Новини :: Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ

«Зірка» (Кропивницький): 4 місце Групи 3 на проміжному етапі

«Зірка» (Кропивницький): 4 місце Групи 3 на проміжному етапі

16 лютого 2019 року «Зірка» оголосила про зняття з Першої ліги. Проте, на щастя, з кропивницьким клубом не сталося того, що й із більшістю інших клубів, які пройшли подібний шлях – «Зірку» вдалося зберегти, вона «перезавантажилася» через чемпіонат області та нині бере участь у Чемпіонаті України серед аматорів, плануючи повернення на свій колишній рівень.

Про оновлену команду, її виступи та завдання ми попросили розповісти Саміра Гасанова. Він не лише входить у десятку рекордсменів клубу за кількістю проведених матчів і забитих м’ячів у чемпіонатах і кубках України, а й став головним тренером «Зірки» в складний для неї період.

ФК «Зірка» (Кропивницький): 4 місце Групи 3 на проміжному етапі
Самір Гасанов

– «Зірка» зимує четвертою на відстані однієї перемоги від зони плей-офф. Як будете готуватися до вирішальної частини чемпіонату?

– Тут треба розуміти специфіку – наша команда укомплектована з трьох груп гравців. Тут є досвідчені місцеві футболісти та кілька гравців із інших областей, які зайняті на основних роботах, а також чоловік шість-сім молодих вихованців «Зірки», кропивницьких хлопців. Хоча ми не зовсім аматорська команда за підходом до справи, а десь «напівлюбительська», навіть при цьому зібрати всіх їх разом – складна справа.

Із юними місцевими футболістами ми регулярно збираємося на щоденні тренування, навіть не припиняли це робити під час перерви. А от зайняті на роботах взимку не можуть брати участь у процесі. До того ж, багато хлопців від нас пішло, команда зазнає оновлення. Через це ми не можемо сказати: «Завтра збираймося, будемо грати на якомусь зимовому турнірі». Наразі готуємося в такому режимі, що я регулярно збираю на тренування молодь «Зірки» плюс юних гравців із випускного класу клубної академії, а досвідчені, в силу можливостей, поєднують основну роботу з виступами в зимових міні-футбольних, футзальних турнірах, хто в яких командах. Таким чином, ми не втрачаємо тонус, хоча й не проводимо загальнокомандні збори.

А вже в лютому місяці почнемо збиратися на контрольні матчі, щоб ближче до відновлення змагань чемпіонату України мати вже сформований оновлений склад. Звичайно, Кропивницький – це не Київ, Дніпро чи Одеса, у нас гравців не так багато, щоб легко доукомплектовуватися. Але все одно працюємо над цим.

ФК «Зірка» (Кропивницький): 4 місце Групи 3 на проміжному етапі

– Правильно сказано, що Кропивницький – не столиця чи інші великі міста, навпаки, це у вас вони забирають найкращих ваших вихованців, як Коноплянка, Назаренко, Русол, Канчельскіс, Веремеєв, Михайлов і так далі. Коли «Зірка» втратила професіональний статус, чи багато ваших вихованців розібрали інші клуби?

– На жаль, відтік був величезним. Говорю не лише про більш сформованих іногородніх гравців – цих, напевно, й не було шансів залишити, а про молодь. Багато хлопців поїхали за кордон – працювати і «підігрувати» собі в нижчолігових, аматорських командах. Є такі, хто на час відсутності «Зірки» в ПФЛ перейшов у інші клуби Другої ліги.

Але найприкріше, що з академії багатьох гравців… слово «крадуть» не хочу говорити, але переманюють в інші клуби. Дніпро, Донецьк, Київ, Одеса… Могли б наші випускники залишитися на місці й допомогти зараз «Зірці», але найкращих забирають і наша академія поки що не може спинити цей процес. Самі розумієте, виходять на батьків і хлопці переїжджають в інші міста. А у нас і так дуже мало цих хлопців, кого тепер підтягувати під першу команду?

ФК «Зірка» (Кропивницький): 4 місце Групи 3 на проміжному етапі– За ким особливо жалкуєте? Були такі втрати, що видно – пішов особливо перспективний футболіст?

– Ну, от у «Дніпро-1» перейшов форвард Богдан Гора, дуже перспективний гравець 2002 р.н. У «Шахтарі» тепер перспективний Віктор Цуканов 2006 р.н. Поїхали хлопці в Одесу, Київ. Я, як тренер, розумію, що це втрати не лише для академії, а навіть – причому, в найближчій перспективі – для першої клубної команди.

– Як вдалося зберегти «Зірку»? Адже, будемо відверті, в більшості випадків клуби, які знімаються з професіональних змагань, майже завжди в принципі припиняють існування.

– Спасибі Костянтину Волкову, який у той момент, коли команди могло не стати на будь-якому рівні, підставив «Зірці» плече. Він провів перемовини з Максимом Станіславовичем Березкіним, після чого взяв на себе фінансування структури першої команди. Клуб знявся з ПФЛ в лютому, а вже за місяць стартував у чемпіонаті Кіровоградської області. Відразу було озвучено, що «Зірка» піде далі – а після участі в Чемпіонаті України серед аматорів планується повернення в ПФЛ, атестація під Другу лігу.

Костянтин Володимирович надає команді можливість продовжити виступ, забезпечує  матеріально – це і готель, і харчування, і оплата виїздів. Ми маємо змогу запросити гравців за день-два на передігровий збір, щоб разом потренуватися, підготуватися до найближчого матчу. А це також велика затратна частина. У нас автобус зламаний, винаймали транспорт, забезпечували можливість харчуватися при дальніх виїздах. За все це велике спасибі.

– При формуванні цієї команди, напевно, добре проявилися професіоналізм, відданість і патріотизм гравців. Хто не побоявся опуститися з Першої ліги України в чемпіонат області?

– Лідер і зірка нашого футболу – Олександр Кочура. Коли молоді гравці побачили, що він залишився в «Зірці», хоча теж мав варіанти працевлаштування, вони пішли за ним, тож спасибі Саші за позитивний приклад. Багато хто поїхав, у тому числі – за кордон, але у нас є бойова основа 6-7 молодих гравців, які повірили в «Зірку» й залишилися з нами, за що ми дуже вдячні.

ФК «Зірка» (Кропивницький): 4 місце Групи 3 на проміжному етапі

– Як шукали іногородніх гравців і чи запросили всіх, кого хотіли?

– Ясна річ, ми мали великі зв’язки – багато знайомих, багато перетинів у футболі. Я за моїми зв’язками міг би запросити низку футболістів з різних міст, і з досвідом. Але ми прекрасно розуміємо, це ж усе приїзд, оплата, оперативність приїзду, можливість бути на всіх матчах.

Тому ми вирішили зосередитися на ближніх містах і областях. Переговорив із черкасцем Тупчієнком, олександрійцем Хорольським, криворожанами Антоненком, Морозом і Бовтуненком.

– Виступ на два фронти – область і Україну – не спричинив проблем?

– На область ми грали в четвер, а в чемпіонаті України – в неділю. З навантаженням проблем не було, хоча ці ж хлопці були задіяні ще й на чемпіонат району. Тож мали навіть не по дві, а по три ігри на тиждень. Якось викручувалися, бо на аматорах легко не буває – легко буває в Прем’єр-Лізі, де ти підписав гравця й повністю володієш його часом. Ми старалися вибудувати нашу роботу таким чином, щоб одне не впливало на інше. Тож зуміли все ж більш-менш грамотно розподілити сили.

ФК «Зірка» (Кропивницький): 4 місце Групи 3 на проміжному етапі

– Зі сторони важко оцінити реальний рівень змагань. Побіжний погляд показує, що ви й на область громили суперників, і на всеукраїнському рівні. Але все ж перепад, напевно, відчутний?

– Ну безперечно. Ми перший етап чемпіонату області пройшли взагалі без поразок, лише один матч, здається, програли вже на другому етапі. А в чемпіонаті України значно важче. Хоч ми й чемпіон області, зазнали розгромної поразки в Харкові. Нічого тут не можу сказати, ФК «Вовчанськ» на голову сильніший. Бачимо відразу кілька дуже сильних команд, які б не загубилися на значно вищому рівні. Відчуваємо серйозний спротив у більшості матчів, і навіть ті молодіжні команди, яким можна багато забити, вони вирішують свої завдання і, можливо, в майбутньому допоможуть своїм клубам підготовкою зміни.

– Разом із тим, не весь турнір пройшов так рівно – і у вас був невиїзд на матч із «Мотором»…

– Це одиничний випадок, пов’язаний з нашою проблемою, коли ми не змогли виїхати через форс-мажор. Загалом, турнір хороший, кількість ігор достатня, питань нема.

– Як витримали ваші футболісти всеукраїнський рівень, адже для багатьох із них це був дебют на дорослому рівні, а дехто із ветеранів повернувся в гру після тривалої перерви?

– В принципі, я задоволений тією роботою, яку проробили гравці, а також їх професіоналізмом. Результат міг бути кращим, але були об’єктивні причини для четвертого місця. Якщо збиратися за день до гри та розділяти час на участь у трьох турнірах, до такого результату можна поставитися з розумінням. Всіма хлопцями я задоволений – і місцевими, і приїжджими.

– Починали дуже здорово: кілька матчів поспіль без пропущених м’ячів і без поразок. За рахунок чого?

– Це був, напевно, емоційний підйом. Тим більше, кілька стартових матчів грали, переважно, вдома, де у нас є велика група фанатів, яка нас вірно підтримує. І коли хлопці і наше керівництво бачили, що трибуни не порожні навіть в аматорських змаганнях, це дуже надихало. До того ж, Костянтин Володимирович на кожній грі з нами, заходить до хлопців у роздягальню. Скажу чесно, для молодого колективу важливо бачити, що команда потрібна, все це не закінчиться сьогодні, а є якась перспектива. Окрім «Вовчанська», ми нічого ніде глобально не втратили, пройшли без серйозних збоїв.

– Яке конкретне завдання на весняну частину сезону і чи буде відкритим «обласний фронт»?

– Конкретного завдання що перед стартом чемпіонату України серед аматорів, що по ходу сезону в нас немає. Завдання тренерського штабу – визначити тих гравців, що можуть скласти основу «Зірки» вже в Другій лізі. На першість області в 2020 році ми вже грати не будемо: самі розумієте, хай їхній турнір стартує в квітні, а ми ж уже в липні, якщо – дай, Боже, все буде нормально з атестацією – плануємо в Другу лігу, то навіщо заявлятися на чемпіонат Кіровоградщини, щоб потім його не дограти? Клуб не хоче так вчинити з обласними змаганнями, це було б неправильно.

– Хто на сьогоднішній день остаточно залишив «Зірку»?

– Із приїжджих – це Паша Бовтуненко, він працює по іншій спеціальності й цього року не зможе їздити. Форвард Микола Кучеренко закінчив виступи. Дехто із інших іногородніх хлопців поки що в роздумах. Щодо місцевих, кілька футболістів, хто поєднував роботу з іграми, припинив виступи, бо переїзди важко вже здійснювати (як Максим Гедерим). Дехто з молодих хлопців поїхав на перегляди – поки що не знаємо, як у них за кордоном складеться доля й чи повернуться до нас. По-людськи ми пішли їм назустріч.

– Загалом, про майбутнє «Зірки» можна говорити зі стриманим оптимізмом?

– Та криза річної давнини вже позаду. Прикро думати, що ми могли втратити «Зірку», і дуже радує, що клуб зберігся, працює академія, є стратегія розвитку. Вважаю, таке місто, як Кропивницький, не повинне залишитися без футболу, тому дуже добре, що «Зірка» продовжує виступи й прагне повернутися на колишній рівень.

Артур Валерко, SportArena.com

Фото ФК "Зірка"

ФК «Зірка» (Кропивницький)

• Рік заснування: 1911

• Стадіон: «Зірка» (вміщує 13305 глядачів)

• Керівництво та тренерський штаб

Президент: Березкін Максим Станіславович

Віце-президент: Волков Костянтин Володимирович

Директор клубу: Кашуба Сергій Олександрович

Виконавчий директор: Перевозник Андрій Анатолійович

Головний тренер: Гасанов Самір Назімович

Тренер: Ярюхін Олексій Олексійович

• Досягнення:

Учасник Вищої/Прем’єр-Ліги України, найвище місце – 6-те 1996 року.

Півфіналіст Кубка України 1999 та 2000 років.

Переможець Першої ліги 1995, 2003 та 2016 років.

Переможець Групи «Б» Другої ліги 2009 року.

Володар Кубка УРСР 1953, 1973 та 1975 років.

Володар Кубка Центральної ради ДСТ «Торпедо» 1953 року.

Володар Кубка республіканської ради профспілок 1954 року.

• «Зірка» в інтернеті:

https://fczirka.com.ua/

https://www.facebook.com/fczirkaua/

• Статистика виступів клубу в ААФУ:

Рік

Місце

І

В

Н

П

М’ячі

О

Чемпіонат ААФУ

2007

2 (із 5)

8

4

1

3

12:12 (-0-)

13

 

знята

-

-

-

-

-

-

Всього

 

8

4

1

3

12:12 (-0-)

13

Кубок ААФУ

-

-

-

-

-

-

-

-