Новини :: Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ

«Луцьксантехмонтаж-536» (Луцьк): 9 місце Групи 1 на проміжному етапі

«Луцьксантехмонтаж-536» (Луцьк): 9 місце Групи 1 на проміжному етапі

Серед новачків сезону – відразу три команди з Волині, в тому числі – потужний «Луцьксантехмонтаж-536», який сім років не полишає п’єдестал пошани обласного чемпіонату, здобувши за цей час чотири золоті та три срібні комплекти медалей, а також чотири кубки та три суперкубки регіону.

Однак, попри такий значний доробок на внутрішній арені, в усеукраїнських змаганнях всі три клуби Волині наразі перебувають у нижній половині турнірної таблиці. Чому так і як це виправити? Про це ми розпитали досвідченого тренера Ярослава Комзюка, який, після роботи в першоліговій «Волині», повернувся в клуб і з жовтня місяця працює з ЛСТМ. А почали ми бесіду з Ярославом Васильовичем із привітань зі здобуттям бронзових медалей міжнародного турніру «Andalusia Football Fest 2020», де він захищав честь рідного краю у складі команди «Ветеран Лучеськ».

ФК «Луцьксантехмонтаж-536» (Луцьк): 9 місце Групи 1 на проміжному етапі
Ярослав Комзюк

– Цікавий видався турнір. Ми змагалися в віковій категорії 40+, а загалом були представлені команди з низки країн – Іспанії, України, Польщі, Латвії, Литви, Білорусі, Росії. Дійшли до вирішальних матчів, але, на жаль, лідер наших атак Василь Сачко змушений був поїхати раніше, тож у півфіналі ми зазнали поразки від запорізької «Січі» й змушені були вдовольнитися третім місцем, яке завоювали в серії післяматчевих пенальті з гідним суперником – командою українських медиків. Утім, від змагань залишилися дуже приємні враження, було приємно в них взяти участь.

– Тепер – до справ поточних. Востаннє ви працювали в ААФУ 2018 році, коли очолювали ОДЕК (Оржів). Якщо порівнювати нинішній і минулий чемпіонат, який вам видається сильнішим?

– Напевно, коли я був у ОДЕКу, команди в чемпіонаті були трішки сильнішими. Але, в цілому, аматорський футбол України завжди був, є і лишається цікавим – що й відчули на собі три команди з Волинської області, які перейшли з регіональних змагань на всеукраїнський рівень.

ФК «Луцьксантехмонтаж-536» (Луцьк): 9 місце Групи 1 на проміжному етапі
«Ветеран Лучеськ» на «Andalusia Football Fest 2020»

– Тоді відразу запитання: чому ж гранди футболу Волинської області в чемпіонаті України серед аматорів опинилися в незвичній для себе ролі аутсайдерів?

– У кожного, напевно, свої причини, та й я очолив ЛСТМ уже по ходу чемпіонату. Тому висловлю припущення: команди виявилися не зовсім готовими до всеукраїнського рівня, тож потребують часу на адаптацію в новому для себе турнірі. Наприклад, ЛСТМ заявився за день до заявки, а до такого чемпіонату треба готуватися окремо, добирати футболістів. Чому саме ФК «Ковель-Волинь» опинився вище за інших земляків? Напевно, причина в тому, що до них повернулося кілька гравців, у тому числі – й із досвідом виступів у чемпіонаті України. А при переході на більш високий рівень часто саме фактор зіграності, загальнокомандного досвіду та класу стає вирішальним.

– «Луцьксантехмонтаж-536» давно відомий як гранд футболу рідної області, але на всеукраїнському рівні дебютує. Розкажіть про цю команду – її історію, очільників, завдання та цілі?

– Довгі роки нашу команду підтримує Ігор Вікторович Чорнуха. Він – великий фанат футболу, робить все, щоб колектив мав належні умови для роботи та амбітні завдання. Клуб кілька років поспіль утримував звання найкращого в області, а тепер вирішив зробити крок уперед і дебютувати в чемпіонаті України.

Зрозуміло, після першого кола передостаннє місце – це далеко не найкращий результат, наздоганяти доведеться великими силами. Але, думаю, вже й у поточному чемпіонаті спробуємо нерви попсувати деяким командам, попереду майже все друге коло, щоб постаратися виправити становище. Але про конкретні завдання – як на залишок поточного чемпіонату, так і на ближче майбутнє – поговоримо з керівництвом клубу напередодні початку весняної частини сезону.

– Серед гравців ЛСТМ – чимало відомих в обласному футболі імен. А який принцип комплектації команди, чи передбачає він подальше залучення «легіонерів» і легіонерів – гравців із інших областей чи навіть країн?

– Наразі у нас немає жодного футболіста з інших областей, більше того – всі вони лучани, окрім одного молодого хлопця з області. Основа ЛСТМ – це добре зіграні, досвідчені гравці, які не перший рік у клубі. До того ж, ми активно залучаємо місцеву молодь, даємо можливість тим, хто хоче себе реалізувати, спробувати себе на всеукраїнському дорослому рівні.

– Ви очолили команду вже в розпал чемпіонату. Як це було?

– Раніше я вже працював із ЛСТМ. Цього разу було дуже мало часу – до завершення осінньої частини сезону залишався всього лише один місяць. Дебют в ААФУ випав на виїзд в гості до «Агрону» (2:4), після того були нічиї з земляками – «Вотрансом» і «Ковелем-Волинь». Ясна річ, за аматорськими змаганнями стежив – як всеукраїнськими, так і обласними. Тому, хоча часу на розкачку не було, ми встигли дещо зробити в турах, які залишилися.

– Чи бачите перспективу в конкретно цьому складі? Чи доведеться проводити повний «демонтаж» для реконструкції?

– Ну, зрозуміло, що ця команда зіграна, а молоді гравці ще можуть додавати. Але треба визначитися, про що ми говоримо: якщо про участь в турнірі – це одна справа, якщо про амбітні завдання – інша. Якщо ставити серйозніші завдання, треба посилюватися – тим більше, в команді багато вікових футболістів, а в конкурентів зібрані серйозні майстри.

ФК «Луцьксантехмонтаж-536» (Луцьк): 9 місце Групи 1 на проміжному етапі

– А які зміни відбулися за час зимової перерви?

– Жоден футболіст не оголошував бажання покинути команду, та й нікого з новачків ми поки що не брали. Тут треба розуміти, що зараз на Волині час зимових турнірів – у футзал грають всі наші гравці, хтось за «Луцьксантехмонтаж-536», хтось – за інші команди. Це вже дещо пізніше ми зберемо їх усіх разом, переговоримо й будемо бачити, що нам робити в плані кадрів з прицілом під вирішальні матчі всіх турнірів.

– Всі знають у ЛСТМ екс-збірника Тараса Кабанова. А хто ще є лідерами колективу?

– Так, Кабанов – відомий, досвідчений і авторитетний футболіст. Також, напевно, можна відзначити таких футболістів, як Олійник, Махнюк, Неделюк. Коли я ще в 2009 році починав тут свою тренерську кар’єру, багатьох застав. Ясна річ, хтось із них уже, так би мовити, в ветеранському рівні, але успіхи на обласному рівні свідчать, що для чемпіонату Волині це прекрасні гравці, і добре, що вони є, аби покращити наш перехід і на новий змагальний рівень.

– Після «Волині», Першої ліги та ПФЛ в аматорському колективі ви можете підтримувати бажаний рівень навчально-тренувальної роботи?

– Безперечно, ми тренуємося. Маємо чотири тренування на тиждень. Так, існує проблема, що люди працюють на основних роботах, але звикаємо до цього й розуміємо всі ці моменти аматорського футболу.

– 2020 рік для ЛСТМ: планується продовжувати поєднання виступів на два фронти – АФВ та ААФУ?

– Безперечно. І чемпіонат України, і чемпіонат області проводяться за системою «осінь-весна», тобто, ми продовжуємо свій сезон і навесні наблизимося до вирішальних турів. У нас у чемпіонаті Волині якраз іде напружена боротьба: ми другі, випереджаючи на 1 очко «Вотранс» і на стільки ж відстаючи від ФК «Ковель-Волинь». Стоїть завдання – повернути чемпіонство, тому попереду найбільш відповідальні тури.

– Всі ці три команди мають напружені дербі і в області, в Україні. Чи не набридли одне одному?

– Бачимо по гравцях, що боротьба на полі йде дуже напружена. Всі ігри проти цих суперників були дуже важкими.

– З футбольним клубом «Волинь» аматорські клуби області співіснують чи не перетинаються? Мається на увазі обмін гравцями, товариські зустрічі…

– Коли я був головним тренером «Волині» в Першій лізі, то якраз взяв із ЛСТМ двох футболістів – Неделюка та Степанова, вони навіть в основному складі виходили, хоча було й тяжко. А загалом, всі клуби області роблять одну справу.

– А чи може бути й зворотній зв’язок: щоб у ЛСТМ перейшов футболіст із «Волині»?

– Це буде зараз важко, а з часом стане ще проблематичніше. Перед «Волинню» стоять максимальні завдання. У першій команді грають досвідчені майстри, та й у молодіжній все більше гравців з інших регіонів.

– З приємністю можна відзначити, що ЛСТМ має власну інфраструктуру.

– Так, стадіон «Княгининок» побудований нашим клубом. Тут хороше поле, роздягальні, трибуни. Загороджений, доглянутий стадіон. Тут може займатися не лише наша команда, а й місцеві діти. Вже для них майданчик зробили, тренажери поставили. Дуже зручний стадіон, можна ще й штучне поле на майбутнє робити. Таких би людей, як Ігор Вікторович Чорнуха, побільше – і футбол в нашій області процвітав би.

– Коли збираєтеся готуватися безпосередньо до весняної частини Чемпіонату України серед аматорів?

– 25 лютого плануємо збиратися, шукати спаринг-партнерів, а далі у нас уже плануються ігри на Кубок Волині, Кубок пам’яті Завадського. Тож до відновлення чемпіонату маємо набратися певної практики.

Артур Валерко, SportArena.com

ФК «Луцьксантехмонтаж-536» (Луцьк)

Рік заснування: 2012

Стадіон: «Княгининок-Арена» (вміщує 500 глядачів)

• Керівництво та тренерський штаб

Президент: Чорнуха Ігор Вікторович

Головний тренер: Федюков Олег Іванович→Комзюк Ярослав Васильович (від початку жовтня 2019 р.)

Старший тренер: Кабанов Тарас Володимирович

Нач. команди: Філь Роман Борисович

Адміністратор: Склянчук Ігор Анатолійович

Досягнення:

Чемпіон Волинської області 2015, 2016, 2017 та 2018 років, срібний призер 2013, 2014 та 2019 років.

Володар Кубка Волинської області 2013, 2014, 2015 та 2019 років.

Володар Суперкубка Волинської області 2014, 2017 та 2019 років.

ФК «Луцьксантехмонтаж-536» в інтернеті:

http://facebook.com/pages/category/Amateur-Sports-Team/ФК-Луцьксантехмонтаж-536-1768876150076922/

• Статистика виступів клубу в ААФУ:

Рік

Місце

І

В

Н

П

М’ячі

О

Чемпіонат ААФУ

2019/20

Дебютує

2018/19

2 (із 10)

18

13

1

4

47:13 (+34)

40

 

п/о (1/4)

2

1

0

1

3:7 (-4)

3

Всього

 

36

21

5

10

70:42 (+28)

68

Кубок ААФУ

2017/18

1/16

2

1

0

1

1:3 (–2)

3

2018/19

1/16

2

1

0

1

4:4 (-0-)

3

Всього

 

4

2

0

2

5:7 (–2)

6