Новини :: Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ

«Агрон» (Великогаївська ОТГ): 2 місце Групи 1 на проміжному етапі

«Агрон» (Великогаївська ОТГ): 2 місце Групи 1 на проміжному етапі

«Агрон» – справжній гранд футболу Тернопільщини, лауреат обласних змагань останніх років. На всеукраїнському рівні грає другий сезон, і, порівняно з дебютним, значно покращив свої виступи. Наразі футбольний колектив із Великогаївської об’єднаної територіальної громади є найголовнішим переслідувачем західної групи Чемпіонату України серед аматорських команд сезону 2019/20.

Про футбольну команду розповідає голова ГО «ФК «Агрон» Сергій Зендран.
 

ФК «Агрон» (Великогаївська ОТГ): 2 місце Групи 1 на проміжному етапі
Сергій Зендран та екс-гравець мадридського Реалу
Альваро Арбелоа

– Як проводить «Агрон» зимову перерву?

– Ми вже вийшли з відпустки, розпочали тренуємося на полі зі штучним покриттям у Великих Гаях. Також беремо участь у змаганнях Тернопільської футзальної ліги, де також є лідерами. В футзальних змаганнях Тернопільщини задіяні не всі гравці, також переглядаємо певних потенційних новачків. Уже півтора тижні працюємо в режимі 5 днів роботи – 2 відпочинку: понеділок – пробіжка та сауна, вівторок – вихідний, середа-четвер – тренування, п’ятниця – вихідний, вихідні – футзальна ліга та Меморіал Юста, де ми стартуємо в першому тижні лютого.

– Які завдання буде виконувати команда після такої серйозної підготовки?

– Хочемо якомога краще виступити в Чемпіонаті України та повторити досягнення останніх років у обласних змаганнях – Чемпіонаті, Кубку та Суперкубку Тернопільщини, якщо він все-таки відбудеться. На недавній зустрічі керівництва підтверджено стратегію розвитку «Агрону» – клуб продовжує виступи в обласних і всеукраїнських змаганнях.

– Нинішнє турнірне положення вашого клубу спонукає до запитання про подальше майбутнє…

– Про Другу лігу ПФЛ поки що не йдеться, але думки, що ми маємо з часом туди піти, нас не покидають. Наразі керівництво працює над тим, щоб залучити додаткові джерела фінансування на додаток до нашого основного спонсора.

– А хто, до слова, підтримує ФК «Агрон»?

– Наш головний спонсор – приватне підприємство «Агрон». Минулого року нам допомагало практично на рівних правах ПП «Агропродсервіс», а також свою невелику, але вагому допомогу надавала Великогаївська громада – вона нам надає стадіон і виділяє певні кошти.

– Наскільки великі зміни наразі в складі команди?

– Покинули нашу команду 5 гравців, підписали поки що двох. Офіційно представили вже Юрія Соколовського та Тараса Гром’яка, які раніше грали за інші команди Тернопільської області – «Агрониву» (Заводське) та «Ниву» (Теребовля). Вони вже будуть з нами готуватися на Меморіалі Ернеста Юста.

Інші команди шукають собі півзахисники Вонс, Гаврилюк, Гурін і Ковалевський, а також нападник Дімітрієв. Перші троє – місцеві, напевно, продовжать грати на Тернопільщині. У хлопців з інших міст є варіанти за кордоном, зокрема, в нижчих лігах Німеччини.

Наразі у нас 18 чоловік з урахуванням цих змін – зважаючи на те, що весняна частина сезону більш швидкоплинна, про кількісне наповнення не переживаємо, а от якісне посилення продовжимо шукати, процес селекції невпинний.

– Порівняно з минулим сезоном «Агрон» суттєво покращив свої результати. За рахунок чого?

– По-перше, ми вже не дебютанти – граємо другий сезон в ААФУ, гравці мали змогу адаптуватися до цього рівня й перевірити себе проти хороших суперників з різних областей. Від матчу до матчу хлопці демонструють все впевненішу гру, що дозволяє залучити все більше вболівальників. А для нас це особливо важливо, адже «Агрон» збирає біля тисячі глядачів на гру, що, як для аматорського клубу, досить хороший показник.

Наші гравці розуміють тренера й працюють над тим, що він вимагає. Звісно, бувають невдалі матчі, але в 2019 році ми досить рівно пройшли змагання на всіх фронтах. Це дозволило нам виграти золоті медалі обласного чемпіонату та кубка, а також непогано виступити на всеукраїнському рівні.

ФК «Агрон» (Великогаївська ОТГ): 2 місце Групи 1 на проміжному етапі

– «Агрон» разом із ОДЕКом лишаються останніми непереможними учасниками Чемпіонату України серед аматорів. Завдяки чому вдалося 12 матчів відіграти без поразок і чи не тисне ця серія на ваших футболістів?

– Ні, не тисне. У нас є домовленість між президентом клубу й гравцями про непогані преміальні, які завжди стимулюють гравців грати тільки на перемогу й максимально віддаватися грі.

– При цьому ваша команда – лідер всього чемпіонату за кількістю нічиїх (6 при 6 перемогах). Не насторожує такий показник?

– Ясна річ, що «Агрон» завжди грає тільки на перемогу. Але якщо кількість набраних очок дозволить нам пройти в фінальний етап, то нічого страшного. Та й уже там, у плей-офф, нічия не буде чимось поганим.

– Наразі «Агрон» – найголовніший переслідувач лідера в відриві, який ненабагато обганяє дебютантів змагань, що дуже серйозно посилилися взимку. Не лячно, що конкуренти за цей час стануть значно сильнішими?

– Звісно, що стежимо за перебігом подій у наших суперників. Але в тому-то й інтерес футболу, що свою майстерність треба доводити в кожній грі, де рівні шанси в усіх учасників. Завдання вийти в фінальну частину перед нами стоїть – воно не є якимось безумовним чи пріоритетнішим за інші цілі нашого клубу, але кожному цікаво вийти в плей-офф і помірятися силами з суперниками з інших куточків України.

– Існує дуже велика імовірність, що ваша команда залишиться єдиним представником Тернопільщини в ААФУ (ФК «Тернопіль-ДЮСШ» припинив участь після минулого сезону, «Агронива» так і не вийшла на старт, теребовлянська «Нива» станом на сьогодні не має змоги виступити навесні). Що означає це для «Агрона», чи не позначиться це на вашій комплектації?

– Ми доброзичливо ставимося до наших земляків і зичимо їм удачі. Щодо нашої трансферної роботи, то я вже говорив – комплектація буде точковою, брати намагаємося тільки тих гравців, хто спроможний якісно посилити команду. В ситуації з іншими клубами, нам навряд чи буде сенс когось запрошувати, адже у когось грала лише молодь, яка наразі не здатна конкурувати з нашими футболістами, а хтось комплектував свій склад, переважно, гравцями з інших областей, що для нас не характерно. «Агрон» віддає перевагу місцевим вихованцям, пріоритет – футболістам Тернопільщини.

– Як оціните Чемпіонат України серед аматорів?

– Хороший турнір, який багато чому навчив наших гравців. Порівняно з обласними змаганнями, справді значно конкурентніший і сильніший. Нема чого кривити душею – минулого сезону в нашій групі були три команди, які не могли скласти конкуренцію іншим суперникам, з якими можна було мати напівпрохідні, так би мовити, ігри. Скажімо так, це були команди не вищого рівня, ніж наші обласні. Зараз таких не спостерігаємо – з останніми командами першості так само важко боротися за очки, як і з лідерами.

Нам імпонує, що в Чемпіонаті України серед аматорів немає прохідних матчів. Ми задоволені, що два роки тут виступаємо. Зокрема, дуже подобається, що до команд є хороше ставлення зі сторони керівництва ААФУ. Зіткнулися з цим і ми – фінал Кубка області у нас співпадав із календарним матчем проти Галича, і саме завдяки порозумінню з керівництвом Асоціації та нашими суперниками вдалося розвести події по цих датах. Приємно, що в цьому турнірі хороше суддівство, по якому не виникає питань, а також гідні команди-учасниці.

– Щодо історії ФК «Агрон». Відколи ведете свій відлік?ФК «Агрон» (Великогаївська ОТГ): 2 місце Групи 1 на проміжному етапі

– Взагалі, в Великих Гаях футбол має давні традиції. Зокрема, наша команда ще з 2002 року починала виступати на районному рівні. Спершу «Агрон» об’єднував гравців із села Товстолуг, в якому й працює однойменна аграрна фірма. А вже на футбольній мапі Тернопільщини «Агрон» з’явився після того, як наш головний спонсор і фундатор, керівник ПП «Агрон» Юрій Романович Березовський об’єднав зусилля з керівництвом Великогаївської ОТГ в спільній думці, що наша громада повинна бути представлена на вищому рівні. Наша команда за цей час дійсно покращила свої результати: три роки поспіль здобуває золоті медалі обласного чемпіонату, дебютувала на всеукраїнському рівні, причому, самі бачите – має вже кращі результати.

– Наскільки довго формувався бойовий склад?

– В перший рік команда наша здобула золоті нагороди обласного чемпіонату, і тоді в «Агрон» прийшов головний тренер Роман Курдупель. Саме він заклав фундамент нашого складу, причому, за таким відповідальним напрямком роботи, як пошук і підготовка місцевих футболістів. У Романа Михайловича – гарне взаємопорозуміння з футболістами, що не є дивно, адже серед них дуже багато його вихованців, та й загалом, колектив у нас сформований із, переважно, місцевих гравців, тож усі мають з тренером контакт і розуміють його.

– Як проходила робота над інфраструктурою?

– Стадіон у Великих Гаях давній, у нас завжди були команди, які представляли рідний край на чемпіонаті області. Завжди стараємося поле берегти, щось із ним робити, щоб і трав’яне покриття в карному та воротарському майданчиках підтягти, і, де треба, підсипати, підсіяти.

А коли до Євро-2012 йшла робота з реконструкції НСК «Олімпійський», у нас з’явилася можливість, завдяки нашій бригаді хлопців із Великих Гаїв, привезти з головного стадіону країни пластикові сидіння з двох секторів, які нам розподілила наша обласна федерація. З покриттям стадіону вирішити питання вдалося завдяки голові Великогаївської ОТГ Олегу Андрійовичу Кохману та нині покійному начальнику тернопільської «Ниви» Івану Богдановичу Білоусу.

ФК «Агрон» (Великогаївська ОТГ): 2 місце Групи 1 на проміжному етапі

– У Великих Гаях свого часу з великими урочистостями відкрили дитячу школу мадридського «Реала» – навіть Альваро Арбелоа, кажуть, приїздив. Конкуруєте чи співіснуєте?

– Так, працює ця школа. Але вона не є дитячо-юнацькою школою ФК «Реал», а соціально-спортивною школою. Основний напрямок тут – не підготовка професіональних футболістів, а залучення до культури й спорту дітей із незабезпечених родин. Школярі і на екскурсії їздять, і іноземні мови вивчають.

– Не так давно у вас відбувся ребрединг – клуб відійшов від старої емблеми з підковою на користь нової з упізнаваною літерою «А». Які ще цікавинки відзначите стосовно роботи з уболівальниками, створення нового іміджу команди?

– Стосовно ребредингу – так, новий герб – це була мрія нашого президента. Знаю навіть, що нам закидали, що це вільна адаптація емблеми колишнього «Арсеналу» (Київ), але таким було бажання нашого президента. Також ми значно активізували роботу із інформування прихильників команди про її життя.

У нас працює офіційна спільнота клубу в соціальній мережі Facebook. Стараємося тримати вболівальників у курсі подій, готувати ексклюзивні ілюстрації та відео. Взяли в клуб спеціального співробітника, який постарається розкрутити «Агрон» у цій сфері. Інших якихось особливих змін не плануємо, зараз звикаємо до того, що встигли зробити у 2019 році.

Артур Валерко, SportArena.com

ФК «Агрон» (Великогаївська ОТГ, Тернопільська область)

Рік заснування: 2002

Стадіон: сільський стадіон с. Великі Гаї (вміщує 1500 глядачів)

• Керівництво та тренерський штаб

Президент: Березовський Юрій Романович

Почесний віце-президент: Кохман Олег Андрійович

Почесний віце-президент: Чайківський Іван Адамович

Голова ГО «ФК «Агрон»: Зендран Сергій Богданович

Головний тренер: Курдупель Роман Михайлович

Начальник команди: Гуля Степан Романович

Досягнення:

Чемпіон Тернопільської області 2017, 2018 та 2019 років, віце-чемпіон – 2016 року.

Володар Кубка Тернопільської області 2019 року.

ФК «Агрон» в інтернеті:

https://www.facebook.com/groups/fcagron/

• Статистика виступів клубу в ААФУ:

Рік

Місце

І

В

Н

П

М’ячі

О

Чемпіонат ААФУ

2018/19

5 (із 10)

18

9

6

3

28:16 (+12)

33

Всього

 

18

9

6

3

28:16 (+12)

33

Кубок ААФУ

Всього

 

0

0

0

0

0:0 (-0-)

0