Новини :: Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ

«Дніпро»: гранд із новими силами та 100-літнім ювілеєм

«Дніпро»: гранд із новими силами та 100-літнім ювілеєм

У листопаді місяці футбольний клуб «Дніпро» відзначає своє 100-річчя. Фіналіст Ліги Європи 2015 року, дворазовий чемпіон СРСР, неодноразовий призер чемпіонату України та фіналіст Кубка України – цей супер-клуб вітчизняного футболу нині виступає в Чемпіонаті ААФУ.«Дніпро»: гранд із новими силами та 100-літнім ювілеєм

Що особливо приємно, на аматорському рівні команда грає з повною самовіддачею та цікавим, перспективним складом. Хоча у самому чемпіонаті на зимову перерву дніпряни пішли лише дев’ятими серед 12 учасників Групи 3, зате у Кубку України серед любительських команд їм вдалося зупинити чинного володаря трофею – «ЛНЗ-Лебедин», пробившись у півфінал.

Готує молодих гравців потужний тренерський штаб із людей, які багато років самі виступали за ФК «Дніпро», на чолі з Олександром Поклонським. Саме з ним ми поговорили про перше півріччя дніпрян у змаганнях ААФУ, враженнях від турнірів та власних підопічних.

«Дніпро»: гранд із новими силами та 100-літнім ювілеєм
Олександр Поклонський

- Хочеться почати з поздоровлень, адже в Кубку України ви переграли діючого володаря трофею. Скажіть, наскільки очікуваною стала ця перемога та чи вірили у неї особливо тоді, коли суперник вів у рахунку?

- Не те, що вірили – чи не вірили, а ми їхали за перемогою – це однозначно. Так, був такий момент, що за рахунку 0:1 в перерві побачив у хлопців розчарування. Треба було трішки попрацювати з ними психологічно, щоб вони знову повірили в себе. Здалося, що гравці вже перестали думати, що ми пройдемо далі, але я сказав їм, що ми заб’ємо у другому таймі та виграємо. Тому вони зібралися та провели швидкий м’яч. Тоді і впевненість повернулась – відчувалось, що другий гол назріває. Так, забили на останніх секундах, але я вірив. Так, десь пощастило, але ж моменти у нас були: і поперечина, і стійка. Ми виглядали добре й заслужено здобули путівку в півфінал.

- Те, що після матчу вболівальники вибігли на поле, почали вітати команду – важливий момент для молодих футболістів чи вони звикли до того, що з ними постійно їздить група ультра й сприймають це як даність?

- Так, група вболівальників їздить з нами, але їхню підтримку завжди сприймаємо із вдячністю. Тим більше, це була кубкова гра, тому у мене і у самого вибухали емоції. Навіть Сергій Назаренко, наскільки досвідчений гравець – я його давно не бачив таким радісним, як в цей момент. Так що футболісти до цього ще не звикли, і якраз такі матчі на даному етапі їм і потрібні. Там, де вони відчувають, що можуть грати в футбол та перемагати. Для хлопців це велика справа!

- Не буде помилкою сказати, що «Дніпро» нинішній і той, який починав цей сезон, це вже дві різні команди? Тому що молоді хлопці 2000-2001 року народження прямо по ходу турніру набралися впевненості.

- Так і є. Це факт. Сам дивлюсь по іграх. Ми починали дуже важко: молоді хлопці, а тут багато боротьби. Поки вони адаптувалися та відчули, що тут вже не дитячий, а дорослий футбол – пройшов час. Тому в нас були і невдачі, і програші. Потім, вже по ходу діла, вони відчули, що можуть грати. Судячи за останніми матчами, ми в кожному з них мали перевагу. Як у володінні м’ячем, так і загалом в атаках. Можливо, лише з «Мотором» нам не повезло, але й там в нас була перевага. Згоден з вами, хлопці помітно набралися впевненості. Плюс з’явились більш старші гравці, яких не було на початку – потрошку допомогли й вони. Для цього ж ставимо у склад і Назаренка – коли поруч з молодими людина так грає, то вони швидко набираються від нього досвіду. Коли граєш із дорослішими та досвідченішими хлопцями – то і сам стаєш кращим.

- Ми знаємо, що ті ж Палюх, Кіричук, Вергун, Будняк, Андрушко, Кулинич пограли у Другій лізі. У них були пропозиції від інших клубів чи так з ними домовилися, що вони залишаються та допомагають?

- Я відразу їм сказав, щоб вони шукали собі команди. Тому що люди встигли пограти на професіональному рівні, вже більш досвідчені. Тим більше, вважаю, вони провели гарний сезон у Другій лізі. Пропозиції у них були, але у футболістів є контракти, тому піти їм було не так легко.

- Зараз вони, напевно, бачать, що турнір ААФУ – хорошого змагального рівня. Ваша третя група – це справжня «заруба»…

- Так, вони це бачать. Але якщо у хлопців буде гарна пропозиція для зростання, а не тільки трішки більше за грошима, то ми їх відпустимо. Якщо ні, то їм краще залишитись до літа. Тим більше, тут у них буде постійна практика. Так що це не гірше, ніж піти в команду трішки вищої ліги.

- Яка особиста мотивація у 38-річного Сергія Назаренка? Не секрет, що в такому віці грають одиниці, а він не просто якось присутній на полі, він – абсолютний лідер. Сергій віддає неймовірні передачі, забиває важливі м’ячі. Як вдалося повернути цього футболіста в гру?

«Дніпро»: гранд із новими силами та 100-літнім ювілеєм
Сергій Назаренко

- Я хотів повернути його в минулому році, і такі розмови в нас були. Тому що у нас була біда з футболістами – збирали по крупицях тих, хто залишився після вильоту «Дніпра» із Прем’єр-ліги в Другу лігу. Але, якщо пам’ятаєте, команда у нас була непогана, в підсумку з молодими хлопцями довго йшли в трійці, лише після зняття очок опустившись в серединку.

Думали вже не чіпати Назаренка, щоб він переключався повністю на тренерську діяльність. Але подивилися на початок нинішнього сезону, відзначили хороший рівень чемпіонату серед аматорів, тому попросили Сергія допомогти – він не відмовив. Спочатку ставили його грати один тайм, а зараз – ставимо завжди. Зрозуміло, що його рівень майстерності та мислення – на десять голів вище, ніж у хлопців. І тільки зараз Назаренко говорить, що з хлопцями стало більш-менш цікаво грати. Моментами вони показують хороший футбол.

- Хто із цієї молодої порослі вас порадував? Вони десь 2000-2001 років народження, навіть 1999 рік – це ще не сформовані футболісти. Всі вони були кинуті у холодну воду та навчилися в ній плавати у підсумку.

- Не хочеться переходити на особистості, але навіть молоді хлопці 2001 року народження – молодці. Авжеж, є хтось кращий, хтось гірший, але в принципі всі вони вже підійшли до одного рівня. Вони й пришли до нас всі приблизно однакові, але на даний момент хлопці виглядають дорослішими. Я задоволений всіма – навіть тими, хто не потрапляє до складу. Хлопці добросовісно працюють, виконуючи все, що ми говоримо їм на тренуваннях.

- Яке завдання на сьогодні стоїть у турнірах, в яких ви берете участь?

- Від самого початку завдань не було, але ми ставимо їх самі для себе. Це – перемагати в кожному матчі. Без завдання перемогти не треба й виходити грати у футбол. Зрозуміло, що з нас зняли очки, також багато очок ми втратили на старті чемпіонату – основна боротьба за вихід в фінальну частину для нас вже фактично завершена. Але ось з’явився шанс на Кубок. Чому б хлопцям не почати з виграшу аматорського Кубку? Вважаю, тут непогані команди, тому завоювати цей трофей престижно. Для них це буде перший трофей! Поставимо завдання боротися за Кубок та виграти його – тим більше, у ювілейний рік нашого клубу!

- Всі згодні з тим, що Дніпро має жити. Але всіх хвилює ще й таке питання: 100 років – це кінець чи нова віха?

- Якби я знав, то сказав би вам, але сам не знаю. Але погоджуватися з тим, що це кінець, не хочеться: в мене є якесь передчуття, що це все ж таки кінець старої епохи, але початок нової.

- Які ваші враження від турнірів ААФУ, від аматорських команд? Бачимо, що в багатьох є досвідчені футболісти, а десь, як у вас, молоді. Хто сподобався? Чи цікавий цей чемпіонат після професіоналів?

- Я очікував, що в цьому турнірі не буде просто. Тут є ряд команд, які не гірше колективів Другої ліги. Тим більше, коли ми там грали – пара-трійка команд явно всім поступалася за класом, цих команд нема вже ні в Другій лізі, ні в чемпіонаті аматорів. Аматорський чемпіонат – турнір досить непоганого рівня, де грають міцні команди. Зрозуміло, за грою виділяються «Мотор» та «ВПК-Агро». Гарні поля – за винятком Кривого Рогу. І люди ходять на футбол не гірше, ніж у Другій лізі. Тому грати тут цікаво, і я впевнений, що нинішній Чемпіонат ААФУ дасть вітчизняному футболу кілька потужних клубів уже цього літа.

Артур Валерко.

«Дніпро»: гранд із новими силами та 100-літнім ювілеєм

Для довідки:

ФК «Дніпро» (Дніпропетровська обл.)

Рік заснування: 1918

Генеральний директор: Стеценко Андрій Вікторович

Головний тренер: Поклонський Олександр Володимирович

Тренери: Багмут Володимир Миколайович, Геращенко Володимир Васильович, Назаренко Сергій Юрійович, Медін Микола Олександрович

Адміністратор: Червоний Олександр Володимирович

Стадіон: «Дніпро-Арена» (Дніпро), в окремих матчах – «Металург» (Новомосковськ)

ФК «Дніпро» в інтернеті:

http://www.fcdnipro.ua

http://www.facebook.com/fcdniproua

http://www.youtube.com/fcdniprotv

https://www.instagram.com/fcdnipro/

https://twitter.com/@fcdnipro

Досягнення:

Чвертьфіналіст Кубка чемпіонів УЄФА 1985 та 1990 років.

Фіналіст Ліги Європи УЄФА 2015 року.

Чемпіон СРСР 1983 та 1988, срібний призер 1987 та 1989, бронзовий призер 1984 та 1985 років.

Володар Кубка СРСР 1989, Суперкубка СРСР 1988, Кубка федерацій СРСР 1986 та 1989 років.

Віце-чемпіон України 1993 та 2014, бронзовий призер 1992, 1995, 1996, 2001, 2004, 2015 та 2016 років.

Фіналіст Кубка України1995, 1997 та 2004 років.