щодо ідеї створити футбольний клуб. Спершу ми заснували таку структуру, як Футбольна академія Ураган, де ми практикували футбол і давали дітям також і футзальні навички. 

А вже в 2018 році ми провели аудит інфраструктури й приступили до розробки методології роботи з дітками від U-5 до U-12 включно, що стало основою нашої роботи. Для нас методологію розробила польська спортивна маркетингова агенція EM SPORT, яка має певний досвід консалтингу розвитку футбольних академій. У співпраці з поляками ми провели великі заходи – «кемпи», «інтенсиви», тобто навчально-тренувальні табори, де діти могли вдосконалювати свої футбольні скілли та здобувати досвід командної роботи.

Олександр Бубен. Фото: ФАПФ

– В Івано-Франківську вже є свій професіональний футбольний клуб. Співпраця з ним входила в плани?

– Влітку 2020 року ми досягли згоди з мерію нашого міста, командою рідного краю – МФК Прикарпаття, з Технічним університетом нафти та газу, з благодійним фондом «Футбольні таланти» та НФК Ураган, від якого ми виступали, про створення футбольної академії з назвою Футбольна академія Прикарпаття (Івано-Франківськ). У меморандумі передбачалося, що ця академія в майбутньому стане частиною професіонального МФК Прикарпаття. Тобто, ми займалися з дітьми молодшого віку до U-17 чи U-19, а представники професіонального клубу розвивали першу команду та дубль. 

Але так вийшло, що два роки наших спілкувань, взаємодії та співпраці не дали тих результатів, яких очікували МФК Прикарпаття і ми. Після певних перемовин ми зрозуміли, що ставку на молодь у найближчі сезони МФК Прикарпаття не буде робити. Ключовим суб’єктом, з яким вони співпрацюють, є СДЮШОР Прикарпаття. А наша створена академія якимось чином випадає із цієї співпраці. 

Тоді було прийнято рішення, що треба добудовувати свою професійну піраміду – власну команду U-19, яка з часом гратиме в професіональній Другій лізі. В рік початку повномасштабного вторгнення ми заявили команду U19 в лігу Б чемпіонату області, а в сезоні 2023/24 команда грає в Лізі А Області і в Чемпіонаті України серед аматорів. Так би мовити, граємо на два фронти. Академія ФАПФ представлена командами U14,15,16,17 в Еліт Лізі ДЮФЛУ а діти до U13 грають в обласних змаганнях, ще під брендом Академія Ураган.  

– Навіщо вам це було потрібно?

– Щоб, з однієї сторони, наші юні вихованці бачили, яким чином вони будуть реалізовуватися в професіональному футболі , а з іншого боку – ми могли захистити свої інвестиції в підготовку гравців. Адже саме професіональний клуб має можливість підписувати професійні контракти та договори на підготовку, зберігаючи таким чином права на власних вихованців і компенсацію за інвестовані в них час і зусилля.

«З повномасштабним вторгненням від 2022 року ми втратили більше половини дітей»

– Що означає абревіатура назви та як доречно називати клуб?

– Футбольна Академія Прикарпаття Франківськ (Івано-Франківськ) – скорочена абревіатура ФАПФ. Зважаючи на те, що ми пішли своїм шляхом, ми на перехідний період називаємося суто ФАПФ. 

– Скільки дітей навчаються в різних вікових категоріях, які тренери з ними працюють?

– У наших двох академіях займається біля 350 дітей (в молодшій академії, Урагані – біля 240 дітей, із них 13 – дівчаток, в старшій, ФАПФ – біля 100 юнаків). У нас досить непогана інфраструктура – штучні поля, менші майданчики для діток, майданчики з покриттям. Маємо доступ до трав’яних полів. 

З повномасштабним вторгненням від 2022 року ми втратили більше половини дітей, які мігрували або в інші регіони, або за кордон. Була й помітна міграція тренерів, але на сьогодні в нас працюють 15 тренерів, зазвичай колишні футболісти із відповідними тренерськими ліцензіями, а також дієтолог, психолог, лікарі, фізіотерапевт. Ми цей штат із отриманням професійної ліцензії ще збільшимо до оптимальної кількості.

Тож у майбутнє дивимося впевнено та сміливо, тим більше, маємо подальші плани щодо подальшої розбудови власної академічної інфраструктури. 

Фото: ФАПФ

– Які завдання стоять перед першою клубною командою на весняну частину сезону?

– Ми заявилися на чемпіонат області та чемпіонат України серед аматорів відповідно до тих вимог, які є, щоб вступити в процес атестації задля права участі в Другій лізі ПФЛ. Тож глобально – завданням є підготувати і клуб, і команду до здобуття професіонального статусу та переходу на вищий рівень. А щодо поточного сезону…

В літньо-осінній частині сезону ми виступили не так вдало, на нашу думку, результат не відповідав змісту нашої гри, тим більше, грати одним складом відразу в двох дорослих турнірах, практично без тренувального підготовчого процесу, виявилось дуже складно фізично і емоційно, тому такий турнірний результат. Тим не менш, ми зараз оновили тренерський штаб. Провели непоганий підбір новачків, яких дозаявимо на друге коло. І це буде вже «кістяк» команди, яка буде заявлена  на Другу професіональну лігу. Звісно, ми ще передивимося нашу нинішню обойму – зараз це біля 22 гравців, як вони пройдуть другу частину сезону. Подивимося, як вони себе покажуть, щоб претендувати на професійні контракти, можливість проявити себе в складі команди Другої ліги. Потім, влітку, будуть ще трансфери. Тому, користуючись нагодою, давайте про себе знати – і, можливо, з’явиться шанс спільно розбудувати успішну професійну кар’єру. Нам  треба буде посилення і в склад, у штаб.

Гучних завдань ми не ставимо, проте результат команди має відповідати змісту гри і поступовому розвитку  клубу, прагненню розвивати майстерність футболістів і рівень колективу в цілому. Тож друге коло ми витратимо на те, щоб визначити коло гравців, які зможуть допомогти нам у ПФЛ. 

«Розраховуємо в кінці травня отримати друголігову ліцензію. Щоправда, вже з оновленим брендом»

– Повідомлялося, що ФАПФ прагне в Другу лігу. Розкажіть, як триває процес атестації.

– Ми подалися на атестацію від ФАПФ і розраховуємо, що в кінці травня отримаємо друголігову ліцензію. Щоправда, вже з оновленим брендом і новою формою ведення господарської діяльності, по на сьогодні ФАПФ – це громадська спілка, а за правилами професійний клуб має бути, як мінімум, ТзОВ. 

Для себе ми зробили вибір. Новий ФК зареєстрований. Залишилося зробити цю трансформацію з ФАПФ до нового бренду. Над цим працюємо, залучені найкращі розробники брендів – компанія «BRENDARI», та маркетингова агенція  «APROSTIR». Тож до кінця весни вийдемо вже з новою комунікацією з оновленим брендом.

– Що відомо про стадіон – місце проведення домашніх матчів?

– Ще восени фахівці з УАФ з відповідних комітетів провели інспекцію наших стадіонів. Перш за все, стадіону наших партнерів – ІФТУНГ. Там були певні зауваження з газоном. За цей час ми зробили реконструкцію дренажної системи, інсталювали табло, а вже  навесні відновимо якісний газон і будемо підтримувати за спільною домовленістю цю арену в нормальній придатності для Другої та, з часом, можливо, Першої ліги. 

Стосовно другого нашого стадіону, Академічної Арени, ми маємо там повнорозмірне штучне поле, яке постійно експлуатується як нашими клубними командами, так і тими командами, які приїжджають на Івано-Франківщину для проведення турнірів і товариських матчів. Там є теж певні зауваження щодо вимог для проведення матчів Другої ліги, проте вже зараз ми сподіваємося на реалізацію проекту зведення трибун на 500 глядачів і адмінприміщення, які потрібні для турнірів такого рівня. 

Також ми маємо на орендних засадах доступ до «Хет-трик Арени» поруч із головним стадіоном нашого міста. В кілометрі від нашої локації Академічної Арени маємо зелене тренувальне поле, яке приведемо до ладу для підготовча-тренувальних процесів. Неподалік нашої академії маємо дозвіл на зведення мінімум одного натурального поля для потреб академії. 

– Яка філософія комплектації складу команди та загальні засади розвитку клубу?

– У нас є своя візія клубу: в середній перспективі, на першому етапі від 5 до 10 років, ми повинні виконати два завдання. 

Перше – вивести нашу академію на панівні ролі: в радіусі 150 км від Івано-Франківська, щоб вона була найкращою для реалізації талантів нашого регіону та сусідніх областей. Щоб був швидкий кар’єрний ліфт від юнацьких змагань до професіонального футболу. Тому велика увага буде приділятися інфраструктурі, скаутингу, розвитку тренерів і прогресу наших Академічних груп та U-19. 

Друге – формування сильної та конкурентоспроможної головної клубної команди, яка збільшила б відсоток переходу юних вихованців на професіональний рівень, могла б розвивати таланти гравців до рівня, коли вони будуть цікаві збірним, учасникам міжнародних змагань із зарубіжних ліг. 

Тож загалом ФАПФ – це проект сучасного футбольного клубу, бізнес-модель якого – експортно-орієнтована робота з талантами та розвиток клубу до самоокупності й виходу на високий рівень.

Отже, основна кількість гравців у нас буде до 23 років. Якщо до цього віку вихованці не досягли рівня цікавих молодих гравців-професіоналів, значить, у нас проблема з нашою ідеєю, бізнес-моделлю. Ми не збираємося затримувати гравців, а навпаки – давати їм розвиватися, в подальшому будувати свою успішну професійну кар’єру на якісно новому рівні. Звісно, з урахуванням наших інтересів у плані компенсації за підготовку та трансферної вартості футболістів. 

Задля цього будемо розвивати співпрацю зі скаутинговими компаніями, клубами-партнерами. З часом, після дебюту серед професіоналів, ми хочемо вирости далі – в Першу лігу. І тоді вже настане другий етап: пошук додаткових інвесторів, щоб у перспективі 10+ років боротися за медалі в УПЛ , єврокубки та побачити наших вихованців у найпрестижніших клубах світу та зі збірною України – на чемпіонатах світу та Європи. 

ФАПФ (Івано-Франківськ): 11 місце Групи 1 перед весняною частиною сезону

«У квітні виповниться шість років, як я почав тренерську роботу»

Другу частину інтерв’ю ми присвятили бесіді з новою в клубі ФАПФ (Івано-Франківськ) людиною – на наші питання відповів головний тренер Ярослав Матвіїв.

– Ярославе Степановичу, ви є вихованцем столичного футболу, виступали на професіональному рівні за такі клуби, як Десна (Чернігів), Діназ (Вишгород), Буковина (Чернівці), ФК Львів і ФК Калуш. Розкажіть, як починалася ваша тренерська робота. Де встигли попрацювати, перш ніж прийняти ФАПФ? 

– У квітні виповниться шість років, як я почав тренерську роботу. Спершу в КДЮСШ Ніка (Київ) я вів молодші вікові групи, потім почав працювати помічником головного тренера команди U-19. 

– Ви є представником футбольної династії, причому ваш батько, знаний вітчизняний півзахисник і нападник 90-х Степан Матвіїв, походить саме з Західної України, зокрема, пограв за івано-франківське Прикарпаття. Мали якісь зв’язки на малій батьківщині тата? 

– Часто чомусь про це запитують, але ні – ФАПФ не має стосунку до Прикарпаття, а запрошував мене мій особистий футбольний знайомий. Тож батько не мав жодного стосунку до мого переходу.

Ярослав Матвіїв. Фото: ФАПФ

– З чим у вас асоціюється ця область?

– Я сам грав тут за ФК Калуш. Згадую ці часи з ностальгією – ми починали з аматорів, а в підсумку вийшли в лідери Другої ліги, трималися в трійці. Область мені завжди подобалася – тут достатньо талантів, у хлопців горять очі бажанням проявити себе в футболі. Важливо, що з’являються такі клуби, як ФАПФ, де буде створено умови для цього.

– А як ФАПФ з’явився в вашому житті?

– Запросив мене один футбольний знайомий: пояснив, що є дуже цікавий проект із перспективами, далі була зустріч із керівництвом клубу. Загалом перемовини тривали півроку. І в кінці 2023 року я взявся за цю роботу. Мені подобається, по-перше, цілеспрямованість і амбітність людей, зібраних у цьому клубі, а по-друге – масштабність задуму. Те, як задумується цей клуб, як він розвивається, дає надію, що в майбутньому вдасться зробити дуже хорошу справу для всього українського футболу.

«У нас на перегляді побували молоді гравці зі школою Ворскли, Колоса, Кривбасу, ЛНЗ і деяких інших клубів Прем’єр-Ліги»

– Наскільки великими будуть зміни в першій клубній команді ФАПФ?

– Зміниться досить багато. Наприклад, ми вже зараз доукомплектувалися кількома новачками. Захисник Костянтин Школьний грав раніше за першоліговий Діназ, у півзахисника Тараса Бойка є значний досвід виступів за Прикарпаття, яке грало в Другій і тепер грає в Першій лізі. 

У нас на перегляді побували молоді гравці зі школою Ворскли, Колоса, ЛНЗ і деяких інших клубів Прем’єр-Ліги. Наразі комплектація ще не завершилася, але, скажімо, захисники Вадим Коновалов (Колос, Ворскла, Зміна-Оболонь) і Дмитро Брацюнь (Кривбас) уже поповнили нашу команду. 

Також з нами такі молоді гравці, як воротар Андрій Горбатюк (Васт), захисники Данило Гоголь (Локомотив, Київ) і Андрій Дем’янчук (Прикарпаття-Тепловик), півзахисники Дмитро Шмаль (Прикарпаття-Тепловик) та Олександр Таневський (Буковина), нападник Сергій Корвацький (Карпати, Брошнів-Осада).

– А хто натомість залишив ФАПФ?

– Воротарі Дмитро Залізний, Максим Андріюк, захисники Назар Базюк, Володимир Горинь, Назарій Громадюк, Анатолій Гуйманюк, Володимир Сморжанюк, півзахисники Арсен Дем'яник, Роман Ківнюк, Іван Зборовський, Денис Когут, Артем Пекарук, нападники Ігор Коржук, Мирослав Лазар.

Фото: ФАПФ

– Вже сформували свій тренерський штаб? Визначилися з помічниками?

– Уже можу сказати, що тренером воротарів у нас буде Микола Степанович Плетеницький. Щодо мого помічника, то на посаду асистента головного тренера я розглядаю фахівців, але оголошу про це призначення пізніше. 

– Ваша команда посідає останнє місце в чемпіонаті України з футболу серед аматорів з відставанням у шість очок і аналогічно знаходиться на дні таблиці в обласному чемпіонаті. Зважаючи на втрачене восени, що можна встигнути зробити навесні?

– Справді, в турнірному плані буде важко подолати це відставання. Проте варто пробувати. Ми постараємося створити боєздатний колектив, у якого буде смілива, цікава гра та менталітет переможця.

– На область зіграє той же склад, чи зовсім інший – значно молодший?

– Там також турнірна ситуація є складною, і ми будемо користатися можливістю провести велику ротацію в цьому турнірі порівняно з чемпіонатом України. Проте, звісно, ми хочемо покинути останнє місце, тож не приділяти увагу якомусь із турнірів не збираємося. 

«Виграли п’ять спарингів із дев’яти при одній нічиїй»

– Як проходить підготовка команди? Які спаринги встиг провести ФАПФ?

– Загалом відіграли дев’ять контрольних матчів: з друголіговими Скалою 1911 (2:2) і Карпатами-2 (3:2), із юнацькою командою КДЮСШ Ніка (3:4), далі з аматорським Бурштином (7:0), першоліговою Нивою з Тернополя (1:6), аматорськими Прикарпаттям-Тепловиком (2:1), Дністром із Заліщиків (3:2), Гардою з Калушу (0:3), Яструбом із Поляниці (4:1). 

– Ви ще готуєтеся до дебюту в змаганнях ААФУ в тренерській якості. Що для себе помітили зі сторони?

– Футбол в принципі зробив величезний крок вперед в ігровому плані. Всі навчилися грати, всі мають доступ до сучасної статистики та методологічної літератури. Тож, якщо тренери та футболісти хочуть розвиватися, інформації в них наразі, як ніколи, багато. 

Тому я сказав би, що нинішній чемпіонат України серед аматорів не поступається Другій лізі та місцями навіть Першій лізі. Роблю такий висновок тому, що бачу, які гравці перебувають у розпорядженні клубів ААФУ. Не сумніваюся, що багато хто з них міг би зараз бути затребуваним у змаганнях ПФЛ, але в когось родина – і він не хоче великих виїздів, а ще хтось працює на основній роботі й поєднує її з футболом, щоб отримати більше коштів. 

Та й самі команди – цікаві, з власним ігровим малюнком. Ще до дебюту скажу, що це хороший турнір. 

– Але ж, із однієї сторони, від другої команди Групи 1 до дев’ятої – лише два очка, але лідер має вдвічі більше очок, аніж найближчий переслідувач (34 проти 17-ти), а ФАПФ на шість очок відстає від передостаннього місця та на 14 (!) від другого знизу. Хіба це не аргументи на користь слабкості конкурентності на різних полюсах таблиці?

– ФАПФ теж давав бій суперникам і в деяких матчах був дуже близьким до перемоги чи хоча б нічиєї, та й лідер уже втрачав очки. А загалом ліга рівна, так склалося, що хтось зібрав гравців «із запасом» під вищий рівень, а в когось зовсім малодосвідчені футболісти були.

Ярослав Матвіїв (другий справа) зі штабом Чорноморця, де на чолі з Романом Григорчуком працює його батько Степан. Фото: ФК Чорноморець

«Імпонують Фергюсон, Клопп і Гвардіола»

– ФАПФ прагне в професіонали, а чи відповідає цьому статусу за організацією справи?

– Тут все на дуже хорошому рівні. Логістика: команду возять клубним автобусом навіть на тренування. Інфраструктура: є різні поля для різних завдань. Є якісні умови для роботи: умови для відновлення, аеробіки, тренажерка, їдальня. Головне: все це масштабовано на відразу кілька вікових команд, аж до дорослої. 

– Який ваш власний погляд на футбол? Чия робота з великих тренерів імпонує, яким бачите свій ігровий стиль?

– Якщо говорити про менеджерську роботу, вражає те, що в Манчестер Юнайтед здійснив сер Алекс Фергюсон. Якщо про тактику, атакувальний стиль і домінацію на полі – то Юрген Клопп і Хосеп Гвардіола. 

Щодо себе, то хотів би бачити атакувальний футбол із гострим переходом від оборони в атаку та осмисленим, розумним виконанням установки на полі. Сучасний футбол відкриває можливості використовувати потенціал гравців, вчити їх як контролювати м’яч, так і ефективно діяти без м’яча. В гармонії усіх компонентів гри полягає успішність команди. 

– Ви станете другим наймолодшим тренером у чемпіонаті України серед аматорів 2023/24. Відчуваєте готовність до цієї відповідальності?

– Внутрішньо я готовий, знаю, чого я хочу і як це зробити. Спілкуючись із батьком, я не відразу його переконав у своїй готовності. Проте з часом, переглядаючи, зокрема, наші контрольні матчі, він змінив свою думку. Зважаючи на те, що я дуже ціную батькове бачення футболу, для мене це цінно. 

Так само періодично спілкуюся з різними фахівцями – називати їх не буду, але коло спілкування з колегами широке. Багато чого для себе беру з їхніх порад, розповідей про практику роботи з командами. Якщо колеги відзначають якісні зміни в грі моєї команди за ці 1,5 – 2 місяці роботи, то мені дуже приємно. Це означає, що наші хлопці продовжують свій планомірний прогрес.

ФАПФ (Івано-Франківськ): 11 місце Групи 1 перед весняною частиною сезонуФАПФ (Івано-Франківськ)

  • Рік заснування: 4 серпня 2020 року
  • Кольори клубу: жовто-зелені 
  • Стадіон: СК «Академії НФК «Ураган», м. Івано-Франківськ, вул. Пасічна 55 (вміщує до 80 глядачів); 

Стадіон спортивного комплексу імені Анатолія Гемби, м. Івано-Франківськ, вул. Карпатська 15 (вміщує до 4300 глядачів); 

  • Керівництво та тренерський штаб

Почесний президент: Бубен Олександр Олександрович 

Головний тренер: Матвіїв Ярослав Степанович

Тренер воротарів: Плетеницький Микола Степанович

Адміністратор: Швед Роман Ігорович 

  • Досягнення

4 місце першості Івано-Франківської області, група Б, сезон 2022/2023 років. 

Учасник першості Івано-Франківської області, група А, сезон 2022/2023 років. 

Бронзовий призер Кубку Підгір’я 2023 року.  

  • У змаганнях ААФУ дебютує.

Рік

Місце

І

В

Н

П

М’ячі

О

Чемпіонат ААФУ

2023/24

11 (із 11)

12

0

1

11

12:41 (–29)

1

Всього

 

12

0

1

11

12:41 (–29)

1

Кубок ААФУ

Не грали